Vreugdevuren gaan zo goed als zeker niet door

De traditionele vreugdevuren van Scheveningen en Duindorp gaan deze jaarwisseling zo goed als zeker niet door. Volgens de hulpdiensten en het stadsbestuur hebben de organisaties hun papierwerk onvoldoende op orde voor de vergunning.

Door

Dit meldt burgemeester Johan Remkes in een brief aan de gemeenteraad, die donderdagavond over de vreugdevuren debatteert. Het college van B en W acht het ‘zeer twijfelachtig’ dat er dit jaar vuurstapels op het strand zullen branden. De welwillende vreugdevuurorganisaties lijken te verdrinken in de bureaucratische eisen die de overheid aan een groot publieksevenement stelt.

Vrijdag hebben de hulpdiensten negatief advies gegeven, blijkt uit Remkes’ brief. ‘De kwaliteit van de door de aanvragers ingediende stukken is onvoldoende en de stukken zijn onvolledig,’ vat de burgemeester hun bezwaar samen. Volgens de politie hebben de organisaties te weinig nagedacht over zaken als bereikbaarheid en crowd-control. De brandweer mist plannen voor brandpreventie en uitgewerkte scenario’s. Bovendien ‘is geen sprake van een aantoonbare professionele organisatie’.

 

Het college geeft de stikstofvergunning weinig kans, omdat de provincie die sinds mei niet meer heeft verstrekt


Stikstof

Ook ander papierwerk voldoet niet, stelt het college vast. Zo schort de aanvraag voor een milieu-ontheffing voor het verbranden van pallets aan relevante informatie en ‘valide argumenten’. Belangrijker: de organisaties hebben nog geen aansprakelijkheidsverzekering afgesloten voor eventuele schade. Vorige week bleek al dat de vreugdevuurorganisaties tevergeefs hebben gezocht naar een verzekeraar die voor de vuurstapels wil instaan.

En dan is er nog de onontbeerlijke natuurbeschermingsvergunning, nodig voor de uitstoot van stikstof nabij de duinen. De aanvragen zijn nog onvolledig, maar het college geeft ze bij voorbaat weinig kans. De provincie verstrekt sinds mei geen stikstofvergunningen meer. ‘Door de verzadiging met stikstofdepositie van de desbetreffende natuurgebieden zal de beoordeling hoogstwaarschijnlijk significant negatief zijn.’ Anders gezegd: die vergunningen lijken kansloos.

 

De jaarwisseling moet veilig én feestelijk verlopen, ondanks dat de vreugdevuren hoogstwaarschijnlijk niet zullen doorgaan
Johan Remkes, burgemeester


Kleine kans

Afstel hing de afgelopen weken al in de lucht. Na de publicatie van het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid schatten raadsleden van meerdere partijen de kans klein in dat de traditionele vreugdevuren kunnen doorgaan. Een definitief ‘njet’ ligt er nog niet. Donderdag debatteert de gemeenteraad over de kwestie, volgende week dinsdag hakt het college formeel de knoop door.

‘Wat het college betreft zal moeten worden ingezet op het veilig én feestelijk laten verlopen van de jaarwisseling,’ schrijft Remkes, ‘ondanks dat de vreugdevuren hoogstwaarschijnlijk niet zullen doorgaan.’

Standaardportret
Bekijk meer van