De drie beste Haagse restaurants van 2018

Portfolio, Suzie Q en La Boqueria mogen zich de beste restaurants van 2018 noemen. Alle drie kregen ze van de culinaire redactie van DHC een 8,5. Voor degenen die de rubrieken niet uitknippen en netjes in een boekje bewaren: hieronder in het kort waarom u deze zaken eens zou moeten bezoeken.

Door

Portfolio

‘Zie ons eens,’ schrijft recensente Christl Visser als ze begin februari restaurant Portfolio bezoekt. ‘We lijken wel een stel cokesnuivers zoals we boven de dimsum hangen. De geuren die opstijgen zodra het gietijzeren koepeltje van de schotel wordt gelicht – verrukkelijk.’ Visser is dan net bezig aan, zoals ze het noemt de ‘magical mystery tour’. Portfolio serveert namelijk een parade van hapjes voor 55,00 euro. Onder meer ‘een soort petitfour van zeebaars, avocado, passievrucht en oca de Peru, met een wolkje van rode ui eroverheen’. ‘Een schoonheid om te zien,’ aldus Visser.

‘Zoetig én fris, romig en toch met beet. Oca de Peru? Een klein, rozerood knolletje uit de Andes.’ Over de toetjes is ze ook meer dan tevreden: ‘Een beauty van skyr, met een vleugje dragon en erin verstopt een bonbon van witte chocola, gevuld met limoen. Over smaakexplosies gesproken.’ Een minpuntje: de achtergrondmuziek stijgt met het geluidsniveau mee. Maar: ‘De bediening is vriendelijk en professioneel. En: ook aan dat leuke beetje ruig is gedacht: het wc-papier is er zwart!’

Suzie Q

‘Het is echt een cliché, maar het lijkt wel alsof we op vakantie zijn,’ verzucht Daphne Wray-Browne. Onze culinair recensent zit half augustus op het terras van restaurant Suzie Q, aan de tweede haven in Scheveningen. ‘De temperatuur is boven de 25 graden, we kijken uit op de boten en we genieten van onze glazen grüner veltliner en pinot grigio terwijl we een kroepoekgarnaal in de misomayonaise dopen.’ Suzie Q (voorheen Rootz at the Harbour) is het zusje van Milú. De zaak is een plaatje om te zien: veel planten, Portugese tegeltjes en een fraaie muurschildering.

Browne eet er onder andere ‘een rondje visgerechten: ceviche van zeebaars en vongole, uitgeserveerd door een vakkundig opgeleide club dames en heren’. ‘De vongole zwemt bij Suzie Q in een saus van kokos die we met de lege schelpjes bijna nog helemaal opslurpen, heerlijk. Ook de octopus is goed gegrild. De ceviche van zeebaars wordt bij Suzie Q op de traditionele Peruviaanse wijze bereid, de vis wordt gegaard in ‘leche de tigre’ ofwel tijgermelk. Een marinade met als basis limoensap verrijkt met verschillende kruiden. Het resultaat mag er zijn: de vis is mals en vol van smaak en ook de opmaak van het gerecht is een plaatje; het oranje van de dunne plakjes zoete aardappel en het geel van de mango matchen prachtig bij de witte vis.’

En waarom eigenlijk geen 9, vraagt u zich dan misschien af? De steak tartaar is net iets te veel aangemaakt, volgens Browne, ‘waardoor je weinig puur vlees meer proeft.’

 

 

De vongole zwemt bij Suzie Q in een saus van kokos die we met de lege schelpjes bijna nog helemaal opslurpen, heerlijk
Daphne Browne, culinair redacteur

La Boqueria

Net als bij Suzie Q doet restaurant La Boqueria aan de Willem de Zwijgerlaan aan shared dining. ‘Eigenlijk heb ik hier wel een beetje genoeg van,’ aldus Daphne Wray-Browne. Het enige voordeel, concludeert ze, is dat je veel kunt proeven. In de mediterrane gastrobar blijkt het nog moeilijk kiezen. En niet alles staat op de kaart, zoals de coquille. ‘Gebakken tot in de perfectie, nog wat rauw vanbinnen, zacht en voorzien van een verfijnde, niet te zware citrussaus, die we met onze vingers van het bord aflikken,’ aldus Browne.

Op aanraden van de gastheer komt een ‘secreto’ op tafel: het geheime deel van het ibericovarken in reepjes gebakken met een paar geroosterde milde groene pepers. In het glas: een bramerige temperanillo. Ook de desserts zijn goed. De gekarameliseerde appel met crème anglaise is klein maar verfijnd. De smaken spatten ervan af. De ‘deconstructed cheesecake’ is een verrassing: een glas met volle crème, blauwe bessen, rood fruit en een heerlijke bodem. Browne’s advies: die moet je echt eens proberen.

Meer informatie:

www.portfolio-restaurant.nl

www.restaurantsuzieq.nl

https://www.facebook.com/La.Boqueria.The.Hague/

 

 

Bekijk meer van