El Mercat, nieuw Spaans restaurant in de Hooistraat (foto’s)

Zo eet je Spaans in het Statenkwartier, en zo in de binnenstad. Maar wel bij dezelfde eigenaar en chef. Guillermo Aguirre Schicht nam het beste van La Boqueria mee naar El Mercat. Dus ook zijn gastheer.

Door

Aan de muur hangt een stilstaande klok. “Hier staat letterlijk de tijd stil en zie je dierbare herinneringen aan mijn vorige restaurant La Boqueria. En op déze muur worden weer nieuwe herinneringen gemaakt.” De Spaanse eigenaar Guillermo Aguirre Schicht is zichtbaar trots op El Mercat, zijn nieuwe stek midden in de binnenstad. Aan de Hooistraat opende hij medio september een nieuw Spaans-mediterraan restaurant waar hij de gerechten, en met name de sfeer, van zijn vorige zaak doorzet.

Nog niet zo lang geleden zat Baskisch restaurant Etxea op de plek waar Guillermo nu zijn nieuwe zaak opent. De enthousiaste ondernemers ambieerden een ster en werkten heel hard. Maar helaas hebben ze het niet gered. Guillermo zelf was mede-eigenaar van La Boqueria aan de Willem de Zwijgerlaan (Statenkwartier) maar zat niet op één lijn met zijn zakenpartner. En dus besloot hij op zoek te gaan naar een eigen plek.

 

Hier staat letterlijk de tijd stil en zie je dierbare herinneringen aan mijn vorige restaurant La Boqueria.
Guillermo Aguirre Schicht

Gastheer El Mercat

Hij nam zijn gastheer Michel Kentin mee naar de Hooistraat, waar zij zelf, met behulp van een heleboel vrienden, in twee weken tijd de wat steriele zaak omtoverden tot een knusse plek waar de mediterrane keuken, gecombineerd met goede wijnen, centraal staat. De grijze muren werden vervangen door een warme, diepe kleur groen en voorzien van mooie foto’s. Onder meer beelden van wijnhuis Matsu, memorabilia en de met mooie woorden beschreven houten deksels van wijnkisten uit La Boqueria hangen aan de muur.

Op één muur hangen lege deksels, klaar om te worden voorzien van nieuwe teksten van toekomstige gasten. Het interieur werd aangevuld met meubelstukken uit Guillermo’s eigen huis, een felgekleurde bank, een antiek tafeltje. Het geheel heeft nu een huiselijke, gezellige sfeer.

 

Foto’s: DHC/Luka Valkenburgh

 

El Mercat heet niet voor niets El Mercat (Catalaans voor ‘de markt’). Chef Guillermo kookt simpel, met enkel verse producten die hij bij heel veel verschillende leveranciers haalt. Zo wordt al zijn vlees overgevlogen uit Uruguay en zorgt zijn vleesimporteur Iberdeli voor de allerbeste ibericoham.

De pata negra, de pulpo én de secreto

In zijn vorige zaak kon je genieten van de pata negra, de pulpo én de secreto, het ‘geheime’ deel van het ibericovarken, een met vet doorregen stukje vlees van achter de schouder van het dier. Deze gerechten zijn ook weer bij El Mercat te bestellen, naast alles wat Guillermo in zijn zoektocht naar de beste ingrediënten tegenkomt. Je kunt alles wat op de kaart staat delen volgens het ‘shared dining’-principe. De chef verrast je graag.

Ook op het gebied van wijn heeft chef en tevens sommelier Guillermo een hoop te bieden. Altijd vijf witte en vijf rode wijnen open, maar ook schenkt hij huisgemaakte sangria, vermout en cocktails. Op de wijnkaart staan ruim honderd flessen, voornamelijk uit Spanje, met achter op de kaart zijn persoonlijke ‘crazy choice’. “De Israëlische Viognier is echt goddelijk,” vindt zowel Guillermo als Michel. Wijnarrangementen bieden de twee niet, maar ze geven bij ieder gerecht, bij iedere gang, een passende suggestie.

El Mercat, drinks, bites & dinner, dinsdag t/m zaterdag geopend vanaf 15.00 uur, op zondag kun je er genieten  van een typisch Spaanse (familie)lunch tussen 12.00 en 16.00 uur, Hooistraat 4a. Meer informatie: www.facebook.com/elmercatdh

Standaardportret
Bekijk meer van