Haagse illustrator Bert Dekker tekent in nieuw boek ‘de achterkant van geluk’
Voor zijn nieuwe boek ‘Er zijn geen wegen naar de wereld’ zocht tekenaar Bert Dekker uit Den Haag alle mogelijke soorten menselijk ongeluk.
Illustrator Bert Dekker (1950) voerde jarenlang eigenhandig een studie uit en observeerde zijn eigen dierbare diersoort en soortgenoot: de illustere mens. Voor zijn nieuwe, vrolijke tekenboek ‘Er zijn geen wegen naar de wereld’ lag de Hagenaar op de loer voor alle mogelijke soorten menselijk ongeluk dat hem kan treffen, zo laat hij tenminste zelf weten op de achterflap. ‘De psychologie en de filosofie hebben grote namen voortgebracht. Ikzelf zoek juist naar kleine namen zoals pech, jammer, verdriet of geluk.’
In de vijftig tekeningen – en evenzovele commentaren – van zijn nieuwe spotprentenboek dat hij in eigen beheer heeft uitgegeven, beschimpt én fileert de beeldend kunstenaar erop los dat het een lieve lust is. Op genadeloze en zeer persoonlijke wijze rekent hij af met voorheen eerbiedwaardige wetenschapsgebieden als de psychologie en de filosofie. Zijn boekwerkje is, zoals hij zelf dan ook zegt, ‘een vrolijke zoektocht naar het verkeerde been’.
Absurdisme à la Gummbah
Bij een eerste blik op de tekeningen in zijn spotprentenboek dringt een absurdisme à la Volkskrant-cartoonisten Gummbah en Kamagurka zich (on)nadrukkelijk op. Ware het niet dat Dekker een geheel eigen stijl heeft ontwikkeld, een hoogsteigen ‘klare lijn’, van tekenen én vertellen.
Wat voorbeelden uit zijn teksten ter illustratie: ‘Een authentiek mens weet wie hij is – en gedraagt zich vaak op een manier die onuitstaanbaar is voor zijn naasten / Samen met mijn psycholoog was ik bezig mijn narcisme te analyseren, maar ik ben ermee gestopt omdat hij de hele tijd mijn aandacht vroeg / Meditatie afdoen als een zeepbel gaat te ver, je kunt er beslist iets mee bereiken als je je buurman een cursus meditatie cadeau geeft.’
Levenspech is niet altijd erg, je kan er ook een tekening van maken.
“Je mag tegenwoordig niet meer met goed fatsoen zeggen dat je pech hebt. Of ongelukkig bent. Want ja, het leven is maakbaar, toch?”, aldus heldert Bert Dekker de ballonnetjes en zijn spotprenten op.
“De afgelopen week ben ikzelf opeens heel even gelukkig geweest. Maar het is dan niet zo dat ik dan ’s morgens opsta en denk: wat ben ik nu toch even gelukkig, zeg. Mijn devies is: niet meteen naar een psycholoog gaan. Levenspech is niet altijd erg, je kan er ook een tekening van maken. Ook bij pech of ongeluk kun je wat van het leven maken. Noem het de achterkant van geluk.”
Manier van creëren van Bert Dekker
Als hij, zoals altijd, de krant doorneemt, schrikt hij geregeld op van zijn stoel. “Je leest wat, kijkt eens om je heen. Je voelt, je ruikt, en denkt: hé, er zijn toch heel wat dingen aan het veranderen. Ik denk dan bij het lezen van een interview: maar wat zégt ie nou? Je hoeft daar dan vaak maar een enkel woordje tussen te zetten en je hebt een cartoon. Dat is mijn manier van creëren.”
“In mijn tijd,” gaat hij verder, “gingen studenten die niet wisten wat te doen, over tot een rechtenstudie. Tot mijn grote verbazing hoor ik nu steeds vaker: psychologie. Er zijn inmiddels wel heel veel psychologen. Straks lopen we één op één. Maar ik heb niks tegen de beroepsgroep, weet er inhoudelijk ook te weinig van. Maar het is allemaal ook wel grappig. Ik heb een aantal psychologen om me heen, en die vinden mijn boekje bijzonder leuk. Dus ze hebben nog humor ook.”
Bert Dekker: ‘Er zijn geen wegen naar de wereld’. Uitgegeven in eigen beheer. Prijs: € 15,-. Meer informatie: www.bertdekker.info
Dit artikel wordt u gratis aangeboden. Wilt u meer lezen over kunst en cultuur in de Haagse regio? Klik hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.