Nieuwe bezorgdienst Instant brengt verswinkels aan huis

In de jungle van bezorgdiensten probeert nieuweling Instant drukke gezinnen en laatwerkers nóg gezonder te bedienen door producten van lokale versspecialisten te bundelen en deze na kantoortijd aan huis af te leveren.

Door

Zijn compagnon Derk Jan Statema en hij vallen precies in de doelgroep van hun nieuwe bezorgdienst Instant, vertelt initiatiefnemer Rick Molenaar. Instant kan producten van verschillende lokale ondernemers tegelijkertijd bezorgen, buiten kantoortijden.

“We hebben allebei een jong gezin, daar gaat een hoop tijd in zitten. Tegelijkertijd vinden we goed en lekker eten heel belangrijk. Dat kun je natuurlijk op een heel makkelijke manier doen via de thuisbezorgdiensten. Maar wij betwijfelen of het altijd goed en lekker is.”

Alternatief

De supermarkt is dan ook een alternatief. “Dat is best oké, maar ik heb het gevoel dat je dan iets aan kwaliteit inboet ten opzichte van de lokale versspecialisten,” aldus Molenaar. Volgens de Haagse ondernemers haal je de beste spullen bij de slager, de visboer, de bakker en andere lokale winkels.

“Het is vaak best lastig om daar aan het eind van de middag nog langs te gaan voordat ze dichtgaan,” ervaart hij. “Op zaterdag gaan we alle versspecialisten langs, drinken we ergens nog een kopje koffie, maar door de week is dat onhaalbaar.”

 

We komen binnenkort nog met een pick-upoptie als we onze hub in het Statenkwartier hebben.
Rick Molenaar (initiatiefnemer)

 

Veel winkeliers staan bovendien de hele dag in de winkel en zijn niet op internet te vinden. “Dat is waar ze goed in zijn en wat ze al jaren doen. Als ze hun producten online willen aanbieden, moeten ze een website maken. Zorgen dat er bestellingen binnenkomen, de bezorgingen regelen voor iemand die alleen één stukje vlees koopt,” aldus Molenaar. “We hebben al die losse eindjes aan elkaar geknoopt, in de mixer gegooid en deze bezorgdienst kwam eruit.”

Behoefte

Het sluit aan bij een behoefte, merken ze al meteen: de ondernemers zijn in juli gestart en hebben al ongeveer vijftig klanten, van wie het merendeel wekelijks of meer dan wekelijks bestelt. “Ze hebben het nu al in hun systeem zitten,” zegt Molenaar, die al online sales-ervaring opdeed bij start-updrukkerij HelloPrint en United Wardrobe, een online marktplaats voor tweedehandskleding.

Klanten kunnen bij Instant hun producten selecteren bij lokale versspecialisten en deze voor 4,95 euro thuis laten bezorgen in het gewenste tijdslot tussen 16.00 en 21.00 uur. “We komen binnenkort nog met een pick-upoptie als we onze hub in het Statenkwartier hebben, dat zal ongeveer één euro worden,” aldus Molenaar. Instant verdient geld met zowel de bezorgkosten als een bijdrage van de lokale ondernemers. “In ruil voor de marketing en de extra omzet die we voor ze genereren.”

Instant heeft uitbreidingsplannen

Vooralsnog is het platform alleen voor klanten en winkeliers in West-Den Haag – zoals Meesterbakker Roodenrijs, Slagerij Waaijer, kaasspecialist Kalkman en Japanse cateraar Hachi – maar de twee ondernemers hebben flinke uitbreidingsplannen. In september moet de rest van de stad en een stukje van Voorburg meedoen. “We voeren nu veel gesprekken met lokale ondernemers die zich willen aansluiten bij het platform.” Over een paar maanden wil Instant naar Amsterdam. Ze zitten bovendien in de afrondende fase met een investeerder die ervoor moet zorgen dat Instant de eerste werknemers kan aannemen.

 

We voeren nu veel gesprekken met lokale ondernemers die zich willen aansluiten bij het platform.
Rick Molenaar (initiatiefnemer)

 

De eerste weken hebben Molenaar en Statema alle bezorgingen overigens nog zelf gedaan. Heel nuttig, vindt Molenaar. “We konden eventjes met onze klanten praten, zodat we goed begrijpen wat mensen willen en hoe we dat kunnen doen.”

En dat zaterdagse rondje van veel mensen langs de verswinkels? “Dat willen we niet wegpakken en vervangen. Met onze hulp aan winkels om online te gaan en klanten meer gemak te bieden, hopen we juist bij te dragen aan het voorbestaan van de versspecialisten. We willen niet dat ze uit het straatbeeld verdwijnen.”

Meer informatie: www.getinstant.nl

Dit artikel wordt u gratis aangeboden. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Neem dan een abonnement op DHC.

Standaardportret
Bekijk meer van