Visfamilie Simonis lanceert luxeproject in Eerste Haven (foto’s)

De laatste jaren investeert de visfamilie Simonis niet alleen in horeca, maar ook in vastgoed. In Beach House Scheveningen komen de twee samen. In een nieuw markant gebouw aan de Eerste Haven komen twintig exclusieve appartementen en meerdere horecaconcepten.

Door

Simonis lijkt niet te stoppen. Na zeven restaurants verspreid over de stad en het prijswinnende vastgoedproject CoolHouse aan de Tweede Haven, werkt de visfamilie nu aan een nieuw plan: Beach House Scheveningen, gelegen op de hoek van de Visafslagweg en de Vissershavenweg. De nieuwbouw, die deel uitmaakt van de herontwikkeling van het Noordelijk Havenhoofd, bestaat uit drie horecalagen en twintig appartementen.

“De gemeente wil boven op de duinen een groot markant gebouw hebben,” vertelt Allie Simonis. De pater familias, in zijn eigen restaurant Encore zittend aan een glimmend houten tafel, zoekt naar een pepermuntje.

Eenmaal gevonden: “Maar niet zo hoog als het Inntel Hotel dat aan de andere kant komt bij het havenhoofd. Er moet welvend duinlandschap ontstaan boven de parkeergarage.”

Nieuwe Simonis aan de Haven

Op de begane grond en de eerste verdieping van Beach House Scheveningen komt de nieuwe Simonis aan de Haven (het oude pand wordt een rokerij). De nieuwbouw komt te staan op de plek waar nu nog viswinkel Henk Kraan gevestigd is.

 

Artist's impressions: DAVL Studio

 

Simonis: “Henk heeft net een traiteurzaak in The Mall of The Netherlands in Leidschendam geopend, ik verwacht dat hij binnen een jaar uit de haven vertrekt. Daarna wacht ons een zee van ruimte. Simonis aan de Haven beslaat nu nog 900 vierkante meter, zo dadelijk krijgen we 4000 vierkante meter. Die ruimte vullen we niet alleen met een restaurant. Er komt ook een bijzondere supermarktformule van 500 vierkante meter.”

“Zoiets als het Italiaanse Eataly, maar dan meer gericht op vis. Je kunt er bijvoorbeeld een kookcursus volgen, maar ook een ‘spaghetti alle vongole’ eten. En we breiden ons wijnassortiment uit. Inclusief de terrassen kunnen we op de eerste twee lagen zo’n vijftienhonderd man bedienen. Dat is een hoop, ja.”

Catch 2.0

Voor de derde etage heeft Simonis iets luxers in gedachte: een chique strandtent met op het opgespoten duinlandschap een terras uitkijkend over zee. Hij heeft het voor het gemak Catch 2.0 genoemd, naar zijn andere visrestaurant.

“Ken je die mooie beachclub El Chiringuito op Ibiza? Daar is mijn zoon laatst geweest. Relaxte, witte loungestoelen. Zo’n uitstraling moet het krijgen. De menukaart mag in elk geval niet te ingewikkeld worden, maar vis zal er natuurlijk wel op staan.”

Zijn zoon Alain droomt van een ‘infinity pool’, maar Allie Simonis is daar nog niet zo zeker van. “Er komt water, maar of dat een zwembad wordt? Daar hebben we nog wel discussie over. Met een zwembad ben je veel ruimte kwijt en moet je denken aan de veiligheid. Je hebt een badmeester nodig die op de kleintjes let. Maar ik fantaseer er natuurlijk ook wel over, want hoe leuk zou het zijn als je een zwembad hebt met allemaal bedjes ernaast. Zoiets als bij Huis ter Duin in Noordwijk.”

Niet te veel geluid

In elk geval mag het publiek van Catch 2.0 niet te veel geluid produceren, want boven komen straks twintig appartementen van 100 tot 120 vierkante meter. Als het allemaal volgens plan verloopt, wordt het Beach House in 2022 opgeleverd. Simonis vindt het wel lang duren. “Twaalf jaar ben ik er nu al mee bezig.” Ernstige blik: “Een visboer kan maar drie dagen vooruitdenken. Zo lang blijft de vis vers.”

 

Er zijn niet alleen rijke Arabieren die interesse tonen
André van Lier (architect)

 

Architect André van Lier van DAVL Studio, die net is aangeschoven, valt hem bij: “Het Coolhouse dat we hier in de Tweede Haven voor Simonis hebben ontworpen, is in twee jaar tijd gerealiseerd. Zo kan het ook.”

De man met opvallend piekerig grijs haar en minimalistisch brilmontuur heeft vier appartementen per laag ontworpen. “Maar,” zegt hij, “misschien is er wel een gek die de hele breedte wil. Dat hebben we hier bij het Coolhouse ook gehad. Bood iemand uit Qatar via Skype op een hele bovenverdieping. Ik wist niet wat er gebeurde. Maar er zijn niet alleen rijke Arabieren die interesse tonen. Je hebt hier in de buurt ook veel oudere mensen die hun grote huis achtergelaten en iets gelijkvloers zoeken.”

Kosten

Wat de nieuwe appartementen straks kosten, weet Allie Simonis nog niet. “In elk geval liggen de prijzen hoger dan bij het Coolhouse.” Daar varieerde het tussen de 472.500 euro voor een appartement tot ruim 1,7 miljoen euro voor een penthouse.

“De stijging zit ’m in de dure materialen en met name in de bouwkosten. Die zijn de afgelopen tijd met veertig procent toegenomen. Dat kun je niet in je verkoopprijs doorberekenen. Let om mijn woorden: heel veel bouwprojecten in Den Haag gaan uitvallen. De kosten worden te hoog. Voor een metselaar – als je die al vindt – betaal je vijftig procent meer dan een paar jaar geleden. Beton is nauwelijks nog te krijgen.”

Brexit

En dan is er nog een ander obstakel: de Brexit. Terwijl Van Lier cola voor de heren bestelt, schetst Simonis twee scenario’s. “Als we straks een zachte Brexit krijgen, mogen Nederlandse vissers tot 2020 in de Engelse wateren vissen en heb je nog tijd om te onderhandelen. Wordt het een harde Brexit, dan moeten ze er per 1 april uit. Dat betekent minder aanvoer, waardoor de vis nog duurder wordt. Ik denk dat dat wel kan oplopen tot zo’n veertig procent boven de huidige prijs. Kijk, die woningbouw is voor mij secundair.”

Voor Simonis is het allerbelangrijkste dat zijn kinderen wat kunnen verdienen. “Dus als er een harde Brexit komt, ga ik afwachten. De gemeente wil wel door, maar ze kunnen me niet dwingen. Het is grond van ons. Dan ga ik toch een dagje vaker naar het strand?”

Bekijk meer van