Sjaak Bral speelt ‘Vaarwel 2020’: ‘Een jaar dat eindigt op 020 kon nooit iets worden’

Ook voor cabaretier Sjaak Bral is alles anders dit jaar. “Ik ben als een smid die het ijzer uit handen is geslagen.”

Door

Normaal zou Sjaak Bral avond aan avond spelen in theaters in de hele provincie en daarbuiten, met een apotheose in Diligentia. “We gingen van 150 naar dertig en toen naar niemand,” verzucht de Haagse cabaretier. “Ik heb toch een paar keer opgetreden om te streamen. In een lege zaal dus. Compleet absurdistisch. Alsof er in het donker een jury zat die mijn grappen ging beoordelen.”

Dinsdagavond was zijn show ‘Vaarwel 2020’ vanuit Stadstheater Zoetermeer via livestream te volgen. “Tja,” begon Bral, “een jaar dat eindigt op 020 kan nooit iets worden.”

Grapperhaus

De cabaretier was relatief mild. Natuurlijk deelde hij wat tikken uit. Ferdinand Grapperhaus en zijn bruiloft, de Oranjes en hun wel erg korte vakantie en de ‘lockdownies’, die de ernst van de situatie ontkennen, kregen er van langs. Maar daarna vertelde hij over zijn bejaarde ouders en de bochten waarin hij zich moest wringen om het contact te behouden. Er zijn ook nieuwe helden. Eén heldin springt er voor Bral uit: gebarentolk Irma Sluis. Hij bedankt haar zelfs met een lied.

[Tekst gaat verder onder afbeeldingen]

Foto’s: Martijn Beekman

 

Gelukkig ook een flinke dosis Haagse humor. Er is een herwaardering van de elleboog gaande, tegenwoordig beter bekend als de ‘vochtbocht’ of ‘hoestholte’. Bral constateerde nog even een tegenstrijdigheid in het beleid: hoesten in de elleboog die tegelijk gebruikt dient worden om elkaar te begroeten. In een liedje kwamen nog even de ontkenners en opstandigen langs: ‘Ik doe gewoon me ding / de tyfus met je distancing’.

Eindejaarsprogramma Sjaak Bral

Sjaak Bral stond kort stil bij een eerbetoon aan bekende doden, zoals Aart Staartjes die omkwam bij een ongeluk met een brommobiel. “Toch jammer. Het was stijlvoller geweest als hij was gewurgd door Erik Engerd, of doodgepikt door Pino.” Delen van deze show gebruikt Bral in zijn eindejaarsprogramma – meer een reportage dan een conference – dat dezer dagen wordt opgenomen in Diligentia.

Sjaak Bral, ‘Vaarwel 2020’, donderdag 31 december, vanaf 19.00 uur elk uur, Omroep West (herhaling op 2 januari om 17.00 uur). Meer informatie: www.sjaakbral.nl.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan iedere donderdag de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van