Gastcolumn Jan Pronk over de formatie: ‘Schoolpleinpolitiek’
Oud-VVD raadslid en bestuurskundige Jan Pronk schrijft een gastcolumn voor de DHC-podcast ‘Wegwijs in het IJspaleis’ over de formatie. Deze week: een tragikomedie die zich net zo goed op het schoolplein had kunnen afspelen.
Wie de Haagse formatie volgt, krijgt het idee dat de deelnemers iets te veel ‘House of Cards’ of ‘West Wing’ hebben gekeken. Kopiëren ervan wordt alleen nooit zo goed als het origineel. Twee maanden na de verkiezingen weten we inmiddels dat het niveau van de onderhandelingen dat van het schoolplein nog niet is ontstegen. A wil wel met B maar niet met C. B wil alleen op het feestje komen als C ook mee mag. En Z krijgt helemaal geen uitnodiging, ook al is ie de populairste van de school. En als ze bij de juf moeten komen, spreken de groepjes snel af welk verhaal ze gaan vertellen om zonder straf weg te komen.
Noem het een drama of een tragikomedie met vele scènes en aktes. En het eind is nog niet in zicht. Sterker nog, de informateurs van D66-huize hebben geen idee hoe het verder moet. Er wordt nu geroepen om een gezaghebbend informateur die met de vuist op tafel kan slaan. De lokroep om een sterke man of vrouw, en dat uit het politieke midden… Je kunt je afvragen of iemand met veel gezag, zeg een oud-burgemeester als Van Aartsen, wel een doorbraak kan forceren. De elkaar blokkerende partijen zijn inmiddels dusdanig ingegraven dat als eerste bewegen een enorm gezichtsverlies betekent. Hebben de hoofdrolspelers nagedacht over waar ze denken te gaan landen met hun blokkades.
Het niveau van de onderhandelingen is dat van het schoolplein nog niet ontstegen
Laten we eens verkennen of er wellicht nog mogelijkheden zijn. In de blessuretijd van deze ronde gaf Denk aan dat ze toch willen praten over de variant over links. Dus met D66, GroenLinks, PvdA, PvdD, SP en HSP erbij. Inhoudelijk lijkt me dit zeer kansrijk.
Het programma van deze coalitie is in een middag uit te tekenen, omdat men het op hoofdlijnen eens is: minder auto en meer ov & fiets; meer sociale en betaalbare woningbouw (ook op het zand), duurzaam en niet in het groen; meer geld en dwingend beleid voor de energietransitie & uitbreiden milieuzone; meer inkomensondersteuning minima en meer geld naar jeugd, zorg en welzijn. Allemaal te betalen door bezuinigingen op het miljoenenbudget voor evenementen en citymarketing en het verhogen van de ozb en de parkeerbelasting.
Dat links optelt tot 23 zetels kan voor D66-voorman Van Asten niet echt een probleem zijn. Een variant die eerder op tafel lag, en niet door hem geblokkeerd werd, namelijk VVD, CDA, D66, PvdD en Denk, telde immers ook niet meer dan 23 zetels. Zo bezien blijft er geen argument over om deze variant nu niet te onderzoeken.
Laten we eens verkennen of er wellicht nog mogelijkheden zijn
Een heel andere optie zou kunnen zijn dat Hart voor Den Haag nog een laatste poging waagt. Zou het duo Richard de Mos en Rachid Guernaoui bereid zijn een stap opzij te doen in het belang van de stad en hun partij? Als zij zouden terugtreden uit de raad en hun partij, heeft D66 geen argument meer in handen om samenwerking met Hart voor Den Haag te blokkeren. Met Rita Verdonk, Ralf Sluijs en Arjen Dubbelaar blijft er genoeg vakkundig leiderschap over. Dit zou een fascinerende wending in de formatie kunnen betekenen.
Het is tijd voor de dames en heren politici om het schoolplein achter zich te laten, het magere toneelstuk af te ronden en te gaan doen wat er nodig is!
Deze column is geschreven door Jan Pronk, bestuurskundige en voormalig raadslid van de VVD. Hij doet dit in het kader van de podcast ‘Wegwijs in het IJspaleis’ over de nasleep van de gemeenteraadsverkiezingen. Luister nu aflevering 8: ‘Het is moeilijk in het IJspaleis’, waarin we deze column bespreken en al het blokkeren bespreken. Vragen of opmerkingen? Mail naar podcast@denhaagcentraal.net.