Toeristenbelasting niet verhoogd voor campings en havens

De toeristenbelasting gaat volgend jaar met één euro per nacht omhoog, behalve voor mensen die overnachten in een haven of op een camping. Dat besloot de gemeenteraad tijdens de begrotingsbehandeling. Hostels moeten wel de verhoogde tarieven rekenen.

Door

“Het geld moet érgens vandaan komen.” Dit klonk donderdagavond meer dan eens tijdens de eerste begrotingsbehandeling van het nieuwe stadsbestuur. Om de vele plannen te kunnen betalen laat het college van Groep de Mos, VVD, D66 en GroenLinks de lasten iets stijgen. De OZB krijgt een inflatiecorrectie, de parkeerkosten gaan omhoog en per 1 januari 2019 gaan toeristen één euro meer belasting betalen per overnachting.

“Die één euro is echt too much,” vertelde Erik Romeijn van Camperpark Den Haag als inspreker aan de gemeenteraad. Hij klaagde dat de euro verhoging percentueel niet eerlijk was: “Voor ons is dat 50 procent, voor hotels maar 30. Dat is echt een nekslag. Zorg nou dat het camperpark Den Haag niet moet verlaten. Eens heb je met de toeristenbelasting het plafond bereikt.”

Maak ruimte voor de jeugdige en budget reiziger. Dat zijn de beslissers van de toekomst en daar wil je vrienden voor het leven mee worden.
Maurice Brancart

Ook de residentiehotels en de Jachthaven Scheveningen vroegen om een aanpassing. Maurice Brancart, manager van Stayokay Den Haag en bestuurslid van Koninklijke Horeca Nederland, nam het op voor de hostels. “Maak ruimte voor de jeugdige en budgetreiziger. Dat zijn de beslissers van de toekomst en daar wil je vrienden voor het leven mee worden.”

Uitzondering

Verschillende partijen dienden moties in. De HSP stelde voor om de toeristenbelasting een percentage te maken van het overnachtingsbedrag. Maar fractievoorzitter Joris Wijsmuller kreeg nul op rekest van wethouder Rachid Guernaoui (Groep de Mos, financiën). CDA-fractievoorzitter Karsten Klein diende een voorstel in om een uitzondering te maken voor campings en havens. Ook hij wees erop dat percentueel de verdeling niet eerlijk was en zei: “Bovendien is een dergelijke verhoging schadelijk voor de goedkopere vormen van overnachten.” Hij was verrassend genoeg wél succesvol.

In een poging zijn toegeeflijke kant te laten zien, zei Guernaoui: “We vinden het geen goed idee, maar we luisteren naar de stad. Dus dit kunnen we omarmen.” De gemeenteraad nam het voorstel daarna unaniem aan. Hostels moeten wel de verhoogde toeristenbelasting afdragen vanaf januari.

Lees meer over de begrotingsbehandeling in de krant van 15 november.

Pasfoto Mieke
Bekijk meer van