LOFT, nieuw buurtcafé in verbouwde kerk Pomonaplein (foto’s)

Ooit een huis van God, nu een café. LOFT in de verbouwde Jeruzalemkerk kan ook privé worden gehuurd voor feestjes en workshops. Opwinding aan het Pomonaplein.

Door

Aan enthousiasme en inspiratie geen gebrek. Defne Gunhan-Peters (36) en Erik Peters (39) hebben het gebouw van de Jeruzalemkerk aan het Pomonaplein vanbinnen getransformeerd tot café LOFT (Land Of Free Thought), een creatieve  ontmoetingsplaats waar ook veel gezonds valt te proeven. De vonk voor het project sloeg over tijdens hun reis door Zuid-Afrika. Dinsdag hebben zij de deuren geopend voor publiek.

“In Johannesburg kwamen we terecht in een wijk waar een fabriekshal stond waarin ze atelierruimte en horeca hadden gemaakt. De sfeer was er enorm goed, heel levendig.’’ Brede lach op beide gezichten als ze terugdenken aan hun reis door Zuid-Afrika in 2016 en het verrassende bezoek aan de verbouwde fabriekshal. “Wij kregen allebei het gevoel dat we ooit, ergens, zoiets voor onszelf wilden beginnen.’’

Defne en Erik Peters vullen elkaar vloeiend aan. In het gesprek, maar ook in het project en verder in het leven: ze gaven op 7 september in de kerk hun trouwfeest. Daarmee zijn zij onlosmakelijk verbonden met het kerkgebouw uit 1936. Tot voor kort deed het dienst als gereformeerde kerk in de Vruchtenbuurt. De verbouwing, waarbij de buitenkant volledig intact blijft, begon in april vorig jaar.

Terugkomst 

Twee maanden na terugkeer van hun Zuid-Afrikaanse reis sprak Erik een vriend die voor een website werkt waarop kerkelijk erfgoed te koop staat. Voor de grap bekeken de twee de site. “En toen zag ik deze kerk,’’ zegt Erik. Hij ging erheen en de betovering was compleet. “Schrijf maar een plan met wat je wilt, zeiden ze.’’ Dat deed hij, samen met zijn vrouw, die midden in Rotterdam een groot restaurant heeft. “Hij heeft de handen en ik houd ervan met mensen te werken,’’ vult Defne aan.

 

Foto’s: DHC/Luka Valkenburgh

 

Erik had al vier huizen verbouwd en merkte dat hij daar plezier in had. Dus ontwierp hij een plan voor de Jeruzalemkerk. Defne bedacht wat er binnen ging gebeuren. Gezelligheid voorop met creativiteit en actie vormden de basis. “Wij willen een LOFT-familie creëren met een eigen sfeer van mensen uit de buurt die elkaar hier ontmoeten.’’

Het plan van Peters won het van andere projecten en in 2018 begon de kerktransformatie. Een nieuwe vloer, nieuwe dakramen, een bar, een keuken en een verhoging die hij zelf heeft gelast, zijn de opvallendste toegevoegde elementen. De oorspronkelijke ramen met glas in lood en het kerkorgel, zijn behouden.

Wie de voormalige Jeruzalemkerk nu bezoekt, stapt een lichte lunchroom binnen waar veel valt te zien. Een koffiebranderij/chocolaterie heeft zijn intrek genomen. Er is ruimte voor een microbrouwerijtje gereserveerd, ‘maar daarvoor moeten de vergunningen nog rondkomen’.  En er is een flexibel verhuurbare ruimte op de begane grond. Later wordt er nog een kleine winkel met producten als olijfolie, wijn en zelfgerookte zalm gevestigd. “De buurt heeft heel enthousiast op onze plannen gereageerd.’’

Buurt

“Een buurvrouw die beeldhouwer is, heeft buiten in de schuur haar atelier. Zij heeft ons aangeboden een beeld te maken van de godin Pomona. Natuurlijk vinden wij dat leuk,’’ zegt het ondernemende stel.

 

Wij willen een LOFT-familie creëren met een eigen sfeer van mensen uit de buurt die elkaar hier ontmoeten.’
Defne Gunhan-Peters

 

Kleurrijke en vrolijke schilderijen hangen in het kerkgebouw boven aan de hoge wand. Het gaat om een vijfluik van kunstschilder Remco Hazenbroek. Hij heeft een vrolijke interpretatie gegeven van het laatste avondmaal, legt Erik uit. “Aan die muur kunnen mensen uit de buurt hun schilderijen straks exposeren. En in de andere wanden hebben we nisjes gemaakt voor kunst,’’  zegt Defne.

Yoga in café LOFT

Café LOFT kan privé worden gehuurd voor feestjes of workshops. “Maar ons eerste project was de yogazaal,’’ zegt Erik tijdens de rondleiding. Boven, in de voormalige zaal voor nevendiensten, bevindt zich nu een lichte yogaruimte die zes dagen per week wordt gebruikt.

Aan de voorkant van de kerk, wordt nog druk verbouwd. Dat is de plek waar het gezin Peters gaat wonen. Want een kleine spruit is er al: zoontje Joshua is acht maanden. Hij gaat geïnspireerd opgroeien in de LOFT-familie.

Café LOFT, Pomonaplein 49a. Meer informatie: www.facebook.com/loftdenhaag

Standaardportret
Bekijk meer van