Bekende Hagenees Jeffrey Huf brengt eigen saus op de markt

Telkens weer weet Bekende Hagenees Jeffrey Huf de hofstad te verrassen. Zijn laatste wapenfeit: het landelijk op de markt brengen van zijn eigen Huf Saus.

Door

“Jongen, je gaat nou toch iets proeven…,” stelt Jeffrey op het terras van eetcafé Het Daklicht aan de Regentesselaan, waar barman Frenkie zojuist een gehakbal heeft uitgeserveerd. Uit het mandje van zijn scootmobiel vist Huf een knijpfles, om vervolgens een bergje van zijn saus naast het vlees te spuiten. “Wat je eerst gaat proeven, is het romig zoete van Zaanse mayonaise, gecombineerd met pinda’s en gember. En aan het eind ontstaat er een smaakexplosie in je mond.”

Oei, dat klinkt link, maar is het niet. Integendeel. De voorspelde smaakexplosie is duidelijk waarneembaar, maar laat de mond gelukkig niet achter als een uitgebrande bovenwoning, zoals sommige sambalsoorten doen. Lekker is het wel, en het is een mooie vervanger voor de gebruikelijke sauzen. “Goed spul, hè?”, grijnst Huf vanachter zijn brilmontuur met een hoog Dolf Brouwers-gehalte.

Die mening wordt gedeeld door de nu veertig verkooppunten in Den Haag en omstreken. Daarnaast past Hufs saus naadloos in de Albert Heijn-filosofie van verkoop van lokale producten. Huf is in onderhandeling met de grootgrutter om zijn product in diverse Haagse filialen op de plank te krijgen. Een landelijke horecagroothandel biedt de Huf Saus ook al aan. In ADO Den Haag-kringen wordt Huf al ‘sauspaus’ genoemd.

Diepste geheim

Het heeft 29 jaar geduurd voordat Huf zich op de sauzen wierp. “Ik was negentien toen ik bij Ruud’s snackkiosk op het Soestdijkseplein begon. Als Ruud zijn katjangsaus naar eigen recept ging maken, werden klanten en personeel de zaak uitgetieft. Zo bang was Ruud dat ‘ze’ zijn recept zouden stelen, want die saus liep als een tierelier. In mijn latere horecacarrière bleef Ruud z’n saus maar door mijn hoofd spoken. En af en toe maakte ik mijn eigen versie voor de tent waar ik op dat moment werkte.”

 

Niet alles wat ik ondernam was even succesvol, maar die saus…
Jeffrey Huf

 

“Naar goed voorbeeld van Ruud deed ik dat ook zonder iemand erbij. Sterker, ik gooide het lege verpakkingsmateriaal in de containers van een ander bedrijf, zodat het niet naar mij te herleiden was. Bonnen waren blanco. Want er hoeft maar één slimme boekhouder bij ’n leverancier die bonnen van mij te gaan bestuderen en weg geheim van mijn ingrediënten. Een reis naar Bali bracht mij in contact met hele mooie kruidenmelanges, waarmee ik eveneens aan de gang ging. Stom eigenlijk dat ik niet veel eerder heb overwogen het spul op grote schaal te gaan produceren.”

Mensenmens

We schrijven december 2018. Jeffrey Huf zat in een dipje, want: geen geld en geen plannen. In die periode vroeg een vriend via Facebook of hij niet nog eens een bakje van die lekkere saus wilde maken. Deze vraag had een sneeuwbaleffect. Zo’n 150 Facebookers haakten aan. En dus dook Jeffrey met goede vriend Erik van Raam zijn krappe keukentje in om daar 75 liter van zijn Huf Saus te maken. Later zou Domino’s Pizza-eigenaar Rob Spaans Huf in contact brengen met Q-Culinair aan de Westvlietweg, die levensmiddelen en halffabricaten voor de horeca produceert. Daar wordt de Huf Saus nu geproduceerd en gebotteld.

Huf is een mensenmens met een grote gunfactor en kan putten uit een fors netwerk. Zo maakte Freddie van den Bergh, eigenaar van Eye-C, de website, terwijl lagereschoolklasgenoot en graffiti-artiest Rik Sturmer het Huf Saus-logo ontwierp.

En de slogan ‘Geen gelul, lekker spul!’? “Die komt van mijn vader. En verder gaat reclamebedrijf Van Zweden mij helpen met de belettering van een Vespa Piaggio, zo’n Italiaans driewielig bestelautootje waarmee ik de leveringen kan doen. Kijk, na mijn beenamputatie als gevolg van diabetes is dat karretje heel handig, omdat gas geven en remmen met de hand gaat.”

 

De slogan ‘Geen gelul, lekker spul!’ komt van mijn vader.
Jeffrey Huf

 

Hufs curriculum vitae is even afwisselend als kleurrijk: horecaman, bedrijfsleider, televisiemaker, retailer in Indonesische kunst, standwerker op de markt, enzovoort, enzovoort. Toch kent dit cv één constante. Hoe groot de tegenslag ook is, Huf komt altijd terug. “Toegegeven, niet alles wat ik ondernam was even succesvol. Maar met die saus? Ik heb maar zo’n raar gevoel dat er met die saus echt iets groots staat te gebeuren. Gek, hè?”

Meer informatie: www.hufsaus.nl

Standaardportret
Bekijk meer van