Foodhallen vooral populair in de middag

Hoe is het mogelijk. Op slechts 350 meter van elkaar openden onlangs nabij station Den Haag Centraal twee foodhallen: MingleMush en Hofhouse. Culinair verslaggevers Annerieke Simeone en Daphne Browne bezochten de Foodhallen ‘s avonds en kwamen al snel tot een ontdekking: ze hadden beter tijdens hun lunchpauze kunnen gaan.

Door

1. MingleMush is nog net niet af

In de vrolijk uitgedoste foodhal MingleMush kom je publiek van diverse pluimage tegen: rondrennende kinderen met Italiaans ijs, jonge vrouwen met gezonde pokébowls, mannen met een baard die in een burger happen, maar ook zakenlui in pak met een glas wijn in de hand. Het is hier inderdaad een mengelmoes van mensen.

Daarentegen is het vanavond niet erg druk. “Door de week en tijdens de lunch is het hier vaak drukker dan ‘s avonds en in het weekend,” licht het meisje van Bohica, het eetstandje met ‘Libanese streetfood’-gerechten, toe. Bij deze dame bestellen we een proeverij van verschillende mezze, hapjes, voor € 9,50. Terwijl zij de hapjes bereidt, banen wij ons een weg naar de bar. Van de ruim twintig biersoorten van de tap proberen we de Lannister Gold van Van Buuren Brouwerij (€ 4,50), een lekker hoppig, blond bier van Nederlandse bodem. Wel onhandig dat de Spa rood bij een andere bar gehaald moet worden. Als we terugkomen bij Bohica staat het plankje al klaar en proeven we lekker smeuïge rijst in wijnbladeren, falafel, een deegrolletje met drie soorten kaas, een samosa met spinazievulling, een ander deeghapje met gekruid gehakt en nog een exemplaar met Za’atar, een kruidig specerijenmengsel uit het Midden-Oosten. Alles is vers, huisgemaakt en lekker. Een goede start en leuk om te delen.

De ruim 1600 m2 grote foodhal is vrij industrieel ingericht. Niet alles lijkt al af, zoals de plafonds en de (goedkope) houten constructieplaten waar kleurrijke schilderingen de boel moeten opfleuren. Ook de vide waar een zogenaamde ‘arcade area’ is gecreëerd, is een beetje houtje-touwtje. Hier verwacht je het geluid van ouderwetse, ronkende speelkasten, maar nee, het is er stil. Een enkel kind loopt met zijn vader voorbij de flipperkasten. Beter gelukt is de Mush Tuin, een speelhoek voor de kleintjes. Het valt sowieso op dat er best veel ouders met kinderen bij MingleMush zijn neergestreken. Niet gek natuurlijk, er is ruimte genoeg.

Saté
Even verderop kun je bij The Poké Bar een ‘bowl’ samenstellen van sushirijst, groenten en blokjes vlees of rauwe vis. Voorbij de MIXCO, een stand met Mexicaanse gerechten, kijken we hoe bij Don Brûlée crème brûlée-donuts gebrand worden. Het is duidelijk drukker aan de voorkant van de foodhal waar een dj draait, maar er is één plek waar het echt druk is: bij het Thaise zaakje Lime Leaf & Red Pepper. Terwijl we wachten op de kipsaté (€ 4,-), gaan er borden vol geurige gerechten over de toonbank. De saté wordt wat onhandig in een afhaalbakje aan ons meegegeven en wordt geserveerd met toast (hoe Hollands!), een partje limoen of wat cassave had hier beter bij gepast. Maar de saté is wel van topkwaliteit; de kip is mals en de saus is perfect, een goede balans tussen grove pinda’s, knoflook, sereh en wat pit, erg lekker.
MingleMush heeft best veel: een breed aanbod aan wereldkeukens, cocktails, soorten bier, zithoekjes, een terras en entertainment in een no-nonsense, kindvriendelijke ambiance. Je komt hier niet voor een rustig, uitgebreid driegangendiner, maar wel om even lekker te snacken.

Over MingleMush

15 food stalls 1600 m2 stoere, industriële inrichting

+ geschikt voor kinderen
+ vrolijke sfeer
+ gigantisch bieraanbod
– interieur lijkt niet af

******

2. Hofhouse, New York maar dan zonder reuring

Wat is dit nu weer? De pizza tartufo (€ 13,50) van Da Portare Via krijgen we mee in een doos. Geen bestek, geen borden, geen servetje. Ook geen glas bij ons flesje San Pellegrino (€ 2,50). Dan maar een rietje vragen. Bestek vanedelstaal is er niet, wel van hout. Wat een armoe allemaal. Aan tafel slaan we de doos open. De verleidelijke geur van tomatensaus en gesmolten kaas dwarrelt naar boven. De truffel blijft eigenlijk een beetje achter. We voelen ons weer even student als we een hap nemen van de grote, voorgesneden punten. De her en der verbrande bodem is lekker krokant, maar wel lauw. Dat verrast ons. Tijdens ons bezoek aan de ‘fast casual’-formule Hofhouse zijn wij de enige afnemers van de pizzastand Da Portare Via.

De pizzaiolo die net nog even opzichtig zijn kunstjes vertoonde door het deeg hoog in de lucht te smijten, staat nu alweer een kwartier te bellen. Op de toonbank prijken de kartonnen bordjes van bezorgservices Foodora en Deliveroo. Blijkbaar is hij bestellingen aan het opnemen. Het oogt raar. Maar goed, er moet ook geld in het laatje komen. En in deze ruimte met in totaal driehonderdvijftig zitplekken, zit er op deze vrijdagavond in Hofhouse anderhalve man en een paardenkop. Snel opgeven is geen mogelijkheid, want de meeste van de zes vaste foodconcepts – Da Portare Via, Toastable (tosti’s), Mad Mex (Mexicaans), Noomi (Aziatisch), SLA, (biologische saladebar) en Burgerz zitten vast aan een vijfjarig contract. De twee pop-up units wisselen om de drie maanden. Nu zijn dat Lekkernijs (moleculair ijs) en Zilt en Zalig (oesters), maar die zijn vanavond jammer genoeg dicht.

Palmbomen
Met een lege pizzadoos voor onze neus bekijken we de ruimte. De transparante serre van 1000 m2 ontworpen door het befaamde architectenbureau OMA (opgericht door Rem Koolhaas) heeft wel wat weg van een vliegtuighal. Maar dan luxer. We zitten aan een lange, met groen velours beklede bank en achter ons staan plantenbakken met daarin wel negen meter hoge palmbomen. Achter de enorme cocktailbar naast ons staan jonge bartenders – wit overhemd, grijs gilet en vlinderdasje – mixjes te shaken voor een twintigtal mensen.

We lopen nog een rondje: SLA ziet er verlaten uit, bij Noomi zit er iets meer publiek. Voordat we bestellen, krijgen we van de jongen achter de bar te horen dat zes van de vijftien gerechten op zijn. Want net als bij MingleMush: tijdens de lunch was het retedruk. Ja, en dus? Als je zo gaat redeneren, wordt het ‘s avonds nooit wat. Terwijl de jongen een bun chicken marsala curry (€ 4,25) voorbereidt, kunnen wij onze ogen maar niet afhouden van het pak rundvlees dat al een tijdje open en bloot op het werkblad ligt. Pas na tien minuten besluit iemand dat het vlees in de koeling hoort. De bun verschijnt op een houten plankje. We turen naar de vulling van het zachte bolletje: komkommer, lente-ui, kip. Die laatste is mals en is bereid in een mooie, romige saus. Prima snack. Niet meer, niet minder.

Net als bij MingleMush: Hofhouse draait om de snelle consumptie, je gaat hier niet heen om eens uitgebreid te dineren. Bovendien, de foodhal oogt groots, de aankleding is mooi, de cocktaillijst is lang, maar toch het swingt het niet echt ’s avonds. Het is New York, maar dan zonder reuring. Misschien moeten we nog eens tussen de middag terugkomen.

Over Hofhouse:

6 food stands + 2 pop-up stands

+ mooi ingericht: heeft allure
– te leeg voor een vrijdagavond
– te veel gerechten al uitverkocht

| Foto: DHC/Sebastiaan Boot

Dit artikel wordt u gratis aangeboden. Meer verhalen over eten en drinken in Den Haag? Neem dan een abonnement bij DHC.

Bekijk meer van