‘Zonder honger naar bed’ biedt gratis maaltijden aan

Via de nieuwe Facebook-pagina ‘Zonder honger naar bed Den Haag’ kunnen mensen met een kleine portemonnee gratis maaltijden afhalen.

Door

Er bleef nog een behoorlijke portie couscous over nadat Wendy Deltour en haar vriend Michael Pasman klaar waren met eten. Maar ja, waar moesten ze die laten? De vriezer zat vol en weggooien vonden ze geen optie. De Maastrichtse, die al een tijdje in Den Haag woont, herinnerde zich een initiatief uit haar geboorteplaats. “Een Facebook-pagina waar mensen een maaltijd aanbieden,” vertelt ze met een zachte g. “Een soort marktplaats met vraag en aanbod, bedoeld voor mensen met een kleine portemonnee. Dat platform leverde veel enthousiaste reacties op.”

Kliek

Deltour zocht naar een Haagse versie, maar vond niets. Ze informeerde bij de voedselbank. Die liet weten de vraag bijna niet meer aan te kunnen. Zie je wel, dacht ze. Deze portie couscous was dan misschien niet meer te redden, de volgende kliek moest echt gespaard blijven. Deltour, die zelf een periode van armoede heeft gekend, wist hoe belangrijk een helpende hand kan zijn. “Ik had destijds mijn familie waarop ik kon rekenen. Daardoor hoefde ikzelf nooit met een lege maag naar bed.” Op 15 oktober hakte ze de knoop door en lanceerde ze de Facebookpagina ‘Zonder honger naar bed Den Haag’. Het platform heeft intussen al duizend leden die ijverig berichten plaatsen:

‘Ik heb een grote bak erwtensoep ingevroren, iemand interesse? Scheveningen.’

‘Stamppot andijvie met spekjes, voor 1 persoon. Zojuist gemaakt en is nog warm. Ophalen Loosduinsekade / Monstersestraat.’

‘Donderdag ga ik goulash met rijst maken (rundvlees + verse groente)
Vind je dit lekker, laat het me weten, dan maak ik extra
? (Wateringse Veld).

Veruit de meeste leden, zowel afnemers als aanbieders, komen uit stadsdeel Escamp, zo blijkt uit een poll op de pagina. Daarna volgen Loosduinen en Scheveningen.

 

Voor mensen die slecht ter been zijn, hebben zich al zes vrijwilligers aangemeld die in delen van Den Haag en omstreken maaltijden willen rondbrengen

Er zijn inmiddels genoeg aanbieders, alleen de afnemers blijven achter. “De verhouding is nu tachtig om twintig, misschien heeft het met schaamte te maken,” vertelt Deltour. Ze heeft de kwestie aangekaart bij de leden, die met goede ideeën kwamen. Zo opperde iemand om flyers te verspreiden in haar buurt, waar veel ouderen met AOW wonen. Voor mensen die slecht ter been zijn, hebben zich al zes vrijwilligers aangemeld die in delen van Den Haag en omstreken maaltijden willen  rondbrengen.

Erwtensoep

Controleren of iemand daadwerkelijk geen bakje erwtensoep kan betalen, is onbegonnen werk. Al vragen Deltour en Pasman tot nu toe wel aan de aanbiedende partijen wie er is langs geweest. “Om er een beetje zicht op te houden. Vorige week had een mevrouw al zeven dagen iets afgehaald bij verschillende mensen. Dat is dan ook weer niet helemaal de bedoeling. Die mevrouw kunnen we misschien op een andere manier helpen.”

Het enthousiasme blijft onverminderd groot. Onlangs bood iemand zelfs een hele kerstmaaltijd aan, waarna anderen volgden. In principe is het niet toegestaan om blikken of pakken aan te bieden. Daar zijn andere instanties voor. Maar voor Kerst knijpen de twee initiatiefnemers een oogje dicht. Kerstpakketten mogen voor deze ene keer wel.

 

Meer informatie: www.facebook.com/groups/zhnb.denhaag/

DHC maakt dit weekend een filmpje van initiatiefnemer Michael Pasman die een maaltijd voorbereid. Zie onze sociale mediakanalen.

Collage van aangeboden maaltijden op de pagina ‘Zonder honger naar bed Den Haag’.

Bekijk meer van