Wat gebeurt er in het stadhuis als volgende week de stemmen zijn geteld? Den Haag Centraal start met de politieke podcast ‘Wegwijs in het IJspaleis’ over de nasleep van de gemeenteraadsverkiezingen. Wie en wat bepaalt wat er de komende vier jaar gaat gebeuren in Den Haag? Waarom? Luister hier.
‘Wegwijs in het IJspaleis’ is mede mogelijk gemaakt door Stichting Luis in de Pels.
Presentatie: Mieke van Dixhoorn
Productie en montage: Pleuni van den Udenhout
Muziek: Audio Maestro
Fragmenten opening: Omroep West.
Contact: podcast@denhaagcentraal.net
Hij wilde eerst niet met Hart voor Den Haag, toen niet met de VVD. Robert van Asten (D66) had een sleutelrol in beiden formaties sinds de verkiezingen. Hoe stond hij erin en hoe ging hij om met alle petten die hij tegenwoordig op heeft?
Waarom wilden Janneke Holman (PvdA) en Maarten de Vuyst (GroenLinks) het gesprek niet aangaan met Richard de Mos over mogelijk aanschuiven bij de coalitie na zijn vrijspraak. Waarom niet? Ze vertellen over de val, de formatie en hoe ze verder gaan in een centrumlinkse coalitie?
Vrijgesproken, maar nog steeds in de oppositie. Richard de Mos (Hart voor Den Haag) zit het niet lekker. Hij was tot veel bereid, maar na alles wat gebeurd is gaat hij wel ‘minder hard lopen’. Over de mislukte formatie, de hiërarchie in zijn partij en vooral de volgende verkiezingen.
Lesley Arp (SP) en Judith Klokkenburg (CU/SGP) leggen meer gewicht in de schaal in het IJspaleis dan hun ene raadszetel doet vermoeden. Deze zomer zaten ook zij ineens aan de formatietafel. Over de druk die werd uitgeoefend, de onhandige tweets die zijn verstuurd en de spelletjes die nog altijd gespeeld worden.
Voor het eerst sinds 34 jaar zit de VVD níet in het Haagse college van b en w. Lotte van Basten Batenburg zei de steun op in de coalitie omdat de partners niet in gesprek wilden met Richard de Mos. Hoe maak je zo’n keuze en is het erg als de liberalen niet besturen?
Van oppositieraadslid naar wethouder; dat is nogal een overgang. Hoe gaat Robert Barker (Partij voor de Dieren) die rol invullen, terwijl de cultuur in het IJspaleis zo slecht is? Hij vertelt over het belang van transparantie, hoe erg lekken is en zijn keuze om onder rare omstandigheden te gaan besturen.
Is de nasleep van de verkiezingen nu eindelijk voorbij? Na maanden praten over politieke spelletjes, machtsverhoudingen, lobby en cruciale dossiers op het IJspaleis, is het tijd om de balans op te maken. Dat doen we met DHC-hoofdredacteur Herman Rosenberg en verslaggever Jeroen van Raalte. Waar komt de eerste crisis vandaan voor het nieuwe college?
Wat betekent het nieuwe coalitieakkoord voor de oppositie in het Haagse IJspaleis? We praten erover met oppositieleden Richard de Mos, voorman van Hart voor Den Haag, en Lesley Arp van de SP. Hoe staan de grootste partij en een van de eenmansfracties erin? Gaan ze vier jaar campagne voeren of is er nog iets te bereiken?
Wat gaat er de komende vier jaar gebeuren? Met bestuurskundige en oud-raadslid van de VVD Jan Pronk praten we over het nieuwe coalitieakkoord. Wie heeft op welk punt gewonnen? Veel blijft nog vaag. Kan er nu echt een streep onder de onderhandelingen?
Seizoen 2 kan beginnen: eindelijk is er een akkoord! We hebben het met D66-leider Robert van Asten en VVD-voorman Anne Mulder over hoe het er aan toe ging tijdens de onderhandelingen en hoe tevreden ze zijn met het resultaat. Soms worden standpunten fysiek kracht bijgezet, maar hoe zorg je dat jouw partij in een akkoord tussen vijf partijen kleur op de wangen houdt?
De grote finale! Nog steeds is er geen coalitieakkoord in Den Haag, maar het reces is begonnen. Met DHC-hoofdredacteur Herman Rosenberg en journalist Jeroen van Raalte praten we over of het erg is dat ze er nog niet uit zijn, waarom het zo moeilijk is en wat we van het nieuwe akkoord en het nieuwe politieke jaar kunnen verwachten.
Lees hier de column van Jan Pronk.
Met John Bijl, directeur van het Periklesinstituut hebben we het over integriteit in de lokale politiek. “Het hoort erbij. Als je in vier jaar niet te maken hebt gehad met een integriteitsvraagstuk, heb je niet zitten opletten.” Het hing na alle schandalen als donderwolk boven de verkiezingen en de formatie in Den Haag. Hoe nu verder? Wat moet het IJspaleis met integriteit?
Lees hier de column van Jan Pronk.
Met topambtenaar en senior stedenbouwkundige Remko Slavenburg hebben we het over de rol van ambtenaren in de formatie. De ambtenarij voorziet politici van informatie en kunnen op die manier invloed uitoefenen. Het maakt erg uit of de politici aan tafel het ambtelijk apparaat vertrouwen. Centraal staat: blijft het werk van de afgelopen vier jaar overeind?
Met oud-raadslid Joeri Oudshoorn praten we over dissidenten, fractiediscipline en de samenwerkingscultuur. Hij legt uit waarom je niet altijd maar hoeft te kiezen voor de lieve vrede in het IJspaleis. Vertrouwen ontbreekt momenteel op het IJspaleis. De centrale vraag in de formatie lijkt: hoe gaan we straks met elkaar om? Volgens Oudshoorn geven barsten in de samenwerking soms juist de broodnodige ruimte.
Met oud-wethouder Karsten Klein en oud-raadslid Elias van Hees hebben we het over de kunst van het formeren. Voorspelbaarheid kan de sleutel zijn, evenals de mimiek van je gesprekspartner. Opletten geblazen, dus. We praten over strategie, over het belang van onderlinge relaties en wat voor invloed een formatie kan hebben op een partij. Hoe ga je tijdens een campagne en de formatie zelf met elkaar om? Waarom duurt het nu zo lang? De heren suggereren ook een oplossing.
Lees hier de column van Jan Pronk.
Met de ‘advizeurderige’ Jacob Snijders uit Bezuidenhout hebben we het over burgerlobby. Dat de stemmen zijn uitgebracht en geteld, betekent niet dat de inwoners van Den Haag vier jaar lang maar moeten afwachten wat er uit het IJspaleis komt aan beleid. Invloed uitoefenen kan op vele manieren, van brandbrief sturen tot inspreken. Maar wat is nou de meest effectieve manier om te lobbyen bij de gemeente? Snijders doet een boekje open. “Lobbyen is ook helpen.” Luisteren de politici even mee?
Lees hier de column van Jan Pronk.
Met Marnix Norder, voormalig wethouder volkshuisvesting en stedelijke ontwikkeling, hebben we het over de woningmarkt. Is Den Haag vol, of kunnen er nog mensen bij? Waar moeten die wonen? Volgens Norder groeit de stad sowieso. Voorlopig kan dat door kleiner en hoger te bouwen. “Maar dat houdt een keer op.” Waar kan Den Haag over dertig jaar nog naartoe groeien?
Lees hier de column van Jan Pronk.
Met Heleen Weening, directeur van Duurzaam Den Haag, hebben we het over ons tweede hoofdpijndossier: de klimaatcrisis. Stormen, hittegolven en extreme regenval, we zien het allemaal gebeuren. Het klimaat is niet meer een ver van ons bed show. Maar welke maatregelen gaan écht zoden aan de dijk zetten? En hoe wordt je het daar in de formatie over eens? Weening wil een gedragen duidelijke visie zien, in plaats van ‘dat ze steeds iets nieuws verzinnen’.
Lees hier de column van Jan Pronk.
Met onderzoekster Irene Niessen en ervaringsdeskundige Hannah Hollestelle hebben we het over het hoofdpijndossier jeugdzorg. Er is ruzie met de rijksoverheid en het gaat vaak en veel over geld. Maar hoe zorg je ervoor dat jongeren en hun gezinnen de hulp krijgen die ze nodig hebben? Brandjes blussen is niet genoeg. Inclusief tips voor nieuwe raadsleden.
Met econoom en bestuurskundige Wimar Bolhuis hebben we het over de schatkist van de gemeente. Den Haag zit financieel niet op rozen. Wat heeft dat voor invloed op de formatie? De kaasschaaf gaat geen soelaas bieden, dus zullen de partijen keuzes moeten maken. Je kan in de campagne van alles voorspiegelen en beloven, maar uiteindelijk moet het onder de streep wel kloppen. Maar hoe verkoop je dat?
Met afzwaaiend VVD-raadslid en bestuurskundige Jan Pronk hebben we het over de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen, de politieke verhoudingen in het IJspaleis en het spel van de formatie. Wie wil met wie? En hoe krijgen ze dat het beste voor elkaar? Terug naar een vechtcollege is onaantrekkelijk, maar de alternatieven zijn misschien lastig voor elkaar te krijgen. Wie heeft de sleutels van de stad in handen? Lees ook de gastcolumn van Jan Pronk.
Met verslaggever Jeroen van Raalte hebben we het over de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen onder de sluier van de oorlog in Oekraïne en blikken we vooruit op een spannende formatie. Één ding is zeker: het is nooit saai in Den Haag. Lokale politiek is enorm belangrijk, maar hoe werkt het precies? De horrorweek uit 2019 komt uitgebreid langs.