Zoektocht naar burgemeester gaat nu echt beginnen

Het spel is op de wagen. Vanaf volgende week kunnen kandidaten solliciteren naar de functie van burgemeester van Den Haag. De profielschets is klaar, de vertrouwenscommissie in functie.

Door

In aanwezigheid van commissaris van de koning Jaap Smit nam de gemeenteraad maandagavond in een extra zitting de vereiste besluiten. In de profielschets wordt gevraagd om een ‘bestuurder die ervaren is op openbare orde en veiligheid en daadkrachtig optreedt’. Ook wordt melding gemaakt van ‘een burgemeester die integriteit hoog in het vaandel heeft staan’ en die ‘een sterke binding met de stad en al haar inwoners (Hagenaar of Hagenees) heeft of krijgt’.

‘Stressbestendig, ervaren en gezaghebbend’

De ervaringen met de in oktober vorig jaar afgetreden Pauline Krikke klinken duidelijk door in een passage over de openbare orde en veiligheid. ‘Bij crises is de burgemeester stressbestendig en een ervaren, gezaghebbend leider’, staat er. Dat lijkt een directe verwijzing naar Krikkes als zwak beoordeelde optreden in een aantal gevallen. Daaronder de uit de hand gelopen vreugdevuren tijdens de jaarwisseling 2018-2019.

Chris van der Helm (r) overhandigt de profielschets aan commissaris van de koning Jaap Smit (Foto: Gemeente Den Haag).

VVD’er Chris van der Helm, voorzitter van het presidium van de raad en van de vertrouwenscommissie, overhandigde de profielschets officieel aan commissaris Smit.

Ingewikkelde procedure

Het vervolg van de procedure is vrij ingewikkeld. Enerzijds heeft de gemeenteraad het voortouw, anderzijds is er een sturende rol voor de commissaris. De commissaris maakt een selectie uit de sollicitanten en bespreekt deze met de vertrouwenscommissie van de raad. Deze commissie voert vervolgens de gesprekken, overlegt met de hele raad en draagt uiteindelijk twee kandidaten voor bij de commissaris. De eerste naam is de keuze van de raad en dat is ook de enige naam die uiteindelijk bekend zal worden gemaakt. Als de commissaris akkoord gaat met de keuze van de raad, legt hij de kandidaat voor aan de minister van Binnenlandse Zaken. Ook de ministerraad kijkt er nog naar. En uiteindelijk doet ‘de Kroon’ de benoeming, dat wil zeggen Binnenlandse Zaken en de Koning.

Het overgrote deel van de procedure is geheim, om te voorkomen dat kandidaten ‘beschadigd’ raken Jaap Smit onderstreepte dat maandagavond nog eens. Als er toch iets uitlekt grijpt hij in. “Dan leg ik de zaak stil, doe ik aangifte en dan zien we wel wat er gebeurt.” Er loopt op dit moment overigens een justitieel onderzoek naar het via Omroep West uitlekken van een opname van een gesprek van de commissaris met de fractievoorzitters over de het vertrek van Krikke.

De vertrouwenscommissie

De raad benoemde maandag ook de vertrouwenscommissie. Daarin hebben zitting (v.l.n.r. op de foto bovenaan) D66-wethouder Saskia Bruines, als adviseur namens het college (geen stemrecht), Arjen Dubbelaar (Hart voor Den Haag/Groep de Mos), Mikal Tseggai (PvdA), Chris van der Helm (VVD, voorzitter), Mariëlle Vavier (GroenLinks), Robin Smit (Partij voor de Dieren), Birgül Özmen (D66) en Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij). Het streven is om de procedure, die normaal wel acht maanden kan duren, vlot af te wikkelen. De nieuwe burgemeester zou komende zomer al moeten aantreden, want waarnemend burgemeester Johan Remkes vertrekt uiterlijk op 1 juli.

Standaardportret
Bekijk meer van