Drie nieuwe restaurants: gezellig, laagdrempelig en betaalbaar

Gezelligheid staat centraal in drie nieuwe eetgelegenheden in Den Haag. Mensen moeten zich er thuis voelen, de sfeer moet laagdrempelig zijn en bovenal: het eten moet betaalbaar blijven. Drie ondernemers vertellen over hun concept.

Door

Traditioneel Grieks eten
in 
Menny’s Kitchen

 

Katerina en Costas hadden al een Grieks, mediterraan cateringbedrijf in het Bezuidenhout. Maar dat ging té goed. Het werd te veel om vanuit huis te doen. Nu hebben ze een nieuwe locatie gevonden: in de Piet Heinstraat. Op de plek waar tot voor kort kattencafé Ditjes en Katjes huisde, wordt gewerkt aan een onderkomen voor Menny’s Kitchen, een echt restaurant waar veertig tot vijftig mensen kunnen eten.

De moeder van Costas, Menny, is de inspiratiebron voor veel van de recepten en de zaak is naar haar vernoemd. “Daar ben ik heel trots op,” vertelt ze. Ze is toevallig even in Nederland. Katerina is de kok die alles zelf maakt. “Ze wil graag mensen tevreden stellen en ze iets bijzonders geven,” zegt haar schoonmoeder.

Katerina: “Ik probeer hier dezelfde gerechten te maken met producten van hier.” Al zijn er ook veel originele Griekse producten, zoals de goede wijnen en kazen waarmee ze het Nederlandse publiek graag kennis wil laten maken. En nee, dat is heus niet alleen maar feta, lachen de twee vrouwen.

Katerina en Costas Savvidis met (schoon)moeder Menny. (Door DHC/Winish Chedi)

Eten is gezelschap

Waarom ze naar Nederland zijn gekomen? Ze reisden jaren geleden door Europa en de cultuur hier sprak hen aan. “Gezelschap is hier eten. Eten is een goede reden om gezelligheid op te zoeken,” zegt Katerina. Dat herkenden ze uit Griekenland.

 

Eten is een goede reden om gezelligheid op te zoeken.
Katerina Savvidis (Menny's Kitchen)

 

Groot wordt het restaurant niet. Ze willen de gezelligheid en de sfeer bewaren. Ook de prijs blijft toegankelijk. Een hoofdgerecht kost tussen de 6 en 12 euro. “Mensen moeten hier langs kunnen komen wanneer ze zin hebben.” Waarvoor moet je echt langsgaan? Voor de keftedakia, zegt Katerina. Gehaktballetjes met tzatzikisaus.

Verder zullen er veel salades, fruit en verse producten op de kaart staan. Dan roept Katerina ineens: “De pop!” De pop in traditionele klederdracht die ze daarna in handen heeft, staat symbool voor haar grootmoeder. “Ik leerde van haar dat ik tien mensen in een halfuur moet kunnen bedienen. Een hele waardevolle les voor een horecaonderneming.”

Menny’s Kitchen gaat zaterdag 15 september open en is van dinsdag tot en met zondag van 10.00 uur tot 22.00 uur geopend. Adres: Piet Heinstraat 66. Meer informatie: www.mennyskitchen.nl

 

*

 

Bij Boucks wordt alles zelf gemaakt  

 

Het is nu nog een grote, lege ruimte. Donker, met graffiti en flarden oud behang op de muren. Maar over een paar maanden zie je daar niets meer van terug. Verhuurder Staedion gaat het pand in de Boekhorststraat horecaklaar maken en in april opent Robin Collard – die een achtergrond heeft in de IT én de horeca – daar zijn nieuwe zaak Boucks. Midden in het Makerskwartier. En dat is ook precies de strekking van de zaak: zo veel mogelijk zelf maken.

Zo komt er in de zaak een brouwerij, komt er een kas waarin groenten worden geproduceerd en is Collard voornemens eigen frisdrank te gaan maken. “Ik wil een totaalbeleving geven. Lekker eten is daar een onderdeel van, maar ik wil ook dat mensen kunnen zien waar het eten en het drinken vandaan komen.”

Facebookpagina Boucks.

Deze maand wordt er proefgedraaid en hoopt Collard het laatste gat in de begroting te vullen. Hij heeft nog 20.000 euro nodig, haalde al 40.000 euro op met een crowdfundingcampagne. En als het niet lukt? “Dan moeten we een andere manier zoeken om het te financieren,” aldus Collard.

Plantaardig eten

Ook de inrichting wordt zelf gemaakt. Collard’s vriendin Joske Meijer – van interieurwinkel Studio Joske – gaat oude stoelen opknappen. “We trekken het concept van ‘zelf maken’ ver door, ja,” lacht Collard. Meijer: “Het wordt hier ook een expositieruimte voor makers uit de buurt.

Lampen, stoelen en schilderijen zullen bijvoorbeeld te koop zijn.” Het duo hoopt op een huiskamersfeer, met warme kleuren en een frisse uitstraling zodat mensen zich meteen thuis voelen. In het restaurant zijn zestig tot tachtig mensen welkom.

Robin Collard van Boucks met vriendin Joske Meijer van Studio Joske. (Door DHC/Winish Chedi)

En het menu? “De kaart zal 80 procent plantaardig worden, 20 procent van de gerechten hoeft dat niet te zijn,” aldus Collard. Maar verwacht geen pangasiusfilet. “Dat vind ik echt niet kunnen,” zegt hij.

“Wat wel kan, is rivierkreeft, gevangen in Nederlandse sloten. Dat wordt anders vernietigd, nu geconsumeerd. En het smaakt goed.” Ook komt er een ‘experimententafel’. Dan betaal je voor een stoel en krijg je een verrassingsmenu dat ook voor de kok nog in ontwikkeling is.

Boucks gaat op 1 april 2019 open. Deze maand wordt er proefgedraaid. Op 21 september is er een diner (wel reserveren), op 13 en 28 september zijn er borrels die vrij toegankelijk zijn. Adres: Boekhorststraat 31. Meer informatie: www.boucks.nl

 

*

 

Café Aimée op Lijsterbesplein wil
plek zijn waar buurt samenkomt

 

Café Aimée wordt een ontmoetingsplek voor de buurt, hoopt eigenaresse Marloes de Winter. Een plek waar mensen langs kunnen komen wanneer ze willen, voor een kopje koffie op het terras, een diner ’s avonds of een borrel aan het eind van de middag.

“Het heeft chique elementen, maar het is toch laagdrempelig,” zegt ze. Ze wijst naar de groenfluwelen banken die ‘uitnodigen om te gaan zitten’, de glanzende bar en de botanische elementen die steeds terugkomen. Het café is nu ruim drie weken open. Daarvoor hebben de eigenaren – Martijn van Unen en Marloes de Winter – maanden verbouwd; Bart van Delft werd aangetrokken als bedrijfsleider.

 

Café Aimee op het Lijsterbesplein.

In het pand op het Lijsterbesplein zat tot begin dit jaar Restaurant de Burcht, maar daarvan is niets meer terug te zien. Er is vijftig vierkante meter bij getrokken, de toiletten en de keuken zijn verplaatst en er valt meer licht binnen. “Hier was geen borrelfunctie, we hoorden hier in de buurt dat dat gemist werd. Ook werd het terras jarenlang niet gebruikt omdat er geen lunch werd geserveerd,” aldus De Winter, die er weer een uitnodigende plek van wilde maken. Boven komt een zaal die kan worden afgehuurd voor besloten feesten, met eigen toilet en bar.

Nieuw concept

De eigenaren kennen veel mensen uit de buurt die langskomen om even te kijken naar de nieuwe zaak. “Wat is het mooi geworden!”, roept een klant uit. “Ik hoop dat dit gaat slagen, dat gun ik jullie echt,” zegt ze tegen de trotse eigenaresse.

“Dit is een heel nieuw concept hier in de buurt,” legt die op haar beurt uit. “We hebben geen referentiekaders, dus het was afwachten hoe het de eerste weken zou gaan, maar mensen weten ons nu al goed te vinden.”

De keuken is internationaal, aldus de onderneemster, die zowel binnen als buiten plaats heeft voor zo’n tachtig personen. De hoofdgerechten kosten tussen de 12,50 en 20 euro, op de kaart staan onder andere een poké bowl en een rogvleugelfilet. “Allemaal net even anders,” aldus De Winter.

Café Aimée is zeven dagen per week geopend, door de week van 10.00 tot 01.00 uur en in het weekend tot 02.00 uur. Adres: Lijsterbesplein 2. Meer informatie: www.cafe-aimee.nl

 

Dit artikel wordt u gratis aangeboden. Meer verhalen over eten en drinken in Den Haag? Neem dan een abonnement bij DHC.

 

Standaardportret
Bekijk meer van