Vreugdevuren hangen aan zijden draadje: vereiste verzekering ontbreekt nog

De organisaties van de vreugdevuren in Scheveningen en Duindorp zijn er nog niet in geslaagd een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Voor de gemeente is dit een vereiste om de vuren dit jaar door te laten gaan.

Door

De traditionele viering op het strand hangt daarmee aan een zijden draadje. ‘Indien de organisatoren de komende dagen geen evenementenaansprakelijkheidsverzekering afsluiten, zal geen vergunning kunnen worden afgegeven,’ schrijft burgemeester Johan Remkes aan de gemeenteraad.

Dinsdag verklaarde de Scheveningse organisatie al op Facebook dat vooralsnog geen verzekeringsmaatschappij het aandurft om eventuele schade tijdens de jaarwisseling te vergoeden. ‘De afgelopen weken heeft onze verzekeringsagent stad en land afgebeld,’ schrijft de organisatie, zonder succes. De Scheveningers hebben de gemeente gevraagd of zij deze jaarwisseling financieel garant wil staan, net als voorgaande edities.

 

Voor de organisatoren is het lastig een bedrijf te vinden dat de stikstofdepositie kan berekenen
Johan Remkes, burgemeester

 

Daar wil Remkes niet aan. Wel heeft de gemeente de organisaties aangeboden samen met hen langs verzekeraars te gaan om de mogelijkheden te bekijken.

Stikstof bij vreugdevuren

De aansprakelijkheidsverzekering is niet de enige bureaucratische muur waartegen de vreugdevuurorganisaties op lopen. Ze hebben ook papiertjes nodig van andere overheidsinstanties, zoals de Omgevingsdienst Haaglanden (onderdeel van de provincie) voor een natuurbeschermingsvergunning voor de uitstoot van stikstof.

‘De organisatoren hebben aangegeven dat het lastig is om een bedrijf te vinden dat voor hen op dit moment de stikstofdepositie kan berekenen als gevolg van de spelende stikstofproblematiek,’ schrijft Remkes aan de raad. De Omgevingsdienst Haaglanden heeft aangeboden de berekening uit te voeren, op voorwaarde dat deze berekening bindend is. Gezien de vastgelopen vergunningverlening voor stikstofuitstoot, is zeer de vraag of de vreugdevuren wél groen licht krijgen.

 

Wij hopen dat de gemeenteraad inziet dat dit culturele erfgoed aankomende editie weer door moet gaan
Scheveningse organisatie

 

De Scheveningers hebben hun hoop gevestigd op de gemeenteraad, die over twee weken weer vergadert over de vreugdevuren. ‘Wij hopen dat de gemeenteraad inziet dat dit culturele erfgoed, dat rond 1850 is ontstaan, aankomende editie weer door moet gaan. Uiteraard in een nieuw jasje binnen de veiligheidskaders die de gemeente heeft gesteld.’ De gemeenteraad heeft serieuze twijfels over de haalbaarheid.

De twee kleinere vreugdevuren in Laak en Escamp gaan dit jaar niet door. De organisatie van Escamp had geen aanvraag ingediend, de organisatie van Laak heeft verzuimd haar incomplete aanvraag op tijd aan te vullen.

Standaardportret
Bekijk meer van