Fotografe opent nieuwe taartenwinkel in Molenstraat

Fotografe Linda Bandel is naar eigen zeggen ‘nog steeds verknocht aan het vak’. Toch heeft ze een deel van haar fotostudio aan de Molenstraat omgetoverd tot taartenwinkel A la Tarte.

Door

De etalage van de taartenwinkel A la Tarte in de Molenstraat zorgt in de eerste week na de opening al voor veel bekijks. Verlekkerde blikken van voorbijgangers in de richting van de uitgestalde taarten: van bananenbrood en carrotcake tot chocoladetaart en een ‘vegan’ dadeltaart met noten. Nieuwbakken eigenaar Linda Bandel (54) begint te lachen als haar wordt gevraagd welke ze aanraadt: “Dat vragen meer mensen. Nee, ik heb geen favoriet. Ik vind ze allemaal lekker.”

Iets doen met bakken en taarten was al lang een droom voor de Haagse. Maar, zegt ze, ze was al die tijd fotograaf, al dertig jaar lang. “Het was gewoon niet aan de orde om professioneel te gaan bakken,” aldus Bandel. Taarten maakte ze vooral voor verjaardagen, voor familie en vrienden: “In plaats van een cadeau nam ik dan een taart mee. Dat wist iedereen.” Af en toe bakte ze een taart in opdracht, als iemand erom vroeg.

Onlangs hakte Bandel de knoop door en besloot ze te doen wat ze al heel lang wilde: een taartenwinkel beginnen. “De fotografiemarkt is veranderd. Mensen hebben een mobiele telefoon en vinden de foto’s die ze daarmee maken vaak wel goed genoeg.” Daardoor had de fotografe niet meer genoeg werk om een volledige werkweek mee te vullen.

Linda Bandel in haar nieuwe taartenwinkel in de Molenstraat.

Foto: Linda Bandel

“Alleen voor bijzondere familieshoots wordt af en toe nog een portretfotograaf ingehuurd,” vertelt ze. De begane grond van haar studio aan de Molenstraat gebruikte ze als showroom en als ruimte om klanten te ontvangen. “Maar alle afspraken gaan tegenwoordig via e-mail. Ik gebruikte deze ruimte nauwelijks meer.” Eén plus één was twee.

Parttime bakken

De showroom in het Hofkwartier veranderde in een winkel met vitrines. Achter de winkel heeft Bandel een keuken laten plaatsen met grote oven. “Ik hoef niet meer thuis te bakken,” zegt ze. Maandag tot en met woensdag fotografeert ze nog in een studio op de eerste verdieping, donderdag tot en met zondag maakt en verkoopt ze taarten.

 

Nee, ik heb geen favoriet. Ik vind ze allemaal lekker.
Linda Bandel

 

Glutenvrije en veganistische taarten met biet en kikkererwten – ‘ik zie dat daar een markt voor is’ – en romige chocoladetaarten. Maar verwacht geen ‘Heel Holland Bakt’-taarten met tierlantijnen: “Dat zou ik niet willen, die vind ik veel te decoratief.” Ze gebaart om zich heen: “Deze taarten zijn óók met zorg gemaakt.”

Sommige mensen nemen de taart mee naar huis, anderen vragen om een vorkje zodat ze ‘m onderweg kunnen opeten. “Ik heb geen zitplekken en geen koffie en thee, dan zou ik minder tijd hebben om te bakken. Dit is echt een winkel.”

De eerste week was hectisch. “Ik was ’s ochtends al heel vroeg aan het bakken. Het was bakken, bakken en nog eens bakken.” Ze dacht dat ze voldoende had voor het hele weekend, maar al na de eerste dag was alles op. Als de zaken zo goed blijven lopen, stopt ze dan helemaal met fotografie? Ze twijfelt. “Ik ben daar nog niet helemaal over uit. Ik ben fotograaf in hart en nieren. Maar misschien ga ik dan toch voor de taarten en fotografeer ik alleen nog in opdracht.”

A la Tarte, Molenstraat 46. Open: donderdag t/m zondag. Meer informatie: www.alatarte.nl

Standaardportret
Bekijk meer van