‘Musicals in Concert’: ook April Darby zingt musicals vanuit huis

Tot en met ‘derde kerstdag’ vindt ‘Musicals in Concert: Stars from The House’ plaats, een online musicalconcert dat thuis te bekijken is. Met de in Den Haag wonende April Darby als een van de sterren.

Door

Vanuit de favoriete luie fauteuil in je eigen huiskamer en met een glaasje wijn en een blokje kaas bij de hand kun je een middagje of avondje vieren met sterren uit het musicalgenre. In november was de eerste editie van het muziekfestijn ‘Musicals in Concert: Stars from The House’ waarbij je uit volle borst mocht meezingen. Voor de komende editie is opnieuw een sterrencast samengesteld. Naast de Haagse April Darby (Nala in de film ‘The Lion King’, hoofdrollen in onder meer ‘The Bodyguard’ en ‘Sister Act’) bestaat de cast uit Venna van Den Bosch (‘The Sound of Music’, ‘Lazarus’), Dominique de Bont (‘Fun Home’), Elindo Avastia (‘Kinky Boots’, ‘MAMMA MIA!’ en ‘The Color Purple’) en David van den Tempel (‘Evita’ en ‘Soldaat van Oranje’).

“Ieders aandeel is onlangs in de eigen woonkamer opgenomen,” zegt April Darby. Ze lacht: “Hoe mijn woonkamer erbij ligt? Je ziet in ieder geval een enorme kerstboom die dan ook pontificaal in beeld wordt gebracht.” Over het repertoire dat ze in ‘Musicals in Concert: Stars from The House’ gaat brengen, is ze cryptisch. Een tipje van de sluier dan misschien? “Het zijn heel herkenbare nummers die voorbijkomen, van oude naar nieuwe musicals die worden afgewisseld met onbekendere titels van ‘off Broadway’-musicals, waarin wondermooie pareltjes zitten.

April Darby

Voor Darby is dit een kans om een andere kant van zichzelf te laten zien. “Ik ga niet alleen doen waarvan mensen me al kunnen kennen, maar juist dingen zingen waarvoor ik nooit gecast zal worden.” Uit ‘Miss Saigon’ bijvoorbeeld, “want daarvoor ben ik te lang. Maar hier kan ik dat dus wel doen. In totaal doe ik vier liedjes, verdeeld over solo’s en een duet.”

Samen met Jordan Roy zou ze de openingsact voor haar rekening nemen van het Eurovisie Songfestival. In plaats daarvan heeft ze in dit coronajaar huiskamerconcertjes gedaan en is ze nieuw repertoire gaan verkennen, onder meer covers, ook van Nederlandstalige liedjes. Van lieverlee is ze het nieuwe normaal ondertussen behoorlijk gewend. “Ik voel me nu niet heel veel anders, ook al besef ik dat het nog een tijd gaat duren voordat we terug kunnen naar hoe het ooit was. Laatst zag ik op sociale media een foto voorbijkomen van mijn optreden in een afgeladen Ziggo Dome. Toen borrelde eventjes de vraag bij me op of zoiets ooit nog zal gebeuren.”

‘Stemklaar’

Het op topniveau uitvoeren van fysiek zware disciplines als musical, dans, zang en, bijvoorbeeld, ook het circus, veronderstelt een voortdurende en keiharde trainingsarbeid. Hoe blijft ze nu ‘in shape’? “Ons vak is pure topsport. Ik deed en doe veel aan sport, crossfit, veelal in de sportschool. Maar je kunt trainen wat je wilt, als je de wedstrijd niet kunt spelen, blijft het lastig om in vorm te blijven. Ook ben ik veel meer gaan zingen om meteen ‘stemklaar’ te staan en weer te kunnen ‘gaan’.”

De productie van ‘Musicals in Concert: Stars from The House’ is in handen van Nathan Markuszower. Afgelopen zomer organiseerde hij het ‘Musical Summer Concert’ in het Zuiderparktheater. Markuszower: “De eerste editie was zo’n succes dat een tweede niet kon uitblijven. Ik ben trots dat het gelukt is om weer een prachtige sterrencast samen te stellen met mooie mix van jonge, opkomende én gelouterde talenten uit het vak. Ook bij deze editie zullen alle inkomsten verdeeld worden onder alle deelnemende artiesten.”

‘Musicals in Concert: Stars from The House’, tot en met zondag 27 december 2020. Tickets en meer informatie: www.eventim.nl

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan iedere donderdag de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van