App tegen voedselverspilling helpt ondernemers én gebruikers

De gratis app ‘Too Good To Go’ probeert voedselverspilling – in Nederland 50 kilo per persoon per jaar – tegen te gaan door winkels, hotels en restaurants te helpen hun overtollige producten tegen een gereduceerd tarief te verkopen. De app is nu ook in Den Haag te gebruiken.

Door

Zo’n drie jaar geleden zaten vijf Deense vrienden te eten in een ‘all-you-can-eat’-restaurant in Kopenhagen. Tot hun schrik zagen ze hoe aan het eind van de avond alles op het buffet werd weggegooid. Toen ze de medewerkers in het restaurant vroegen of ze dit iedere dag deden, kregen ze een nog pijnlijker antwoord. ‘Dit doen we drie keer per dag.’ Daar moest een eind aan komen, vonden de vrienden. In januari 2016 startten zij hun app Too Good To Go. Met deze app krijgen consumenten de kans om tegen een gereduceerd tarief een speciale ‘Magic Box’ aan te schaffen. Dit is een doos met ‘left-overs’ van een winkel, restaurant of hotel.

In no-time waren er drieduizend bedrijven bij de app aangesloten, hadden meer dan een miljoen gebruikers de app gedownload en werden er ruim vijfhonderdduizend maaltijden gered. Sinds januari 2018 is de app, naast landen als België, Duitsland en Frankrijk, ook in Nederland. Amsterdam was de eerste stad die meedeed, en ook daar werd de app meteen een razend succes; binnen vier maanden werden er al meer dan tienduizend maaltijden gered in Nederland. Inmiddels hebben alle gebruikers van Too Good To Go wereldwijd samen al meer dan 4,5 miljoen maaltijden gered.

Sinds deze week zijn er ook in Den Haag 25 locaties waar je tegen een prikkie een Magic Box kunt ophalen, onder meer bij Marqt, Bakkerij Vlinder, Ohana Poké & More, Foodmaker, Mercure Hotel en Sushi Time.

 

Wat er in de Magic Box zit, is afhankelijk van wat er die dag overblijft
Joost Rietveld (manager van Too Good To Go Nederland)

 

“Het concept is simpel, zowel voor de ondernemer als voor de gebruikers,” legt Joost Rietveld, manager van Too Good To Go Nederland, uit. “De gebruiker ziet op de kaart of in de lijst in de app welke locaties in zijn of haar buurt een Magic Box aanbieden. Vervolgens bestelt en betaalt de gebruiker in de app en haalt zelf zijn of haar box op bij de betreffende locatie. Wat er in zit, is afhankelijk van wat er die dag overblijft. Iedere bestelling is daarom een verrassing.”

De boxen variëren in prijs van ongeveer € 3,- bij een bakker tot ongeveer € 7,50 bij een sushirestaurant.

Laagdrempelige service bij Too Good To Go

Ook de deelnemende ondernemers zijn blij met de app. “Wij zijn als Mercure Den Haag ontzettend blij dat Too Good To Go wordt gelanceerd in Den Haag,” meldt general manager Rutger Blom.

“In Amsterdam, Utrecht en Rotterdam is deze service al zeer succesvol en daar zijn onze collega-hotels ook zeer enthousiast. Naast dat wij het fantastisch vinden om iets extra’s voor de lokale bevolking van Den Haag te kunnen doen, sluit dit concept naadloos aan bij ons MVO-programma ‘Planet 21’ waarin Accor (de hotelgroep waartoe Mercure behoort, red.) ten doel heeft gesteld de voedselverspilling te verminderden met dertig procent in 2020. Deze laagdrempelige service zorgt voor zowel de huidige generatie als de generaties na ons!”

 

 

De medewerkers van Too Good To Go hebben grootse plannen, zo vertelt ‘Food waste warrior’ Cleo Zumpolle: “We zijn nu actief in Amsterdam, Utrecht, Zaandam, Rotterdam en Den Haag en we hopen dat binnen een jaar heel Nederland gebruik kan maken van deze app. Wij zijn pas klaar met werken als er geen voedsel meer verspild wordt! We hopen trouwens ook dat door het gebruik van de app de bewustwording bij de consument rondom dit onderwerp wordt vergroot. En wij hopen dat bij de mensen thuis op den duur een vermindering van verspilling te zien zal zijn.”

De Too Good To Go-app is gratis te downloaden in de App Store en Google Play Store. Ondernemers die willen meehelpen om minder eten te verspillen kunnen zich aanmelden via www.toogoodtogo.nl

Standaardportret
Bekijk meer van