Tekeningen van Thé Tjong-Khing: helder en toch geheimzinnig

Het Kinderboekenmuseum brengt met de tentoonstelling ‘Thé Tjong-Khing – In beeld’ een ode aan de bekende illustrator.

Door

Met de tentoonstelling ‘Thé Tjong-Khing – In beeld’ brengt het Kinderboekenmuseum een ode aan de vermaarde illustrator die de afgelopen vijftig jaar verhalen van onder anderen Annie M.G. Schmidt en Guus Kuijer begeleidde met zijn tekeningen.

In ongeveer tweehonderd illustraties toont de expositie de hoogtepunten uit het omvangrijke oeuvre. Te zien is bijvoorbeeld het werk dat Thé maakte voor ‘Wiele wiele stap’ van Miep Diekmann en ‘Kleine Sofie en Lange Wapper’ van Els Pelgrom. Deze werken zijn beide bekroond met een Gouden Penseel. Ook een van Thé’s eigen boeken, het woordeloze ‘Waar is de taart?’, komt aan de orde. Dit geldt ook voor diverse sprookjes en ‘De Griekse Mythen’, zijn persoonlijke favorieten.

Max Velthuijs Prijs

De illustrator won alle belangrijke tekenprijzen, waaronder de prestigieuze Max Velthuijs Prijs voor zijn hele oeuvre. In totaal illustreerde hij meer dan driehonderd boeken. Thé (Purwodredjo, Indonesië, 1933) begon zijn carrière bij de Toonder Studio’s. Hij ontwikkelde zich van striptekenaar tot sprookjeskunstenaar.

Griekse Mythen van Thé Tjong-Khing (Collectie Literatuurmuseum).

Ook groeide Thé Tjong-Khing uit tot een van de meest toonaangevende Nederlandse illustratoren. De tekeningen zijn helder en hebben tegelijkertijd iets geheimzinnigs en ongrijpbaars.

Thé Tjong-Khing staat centraal in de zomertekenschool

Ter gelegenheid van de tentoonstelling staat de Zomertekenschool van het museum in het teken van Thé’s creaties. Op zaterdag 21 juli wordt de twintigste verjaardag gevierd van het boek ‘Vos en Haas’ van Sylvia Vanden Heede. Voor dit boek maakte Thé de tekeningen. Op woensdag 25 juli en 8 augustus verzorgt de illustrator zelf tekenworkshops.

‘Thé Tjong-Khing – In beeld’, t/m 6 januari 2019, Kinderboekenmuseum. Meer informatie: www.kinderboekenmuseum.nl

 

Standaardportret
Bekijk meer van