Drie nieuwe Haagse lunchrooms in drie verschillende wijken

Voor koffie met iets lekkers kun je in Den Haag op steeds meer plekken terecht. De afgelopen maanden openden er weer verschillende nieuwe koffiebarretjes en lunchtentjes. We lichten er drie uit die één ding met elkaar gemeen hebben: de band met de buurt.

Door

1 Satisfaction Coffee

Op een hoek in de Reinkenstraat valt meteen de frisse, blauwe gevel op. De zon schijnt, mensen drinken koffie op het terras. Binnen staat Gwen Dijkstra (23) in de keuken een ei te bakken. Ze lacht: “Dat staat eigenlijk helemaal niet op de kaart.” Samen met haar vriend Bram Benerink (24) heeft ze een paar weken geleden Satisfaction Coffee geopend. “Ik heb altijd al een horecazaak willen hebben,” zegt Dijkstra. “Maar ik vond mezelf te jong. Dit was het moment om het wel te doen, dus we zijn rond gaan kijken.”

Satisfaction Coffee. (Foto: Winish Chedi)

Het tweetal kent elkaar van het ROC Mondriaan, waar ze samen een horecaopleiding hebben gevolgd. Ze maakten beiden nog een uitstapje. Benerink deed fysiotherapie, Dijkstra verpleegkunde. Daar werden ze niet blij van. Van hun nieuwe horecazaak, Satisfaction Coffee, wel. De rolverdeling tussen het koppel ging vanzelf. Dijkstra maakt de lunch en bakt taarten. Een glutenvrije en vegan appeltaart bijvoorbeeld. Benerink, trots: “Mensen proeven het verschil niet, zelfs mijn vrienden niet.” Dijkstra: “Op de bakkersschool leer je veel traditionele dingen. Dit is gewoon uitproberen en een goede balans zoeken in de smaken.” Naast veel taart kun je verschillende soorten broodjes halen, van grillworst tot hummus of hüttenkäse. Ook staan er pancakes op het menu.

Rolling Stones

Bram zet ondertussen fluitend de koffie, maakt makkelijk contact met de verschillende gasten en zorgt voor de muziek. Naast de bar staat een platenspeler waar hij voortdurend andere nummers opzet. Ook een van de inspiratiebronnen voor de naam van de coffeebar, ‘Satisfaction’ van de Rolling Stones, komt voorbij. “Ik vind het mooi dat het voldoening betekent,” zegt Benerink.

Eigenaren Gwen Dijkstra (voor) en Bram Benerink cullen elkaar goed aan. Foto: Winish Chedi

Dit is een droom, benadrukken de twee nogmaals. “Het is zo’n leuke buurt hier,” aldus Dijkstra. “Iedereen is vriendelijk en warm. Er is geen concurrentie en ik haal mijn producten bij de groenteboer hier in de straat.” Het interieur is fris, lichtblauw met gele elementen. Op de kozijnen zit donkerblauw. Benerink: “Haags blauw.”

Satisfaction Coffee, Reinkenstraat 66K. Open dinsdag t/m zaterdag 09.00-17.00 uur, zondag 10.00-17.00 uur. Meer informatie op de Facebookpagina van Satisfaction Coffee

 

2 Canterbury Tales

De stap van Elise de Vuijst (30) zorgde voor veel verbaasde blikken, vertelt ze in haar koffie- en lunchzaak Canterbury Tales. “Ik zat in een promotietraject aan de TU Delft. Daar ben ik mee gestopt om mijn eigen zaak te openen.” Eerst werkte ze nog bij een andere horecagelegenheid. “Ik wilde wel weten of het droombeeld dat ik had, klopte. Het is snoeihard werken, dat wist ik, maar vond ik het leuk om dat fulltime te doen?” Toen ze zag dat dit pand te huur stond, twijfelde ze geen moment meer.

Eigenaar Elise de Vuijst (achter) met haar rechterhand Ginny Dijkstra. Foto: Winish Chedi

Het pand op de hoek van de Kepplerstraat en de Regentesselaan was een bouwval. Geen elektra, geen leidingwerk. Een verbouwing van drie maanden volgde. “Ik lig er nog weleens wakker van. Het was echt aanpoten.” Ze liet zich inspireren door haar studietijd in het Engelse Canterbury. “Iedereen trekt daar naar de lokale pub. Het is een grote woonkamer.” Voor De Vuijst dus geen ‘steriel Zweeds design’ maar doorleefde, houten tweedehandsmeubels en veel planten. “De Belgische Marktplaats is een schatkamer!”

Geen alcoholische versnaperingen

Op het menu staan scones, veel baksels (‘dat is echt mijn ding’), simpele lunchgerechten en ‘high tea’-mogelijkheden. Vooralsnog geen alcoholische versnaperingen. “Dat is heel bewust. Nu kan ik jonge meiden aannemen die dat anders niet zouden mogen doen en zijn er minder regels.” Daarnaast heeft ze haar rechterhand, Ginny Dijkstra (26), die kan bijspringen als ze zelf even niet werkt. (Voor wie de achternaam herkent: Ginny is het nichtje van Gwen Dijkstra, van Satisfaction Coffee, een van de andere nieuwe koffietentjes in de stad).

Foto: Winish Chedi

De zaak is nu een paar maanden open en Elise de Vuijst had niet durven dromen dat het nu al zo’n succes zou zijn. “De hele straat ontmoet elkaar hier. We mikken echt op de mensen in de buurt. Dit stuk van de wijk is in opkomst. Ik heb van tevoren natuurlijk een beetje marktonderzoek gedaan. Er wonen hier veel jonge tweeverdieners, die hebben behoefte aan een plek als deze.” Ook komt deze groep ’s ochtends snel langs voor een coffee to go, want ook dat behoort tot de mogelijkheden. En haar oude leven als promovenda? Ze lacht: “Dat mis ik helemaal niet.”

Canterbury Tales, Kepplerstraat 125. Open dinsdag t/m vrijdag 08.00-18.00 uur, zaterdag en zondag 09.00-18.00 uur. Meer informatie: www.canterbury-tales.nl

 

3 Arari

Het was een snelle en impulsieve beslissing om te starten met ontbijt- en lunchzaakje Arari, vertelt eigenaar Mitchel Tonkes (29). Op een pleintje aan de Loosduinsekade kwam een pandje vrij. Een niet zo hoge huur, een terras met bijna de hele dag zon.

En: “Ik geloof in deze multiculturele buurt, het zit hier in de lift,” vervolgt hij terwijl het koffieapparaat pruttelt. Hij onderbreekt het gesprek even om buiten met een meneer op leeftijd over koffie te praten. Vaste klant, meldt Tonkes. Elke ochtend komen er mensen uit de buurt langs, jong en oud. Zijn opa kwam hier ook toen het nog een koffiehuisje was, vijftig jaar geleden.

Arari, een van de nieuwe koffietentjes in Den Haag

Foto: Winish Chedi

“Ik ben eigenlijk bezig met het oprichten van een bedrijf in Suriname.” Een familiebedrijf, heet óók Arari, een naam die staat voor Amazone, regenwoud en een rivier. Tonkes is half-Surinaams, zijn moeder komt er vandaan, maar zelf is hij in Nederland opgegroeid.

Zijn familie heeft een fabriek waar graansoorten en vruchten worden gedroogd. Hij wil daar op den duur eigen producten maken die hij hier verkoopt, in Den Haag. “Ik had het idee om dáárna een plek als deze te beginnen om die producten te verkopen,” lacht hij. “Dit was totaal nog niet het plan.”

Menukaart met tropische uitstraling

Dat wil niet zeggen dat hij niet z’n best heeft gedaan. Alles moest eruit, binnen is het opnieuw ingericht. Het interieur is licht met groene elementen, Arari heeft een menukaart en een logo met tropische uitstraling.

Een klein barretje, de rest van de zitplekken is buiten op het terras. Het eten is niet duur (ongeveer vijf euro voor een bowl) en is plantaardig. Niet omdat Mitchel Tonkes zelf vegan is, maar omdat het makkelijk, snel en lekker is.

Arari aan de Loosduinsekade: een van de nieuwe koffietentjes in Den Haag

Foto: Winish Chedi

“Ik wil dezelfde snelheid als een snackbar.” Op de kaart staan wraps, ontbijtbowls, soep, smoothies en sapjes. Veel fruit en groenten. En natuurlijk koffie. Een partner gaat hem helpen het bedrijf te leiden, ook in de wintermaanden wanneer hij zelf vaker naar Suriname zal gaan. “Ik wil ook iets goeds doen voor de mensen daar,” aldus de ondernemer.

Arari, Loosduinsekade 91A. Open maandag t/m vrijdag 07.30-19.00 uur, zondag 10.00-19.00 uur. Meer informatie: www.arari.nl

 

Standaardportret
Bekijk meer van