Krijgt Den Haag er in 2020 weer een Michelinster bij?
Dat Den Haag maar één Michelinster heeft, ligt vooral aan de gasten, zeggen deskundigen. Maar er gloort hoop als maandag 13 januari 2020 de culinaire gids weer nieuwe sterren uitdeelt. DHC ging op onderzoek uit.
Voor veel liefhebbers van mooi eten en drinken is het een doorn in het oog. Den Haag, derde stad van Nederland, telt met restaurant Calla’s slechts één Michelinster. Oké, twee als je Niven in Rijswijk meetelt. Tien jaar geleden was het ook niet booming, maar toen schitterde de Haagse sterrenhemel nog een beetje. Henk Savelberg – nu een ster in Bangkok – stond achter de kachel van zijn restaurant in Voorburg, Paul van Waarden had zijn gelijknamige sterrenrestaurant in Rijswijk, aan zee werd je in Seinpost op je wenken bediend door het gouden duo Edwin van de Goor en Gert-Jan Cieremans, en natuurlijk was er de onvermijdelijke Marcel van der Kleijn van Calla’s die al sinds 2002 een ster op zak heeft.
Hoe komt het dat Den Haag anno 2019, in vergelijking met Amsterdam (16* en 3**) en Rotterdam (5* en 3**), zo weinig toprestaurants heeft? Voor een groot deel ligt het aan het publiek. “We hebben in Den Haag te weinig mensen die op sterrenniveau willen eten,” vertelt Marcel van der Kleijn. “Dan vind je geen horecaondernemer die durft te investeren in een luxe zaak.”
Henk Savelberg, die vanuit Bangkok een reactie geeft, schetst hetzelfde beeld. “Er wonen wel rijke mensen in Den Haag, maar die geven liever niet te veel uit. Jonge mensen doen mee met restaurantacties. Killing, want je kunt in sterrenrestaurants geen menu eten voor 35 euro. Ja, of je moet rauwe makreel serveren. Krijg je dat soort dingen.”
We hebben in Den Haag te weinig mensen die op sterrenniveau willen eten.
Nico McGough van Bosman Wijnkopers, die onder meer de wijnen leverde aan Cottontree Mer (voorheen Seinpost) totdat deze in 2017 zijn ster verloor, doet er nog een schepje bovenop: “Welgestelde Hagenaars besteden hun geld liever aan hun Bentley of hun hypotheek.” Ook in de keuken zijn ze soms te behoudend, aldus Edwin van de Goor. “In Rotterdam en Amsterdam komt de chef weleens binnenlopen met een heel varken: ‘Die gaan we vanavond in zijn geheel verwerken,’ zegt hij dan. Dat is hier ondenkbaar. Den Haag is daar te tuttig voor.”
10.000 euro
Flink je portemonnee trekken voor een goed glas wijn is er tegenwoordig ook niet meer bij. McGough: “Toen Cees Helder in 2002 zijn derde Michelin-ster in Parkheuvel (Rotterdam, red.) veroverde, sloegen de bobo’s daar rustig een fles Château Pichon-Longueville van 500 euro achterover. Of een Pauillac van Château Lafite Rothschild. Tikten ze aan het eind van de middag 10.000 euro af. Vóór de crisis werd in Den Haag ook meer gespendeerd. Totdat grote bedrijven als Shell hun creditcards terugtrokken. Veel restaurants in de omgeving gingen daarna plat. Dat Calla’s het overleefd heeft, is heel bijzonder.”
Dit is een verkorte versie van het verhaal dat verschijnt in de DHC-culinaire bijlage van 7 november 2019. Wilt u de volledige reportage lezen, weten waarom er hoop gloort aan de Haagse sterrenhemel? Koop dan vanaf 7 november de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten of neem een (proef)abonnement.