Podcast

Wat gebeurt er in het stadhuis als volgende week de stemmen zijn geteld? Den Haag Centraal start deze week met de politieke podcast ‘Wegwijs in het IJspaleis’ over de nasleep van de gemeenteraadsverkiezingen. Wie en wat bepaalt wat er de komende vier jaar gaat gebeuren in Den Haag? Waarom? Luister hier.

‘Wegwijs in het IJspaleis’ is mede mogelijk gemaakt door Stichting Luis in de Pels.

Presentatie: Mieke van Dixhoorn
Productie en montage: Pleuni van den Udenhout
Muziek: Audio Maestro
Fragmenten opening: Omroep West.
Contact: podcast@denhaagcentraal.net

De volgende aflevering verschijnt op 9 juni.

Aflevering 9: 'Met zo'n fractie heb je geen vijanden nodig'

Met oud-raadslid Joeri Oudshoorn praten we over dissidenten, fractiediscipline en de samenwerkingscultuur. Hij legt uit waarom je niet altijd maar hoeft te kiezen voor de lieve vrede in het IJspaleis. Vertrouwen ontbreekt momenteel op het IJspaleis. De centrale vraag in de formatie lijkt: hoe gaan we straks met elkaar om? Volgens Oudshoorn geven barsten in de samenwerking soms juist de broodnodige ruimte.

Aflevering 8: 'Het is moeilijk in het IJspaleis'

Met oud-wethouder Karsten Klein en oud-raadslid Elias van Hees hebben we het over de kunst van het formeren. Voorspelbaarheid kan de sleutel zijn, evenals de mimiek van je gesprekspartner. Opletten geblazen, dus. We praten over strategie, over het belang van onderlinge relaties en wat voor invloed een formatie kan hebben op een partij. Hoe ga je tijdens een campagne en de formatie zelf met elkaar om? Waarom duurt het nu zo lang? De heren suggereren ook een oplossing.

Lees hier de column van Jan Pronk.

Aflevering 7: 'Irritant zijn is een kracht'

Met de ‘advizeurderige’ Jacob Snijders uit Bezuidenhout hebben we het over burgerlobby. Dat de stemmen zijn uitgebracht en geteld, betekent niet dat de inwoners van Den Haag vier jaar lang maar moeten afwachten wat er uit het IJspaleis komt aan beleid. Invloed uitoefenen kan op vele manieren, van brandbrief sturen tot inspreken. Maar wat is nou de meest effectieve manier om te lobbyen bij de gemeente? Snijders doet een boekje open. “Lobbyen is ook helpen.” Luisteren de politici even mee?

Lees hier de column van Jan Pronk.

Aflevering 6: 'Vol is niet vol'

Met Marnix Norder, voormalig wethouder volkshuisvesting en stedelijke ontwikkeling, hebben we het over de woningmarkt. Is Den Haag vol, of kunnen er nog mensen bij? Waar moeten die wonen? Volgens Norder groeit de stad sowieso. Voorlopig kan dat door kleiner en hoger te bouwen. “Maar dat houdt een keer op.” Waar kan Den Haag over dertig jaar nog naartoe groeien?

Lees hier de column van Jan Pronk.

 

Aflevering 5: 'Stad in de zee?'

Met Heleen Weening, directeur van Duurzaam Den Haag, hebben we het over ons tweede hoofdpijndossier: de klimaatcrisis. Stormen, hittegolven en extreme regenval, we zien het allemaal gebeuren. Het klimaat is niet meer een ver van ons bed show. Maar welke maatregelen gaan écht zoden aan de dijk zetten? En hoe wordt je het daar in de formatie over eens? Weening wil een gedragen duidelijke visie zien, in plaats van ‘dat ze steeds iets nieuws verzinnen’.

Lees hier de column van Jan Pronk.

Aflevering 4: ‘De fata morgana van de jeugdzorg’

Met onderzoekster Irene Niessen en ervaringsdeskundige Hannah Hollestelle hebben we het over het hoofdpijndossier jeugdzorg. Er is ruzie met de rijksoverheid en het gaat vaak en veel over geld. Maar hoe zorg je ervoor dat jongeren en hun gezinnen de hulp krijgen die ze nodig hebben? Brandjes blussen is niet genoeg. Inclusief tips voor nieuwe raadsleden.

Aflevering 3: ‘Iedereen heeft een prijs’

Met econoom en bestuurskundige Wimar Bolhuis hebben we het over de schatkist van de gemeente. Den Haag zit financieel niet op rozen. Wat heeft dat voor invloed op de formatie? De kaasschaaf gaat geen soelaas bieden, dus zullen de partijen keuzes moeten maken. Je kan in de campagne van alles voorspiegelen en beloven, maar uiteindelijk moet het onder de streep wel kloppen. Maar hoe verkoop je dat?

Aflevering 2: ‘De sleutels van de stad’

Met afzwaaiend VVD-raadslid en bestuurskundige Jan Pronk hebben we het over de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen, de politieke verhoudingen in het IJspaleis en het spel van de formatie. Wie wil met wie? En hoe krijgen ze dat het beste voor elkaar? Terug naar een vechtcollege is onaantrekkelijk, maar de alternatieven zijn misschien lastig voor elkaar te krijgen. Wie heeft de sleutels van de stad in handen? Lees ook de gastcolumn van Jan Pronk.

Aflevering 1: ‘Nooit saai in Den Haag’

Met verslaggever Jeroen van Raalte hebben we het over de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen onder de sluier van de oorlog in Oekraïne en blikken we vooruit op een spannende formatie. Één ding is zeker: het is nooit saai in Den Haag. Lokale politiek is enorm belangrijk, maar hoe werkt het precies? De horrorweek uit 2019 komt uitgebreid langs.