Zorgen in jachthaven om verhoging toeristenbelasting

Het bestuur en de jachthavenmeester van Jachtclub Scheveningen vinden het voorstel van het gemeentebestuur om de toeristenbelasting te verhogen met 1 euro ‘krom’.

Door

Als de begroting 2019-2022 wordt goedgekeurd door de gemeenteraad, gaat de toeristenbelasting voor campings en havens per 1 januari met een euro omhoog van 2,05 naar 3,05 euro per persoon per nacht. Drie jaar geleden was dit slechts 1,55 euro.

Als de geplande verhoging doorgaat, is dit een stijging van 97 procent in drie jaar tijd. “Straks zijn we nog de duurste Noordzeehaven van Nederland,” zegt bestuurslid Wim van der Loo van Jachtclub Scheveningen. “En dit is ook in strijd met de ambities van de gemeente: een levendige zeezeilhaven én het trekken van meer toeristen.”

Terug bij af

De geschiedenis herhaalt zich. “Het vorige college wilde de toeristenbelasting ook fors verhogen en toen hebben wij met succes ingesproken. De inkt is nog niet droog of we zijn weer terug bij af,” verzucht Van der Loo. “Ondoordacht beleid. Het is erg jammer dat het college zelf niet inziet dat dit een gek idee is.”

Huub de Haer en Wim van der Loo (rechts) van Jachtclub Scheveningen. (DHC)

Jachthavenmeester Huub de Haer vult aan: “Dit staat haaks op het beleid van de gemeente om meer toeristen naar de haven te trekken. Straks wordt de haven gemeden.” Den Haag investeert in totaal 21 miljoen euro extra in bereikbaarheid, leefbaarheid en duurzaamheid. Dit wordt onder meer gecompenseerd door het verhogen van parkeertarieven, onroerendezaakbelasting (OZB) en toeristenbelasting.

 

Mensen blijven straks nog maar een nachtje in plaats van een paar dagen.
Wim van der Loo (bestuurslid Jachtclub Scheveningen)

 

Toeristen die een nachtje blijven slapen in de haven gaan het besluit voelen in hun portemonnee. De jachtclub heeft een berekening gemaakt van onder meer de kosten voor een gezin van vier personen met een boot van zeven meter. Nu bestaat 27 procent van de rekening uit toeristenbelasting, straks gaat dit naar 36 procent. Scheveningen steekt nu al met kop en schouders uit boven andere Nederlandse gemeenten met een jachthaven direct vanuit zee. Rotterdam rekent 0,99 euro per overnachting aan toeristenbelasting.

‘Zakkenvuller’

Ook de jachtclub gaat dit merken. “Mensen blijven straks nog maar een nachtje in plaats van een paar dagen,” zegt het bestuurslid. De Haer sluit zich daarbij aan. “Dit heeft ook gevolgen voor de beeldvorming: de jachtclub kan worden gezien als zakkenvuller.”

Om die reden heeft de watersportvereniging een brief geschreven naar het gemeentebestuur. “We hebben nog geen reactie gekregen. Als het nodig is, gaan we alle partijen in de gemeenteraad af,” zegt Van der Loo strijdbaar.

Jachtclub Scheveningen wordt gesteund door de regionale tak van Recron, de brancheorganisatie van recreatieondernemers. Van der Loo en De Haer hopen dat de kwestie met een sisser afloopt en zij zich weer bezig kunnen houden met watersport.

“We zijn bezig met een plan ‘Van zop naar top’ voor de gemeente, samen met andere watersportverenigingen, om kinderen naar ‘de zee te halen’,” zegt De Haer. “Daar zijn we al zo’n twee, drie jaar mee bezig. Eind dit jaar is dit plan gereed.”

Jonge kinderen laten kennismaken met de zeilsport is een belangrijke missie van Jachtclub Scheveningen. “Daar steken wij veel liever onze energie in,” besluiten zij.

Standaardportret
Bekijk meer van