Schrijfster Mira Feticu en acteur Bob Schwarze samen op het podium in Branoul

Haar ‘moeilijkste’ boek ‘Al mijn vaders’ was na drie jaar af, maar bezorgde Mira Feticu in plaats van rust bijna een ‘existentiële crisis’. Daarom moet ze ermee het podium op. In Branoul.

Door

Een universitair literatuurdocente worstelt met de herinnering aan haar trieste jeugd in Roemenië. Op een dag is ze spoorloos. Schrijver-journalist Mira Feticu (1973) uit Den Haag brengt haar boek ‘Al mijn vaders’ naar het toneelpodium. Ze wil daar de innerlijke kwetsbaarheid overbrengen die zij haar hele leven lang ervaart en als demonen met zich meedraagt. Ze doet dat met Bob Schwarze (1964) van literair theater Branoul als ‘tegenspeler’.

“In drie zinnen?”, schaterlacht Schwarze de foyer van Branoul bij elkaar. “Het boek van Mira? Nou goed, hier dan: over een jonge vrouw met een verleden die op de zoek gaat naar haar vader, en in haar zoektocht op de verkeerde knieën gaat zitten. Tenminste, dat is wat Mira me heeft verteld.”

Het moeilijkste boek van Mira Feticu

Mira Feticu, columniste van deze krant en ook bekend van boeken als ‘Lief kind van mij’ en ‘De Ziekte Kortjakje’ en de speurtocht naar een verdwenen Picasso-tekening: “Klopt. Maar het is tegelijkertijd ook een boek over ‘La Divina Comedia’ van Alighieri Dante, en over literatuur. Mijn personage Myra, net als ikzelf een Roemeense vrouw die in Nederland woont, wordt gered door de literatuur. Het is voor mij, Mira, het moeilijkste boek dat ik tot nog toe heb geschreven. Ik ben niet van plan nog een keer zo’n boek te schrijven.”

Bob Schwarze en Mira Feticu. | Foto: DHC/Luka Valkenburgh

“Ik heb er de energie van een kerncentrale voor gebruikt en ik heb er te veel in willen stoppen, er ook te veel van verwacht. Ik dacht dat ‘Al mijn vaders’ mij, als resultaat van drie jaar noeste schrijfarbeid in de schuur achter mijn huidige woning, zou redden. Maar zoiets kan natuurlijk niet. Ik kreeg innerlijk geen rust, ook niet toen het boek al lang af was. Ik liep bijna een existentiële crisis op. Daarom wil ik het boek naar het podium brengen, omdat ‘Al mijn vaders’ voor mij veel meer is dan enkel een boek.”

‘Trooster’

Schwarze speelt de rol van Dennis Terpstra. “Hij is een goede vriend en collega van Myra op de faculteit vergelijkende literatuurwetenschappen van de Universiteit van Amsterdam. Hij is op het politiebureau voor verhoor omdat hij Myra in de nachtelijke uren heeft belaagd omdat hij zichzelf ziet als haar beschermer en trooster.”

 

Een schrijfster die zich op het podium als het ware blootgeeft, dat vind ik heel bijzonder.
Bob Schwarze (acteur)

 

Voor Feticu was Schwarze geknipt voor deze rol  en daarom vroeg ze hem. “Ik ken Bob al langer. Hij is een perfect acteur voor mij. Je kunt geloven in de rol die hij speelt. Bob brengt me terug naar mezelf. Bij het begin van de eerste repetities barstte ik geregeld los in een tranenbad. Maar nu ben ik verrast door de emoties die hij bij me teweegbrengt. Het is een ingewikkeld proces geworden, maar dankzij dramaturg Karim Ameur van Het Nationale Theater en regisseur Manon Barthels zijn er dialogen gekomen en hebben zij de vulkaan aan erupties uit het boek weten om te zetten in gereguleerde emoties.”

“We hebben gezocht naar een benaming voor wat we maken,” vertelt Schwarze. “Is het toneel, een performance misschien? Allebei niet, we zijn uitgekomen op een lezing die tot leven wordt gewekt.”

Mira versus Myra

“Een schrijfster die zich op het podium als het ware blootgeeft, dat vind ik heel bijzonder,” zegt Schwarze. “Maar het is wel Mira versus Myra.” Feticu: “Als je in je kindertijd aan den lijve misbruik hebt ondervonden, dan blijf je het misbruikte kind met je meedragen. Ik heb publiek nodig om dit verder te brengen. Het gaat mij ook om een antwoord op de vraag wat een slachtoffer is en waardoor hij of zij het beste kan functioneren.” Voor zichzelf heeft ze al een deel van het antwoord gevonden: “Gewoon blijven doorgaan.”

Mira Feticu & Bob Schwarze, ‘Al mijn vaders’, donderdag 24 oktober en woensdag 6 november, 20.15 uur, Theater Branoul. Meer informatie: www.branoul.nl

[Dit is een verkorte versie van een interview dat verschijnt in de bijlage UIT/de kunst van donderdag 24 oktober 2019]

Wilt u meer weten over de krant Den Haag Centraal? Klik hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief. 

Standaardportret
Bekijk meer van