Cantal Bakker breidt succesvol fietsproject uit

‘De burgemeester van Rabat heeft mij zelfs persoonlijk benaderd. Er is ook interesse uit Senegal en Griekenland.’

Door

Een Haagse hit in Marrakesh. De fietsprojecten onder de noemer Pikala Bikes die Cantal Bakker en Erik van Heijningen precies twee jaar geleden in deze Marokkaanse stad uit de grond hebben gestampt, zijn zo’n groot succes dat ze gaan uitbreiden naar nog meer steden. “Een groots avontuur,” zegt de 27-jarige Bakker uit Den Haag. “De burgemeester van Rabat (de hoofdstad van Marokko, red.) heeft mij zelfs persoonlijk benaderd. Er is ook interesse uit Senegal en Griekenland.” Pikala Bikes leidt onder meer jongeren op tot fietsenmaker, schept werkgelegenheid, geeft fietsles aan meisjes en organiseert fietstours voor toeristen.

“Het is echt een zegen dat dit zo goed heeft uitgepakt,” vervolgt Bakker, die pendelt tussen Marrakesh en Den Haag. “Iedereen verklaarde me voor gek toen ik dit wilde gaan doen. Een blond meisje van 24 met blauwe ogen alleen in Marokko: dat vonden mijn ouders helemaal niets. Bovendien kon ik amper een band plakken.” Toch zette ze door. Pikala Bikes is in 2016 dankzij deelname aan de Marrakesh Biënnale en de Klimaatconferentie van de Verenigde Naties (COP22) op de kaart gezet. “Pikala betekent trouwens in Marokkaanse straattaal ‘fiets,” vertelt Bakker.

Marrakesh is volgens haar bij uitstek een stad om te fietsen vanwege de vlakke ligging, het drukke verkeer en het autovrije centrum. Toch werd dat bijna niet gedaan. “Fietsen wordt als armoedig gezien. Dat beeld probeer ik om te zetten met mijn projecten. En de fiets is de sleutel tot veel meer, zoals een betere infrastructuur en milieu, werkgelegenheid en educatie voor jongeren. Ik zit zo’n beetje elke week op het gemeentehuis in Marrakesh.”

Vluchtelingen

Cantal Bakker gaf in Nederland fietsles aan vluchtelingen. “Voor ons is fietsen doodnormaal, maar het is veel meer dan een stalen driehoek met rubberen banden. Fietsen geeft vrijheid om te gaan en staan waar je wilt, geeft fysieke kracht en vergroot de sociale participatie.”

In Marrakesh geeft Pikala Bikes gratis fietslessen aan inwoners. Daarnaast worden jongeren opgeleid tot fietsenmaker of als gids. Lokale ambachtslieden maken fietsaccessoires. De fietsen zijn gedoneerd door het Fietsdepot Haaglanden en Du Nord en het tweedehands gereedschap komt van Stichting Gered Gereedschap Den Haag. “De werkloosheid onder jongeren is heel hoog in Marokko. Momenteel heb ik vijftien zzp’ers rondlopen. Doel is om uiteindelijk zelf de broek op te houden door het organiseren van fietstours, verhuur van fietsen, fietsreparaties en een bezorgservice. Met dat laatste ben ik nu een pilot aan het draaien met twee restaurants en een groentedistributeur.”

Opschalen van Pikala Bikes

De komende tijd staat in het teken van opschalen. “We willen stapsgewijs fietsprojecten uitrollen in onder meer Rabat, Tanger, Agadir, Taroudant, Nador en Oujda. In februari starten we samen met de Nederlandse ambassade met een kunstproject waarin kunstenaars en kinderen samen fietsen gaan pimpen.”

Bakker heeft het naar haar zin in Marokko, maar mist de Nederlandse pindakaas. “Daarom hebben we laatst een pindakaasfiets gemaakt,” zegt ze met een lach. “Dat is het leuke aan Marrakesh. Er zijn weinig regels: een goed idee kun je gewoon gaan uitvoeren.”

De Haagse blijft bescheiden onder het succes. “Ik ben niet zo bijzonder. Iedereen kan doen wat ik doe. Als je net van school komt, heb je niets te verliezen. Deel de kennis die je hebt opgedaan en ga naar een plek waar die kennis hard nodig is.”

Dit artikel wordt u gratis aangeboden. Wilt u meer lezen? Neem dan een abonnement op DHC.

 

Standaardportret
Bekijk meer van