Burgemeester Krikke stapt op na hard rapport vreugdevuren
Pauline Krikke is opgestapt als burgemeester van Den Haag. Het debat over haar positie, dat na het straffe rapport over de vreugdevuren is verhevigd, staat volgens haar de toekomst van de stad in de weg.
Krikke maakte haar aftreden zondagmiddag bekend op haar Instagram-pagina. In een video geeft ze tekst en uitleg over haar besluit om haar ambtsketen vroegtijdig in te leveren.
“Het maatschappelijk debat over de toekomst van Den Haag, en zeker debatten van de gemeenteraad, dienen altijd te gaan over de toekomst van mensen van vlees en bloed die in Den Haag wonen, werken en recreëren,” zegt ze. “Een dergelijk debat mag nooit vervuild worden door de positie van een handvol ‘poppetjes’.”
Tekst gaat verder onder video.
OvV: Krikke is nalatig geweest
Krikkes besluit volgt enkele dagen na de publicatie van het onderzoeksrapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) naar de vreugdevuren in Scheveningen en Duindorp. De OvV oordeelt daarin dat Krikke nalatig is geweest door niet te handhaven toen bouwers van de vuurstapels de afspraken schonden.
Het debat over mijn toekomst zit het debat over de toekomst van Den Haag in de weg
Donderdag was Krikke nog van mening dat ze, ondanks de harde conclusies van het OvV-rapport, kon aanblijven als burgemeester. In de video komt ze daar nu op terug.
De discussie over de vreugdevuren richt zich steeds meer op haar functioneren als burgemeester, constateert ze. “Het debat over mijn toekomst zit het debat over de toekomst van Den Haag in de weg. Ik kan dan ook niet anders dan hetzelfde doen als wat ik van mijn wethouders heb gevraagd.” Ze heeft per direct haar ontslag ingediend bij de Commissaris van de Koning van Zuid-Holland.
Chaos
Met het vertrek van Krikke is de bestuurlijke chaos op het stadhuis compleet. Vorige week dinsdag hebben wethouders Richard de Mos (economie) en Rachid Guernaoui (financiën) op aandringen van hun medebestuurders afstand moeten doen van hun positie, omdat het Openbaar Ministerie hen verdenkt van ambtelijke corruptie. Donderdagavond bezegelde een motie van wantrouwen tegen de twee wethouders van Hart voor Den Haag/Groep de Mos hun lot. De affaire rond De Mos en Guernaoui heeft ‘de verhoudingen in de gemeenteraad en het college nog eens extra op scherp gezet’, aldus Krikke.
Omdat De Mos de eerste locoburgemeester is, zal Boudewijn Revis (tweede locoburgemeester) het gat tijdelijk opvullen
Gewoonlijk neemt de eerste locoburgemeester (één van de wethouders) de honneurs van de burgemeester waar. Maar omdat dit De Mos is, zal wethouder en tweede locoburgemeester Boudewijn Revis (VVD, stadsontwikkeling) het gat tijdelijk opvullen.
Donderdag vergadert de gemeenteraad over de uitkomsten van het OvV-rapport en de vreugdevuren van aankomende jaarwisseling. Voormalig wethouder Tom de Bruijn is aangesteld als verkenner voor een nieuwe coalitie, nu de VVD, D66 en GroenLinks het vertrouwen hebben opgezegd in regeerpartner Groep de Mos.
Wilt u meer lezen of meer weten over DHC? Kijk hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer video’s zien? Neem dan een kijkje op ons YouTube-account.