Echte Mexicaanse taco’s bij nieuwe ‘cantina’ Queru

Na het succes van het Mexicaanse fine dining restaurant Ruiseñor opende eigenaar Alberto Nol begin juli aan de Prinsestraat een nieuwe zaak, Queru genaamd. In deze ‘cantina Mexicana’ worden échte taco’s geserveerd, met de finesse van Ruiseñor, maar tegen een beduidend lagere prijs.

Door

“Mijn oma vertelde mij ooit: ‘Als het eten te zout is, dan is de chef vast verliefd. Is het eten te pittig, dan is de chef boos’.” De gerechten die de Mexicaan Alberto Nol bereidt, gaan hem echt aan het hart. Emotional cuisine, staat er op het raam van zijn restaurant Ruiseñor aan de Denneweg.

Hij kookt altijd met een verhaal en hij gebruikt ideeën en favoriete ingrediënten van de mensen die hij liefheeft. Maar, bij Ruiseñor is er een vast menu van acht gangen, zit je gemiddeld drie uur aan tafel en betaal je € 54,95 per persoon. Alberto vond dat het tijd werd om ook een andere doelgroep te bedienen. Een doelgroep die van snel comfortfood houdt in een ontspannen sfeer. Daarom opende hij Queru. Dat is vernoemd naar Querubin, zijn vader, die vorig jaar overleed en door vrienden altijd ‘Queru’ werd genoemd, wat zoveel als ‘engel’ betekent.

Queru is een ‘cantina’

Queru is geen restaurant maar echt een ‘cantina’ zoals je ze in Mexico ziet. Cantina’s zijn vaak simpel ingerichte eettentjes, een beetje in de categorie bruine kroeg, waar je een tequila drinkt bij een goede taco, gemaakt van maïs, gevuld met vis, vlees of groente. Queru is hier een moderne versie van met een breed aanbod Mexicaanse cocktails en taco’s bereid met een Ruiseñor-twist.

De taco’s van Nol zijn echte Mexicaanse klassiekers. “Ze zijn bereid met verse ingrediënten van de beste leveranciers. De taco met cochinita pibil bijvoorbeeld is er een met langzaam gegaard varkensvlees ‘Maya Style’.” Ofwel varkensvlees, gemarineerd in verschillende specerijen, sinaasappelsap en tequila. Een andere hardloper zijn de taco’s Ruiseñor. Dit zijn drie stuks gevuld met steak uit de wok met een geheime Aziatische twist. De taco’s kosten rond de vier euro. Bij ieder exemplaar krijg je standaard vijf verschillende salsa’s van het huis te proeven.

 

Taco’s zijn heerlijk als je een kater hebt.
Alberto Nol

 

Alle taco’s zijn handgemaakt van blauw maïsbloem dat uit Mexico is geïmporteerd. Dit type meel is met name geschikt voor het maken van taco’s. “Blauwe maïs is minder zoet dan de gele en heeft meer umami in de smaak,” licht Nol toe. Naast taco’s staan er ook nog diverse quesadillas op het menu en enkele specialiteiten zoals pulpo met een pittige, zwarte saus die geserveerd wordt met taco’s.

Cocktails

Bij deze gerechten kun je dan weer interessante cocktails bestellen, vol Mexicaanse elementen. Zo voegt Nol aan de Margarita de Jamaica naast tequila ook Flor de Jamaica (gedroogde hibiscusbloemen) toe. En in de Smokin’ Margarita limoen, triple sec en Mezcal, een rokerige drank gemaakt van het sap van de agaveplant waar ook tequila van gemaakt wordt. Ook staan er Mexicaanse bieren op het menu en verschillende wijnen uit Spanje.

Queru is te vinden aan de Prinsestraat 30. Dat is een pand waar Alberto elf jaar geleden al verliefd op werd toen hier nog het Frans-Indisch restaurant Ratu Raja zat. Zijn neef, industrieel ontwerper Eduardo Zamorra, zorgde, net als bij Ruiseñor, voor de inrichting. Zamorra liet zich inspireren door Luis Barragán, een van de bekendste Mexicaanse architecten. Het resultaat zie je terug in de muren, die compleet beschilderd zijn in de typische Barragán-kleuren: primaire kleuren, maar dan warmer, zuidelijker.

Queru is nu nog aan het experimenteren met de openingstijden, maar is zes dagen per week vanaf 17.00 uur geopend, woensdag is deze ‘cantina’ dicht. In het weekend wil Alberto Nol de deuren wel wat eerder openen. “Taco’s zijn heerlijk als je een kater hebt, dus probeer ik op zaterdag en zondag al om 14.00 uur open te gaan.”

Queru, ‘Cantina Mexicana’, Prinsestraat 30, alleen woensdag gesloten. Meer informatie: www.facebook.com/cantinaqueru

 

Standaardportret
Bekijk meer van