Grootste klassieke zeilers naar Scheveningen

Dit jaar zijn het nog de strakke en snelle zeilers van de Volvo Ocean Race, maar volgend jaar finishen voor de Haagse kust de klassiek getuigde schepen van de Liberty Tall Ships Regatta. En in 2022 is er het WK zeilen.

Door

Dit jaar finishen de strakke en snelle zeilers van de Volvo Ocean Race in Scheveningen. En daarmee is de koek niet op. Vanaf volgend jaar finishen voor de Haagse kust de klassiek getuigde schepen van de Liberty Tall Ships Regatta. En in 2022 is er het WK zeilen.

Wethouder Karsten Klein (CDA, havens) maakte deze week bekend dat van 19 tot en met 23 juni 2019 vijftien tot twintig klassieke windjammers en een dertigtal middelgrote zeilschepen de haven aandoen. Veel van deze schepen zijn in Nederland alleen te zien bij grote internationale maritieme evenementen zoals Sail Amsterdam. Volgens Klein past de regatta uitstekend bij de gemeentelijke doelstellingen.

“We zijn als stad bezig om de kust een impuls te geven en daar passen dit soort evenementen prima in. Bovendien sluit het thema van het evenement, ‘liberty’, aan bij de uitgangspunten van de stad van vrede en recht die Den Haag is.”

Publiekstrekkers

Het evenement wordt georganiseerd door het Nautisch Evenementen Bureau (NEB) en het Haagse bureau DB Aktiviteiten. Verwacht wordt dat in de vijf dagen in juni 100.000 tot 150.000 belangstellenden de schepen in de haven komen bekijken.

 

 

Het WK zeilen is een geweldige erkenning voor de investeringen die we de afgelopen twaalf jaar hebben gedaan in de topzeilsport
Rabin Baldewsingh (Sportwethouder)

 

De races en regatta’s met tall ships zijn publiekstrekkers, maar hebben ook een opleidingsfunctie. Medeorganisator van deze regatta’s, Sail Training International (STI), laat jonge mensen meevaren op tall ships, als trainee. Doel is de persoonlijke ontwikkeling te bevorderen en nieuwe vaardigheden bij te brengen. Wethouder Klein is blij met het evenement. “Voor het eerst in lange tijd verwelkomt Scheveningen ’s werelds grootste klassieke zeilschepen,” zegt hij. De schepen zijn toegankelijk voor het grote publiek; er zijn rondleidingen en vaartochten.

World Sailing

Drie jaar later is er alweer een groot zeilevenement op Scheveningen. De internationale zeilbond World Sailing besloot onlangs het WK zeilen 2022 toe te wijzen aan Den Haag. Wethouder Rabin Baldewsingh (PvdA, sport), kan zijn geluk niet op: “Ik ben er ontzettend trots op dat Den Haag in 2022 gastheer is van het WK zeilen. Het is een geweldige erkenning voor de investeringen die we de afgelopen twaalf jaar hebben gedaan in de topzeilsport, met onder meer de ondersteuning van het Nationaal Topsportcentrum Zeilen en grote zeilevenementen.”

Het WK zeilen wordt iedere vier jaar gehouden en is, na de Olympische Spelen, het belangrijkste zeilkampioenschap voor de olympische zeildisciplines. Den Haag won de strijd om de organisatie van Auckland, Nieuw-Zeeland. Maurice Leeser, directeur van het Watersportverbond, denkt dat Nederland wordt beloond voor de uitstekende prestaties van de Nederlandse zeilers.

“Ons nieuwe topzeilcentrum in Den Haag en de geweldige prestaties van onze zeilers de afgelopen acht jaar tonen aan dat wij tot de top van de internationale zeilwereld behoren. Naast onze huidige kernploeg staat er een nieuwe generatie topzeilers klaar om de internationale podia te bestormen. Geweldig dat deze generatie nu de kans krijgt om in eigen land te excelleren, voor de ogen van hun eigen fans en de leden van onze verenigingen.”

Standaardportret
Bekijk meer van