OCC heet nu AMARE en verwijst naar liefde, zee en het zuiden (foto’s)

Het cultuurpaleis in aanbouw heet vanaf nu: Amare. De naam verwijst naar muziekland Italië, de zee en de liefde, zegt de bedenker.

Door

Na lang puzzelen zijn de gemeente en de gebruikers eruit. De kille administratieve aanduiding Onderwijs en Cultuurcentrum (OCC) maakt plaats voor het warmbloedige ‘Amare’. Daar zit liefhebben in, vanuit het Latijn en het Italiaans, maar ook de zee waaraan Den Haag ligt.

Er zit een fikse vleug Italië bij, en dat verwijst behalve naar muziek ook naar de architectuur van het gebouw met de opvallende ritmiek van de gevelkolommen. Architect Jo Coenen zei eerder dat Venetiaanse palazzi hem hadden geïnspireerd bij dit ontwerp. Zo ongeveer legde namenexpert Robert Jan Heying donderdag de nieuwe naam uit. Zijn bureau Skriptor Zigila bedacht de naam.

“Hij klinkt naar een mooie avond met echt uitgaan. Het Spuiplein wordt een mooie piazza. Ik zie het al voor me,” zei wethouder Robert van Asten (D66, cultuur), na de onthulling van de letters AMARE. Dat gebeurde op het Spuiplein, terwijl het koor van Kwekers in de Kunst samen met blazers van het Koninklijk Conservatorium de ‘Triomfmars’ uit Verdi’s ‘Aida’ uitvoerde.

 

 

“Ik moest even wennen,” bekent Diederick van Eeden, manager van het Zuiderstrandtheater. “Maar het klinkt nu al goed.” En die reactie was meer te horen. “De naam is abstract, maar roept associaties op. De zee, Italië – vandaar ook de muziek van Verdi,” aldus Henk Scholten, directeur van het Zuiderstrandtheater en de Nieuwe Kerk.

Aftellen naar opening

Volgens Scholten is het nu aftellen geblazen naar de opening van Amare, voorzien in september 2021. Het complex is in principe bestemd voor het Koninklijk Conservatorium, het Residentie Orkest en het Nederlands Dans Theater.

 

Hij klinkt naar een mooie avond met echt uitgaan. Het Spuiplein wordt een mooie piazza. Ik zie het al voor me.
Robert van Asten (D66, cultuur)

 

Maar het gebouw is uitdrukkelijk bestemd voor een bredere programmering. Er komen ook popconcerten, uitvoeringen van wereldmuziek en shows zoals bijvoorbeeld van Hans Klok. Amare bevat twee grote zalen: een dans- en operazaal en een concertzaal en daarnaast verschillende kleinere podia.

De gemeente onderstreepte donderdag in een persbericht dat het ook een duurzaam gebouw wordt. ‘Het krijgt onder meer 4.000 m² zonnepanelen, hemelwater gespoelde toiletten, temperatuurregulatie door gebruik van de bodem als warmte- en koudebron, vijftig in de gevel verwerkte broedkasten voor verschillende soorten vogels en 28 ingebouwde vleermuizenverblijven’.

Wilt u meer lezen of meer weten over DHC? Kijk hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer foto’s zien? Neem dan een kijkje op ons Instagram-account.

Standaardportret
Bekijk meer van