Column Aukje van Roessel: nieuwe burgemeester mag best weer vrouw zijn

DHC-columnist Aukje van Roessel denkt graag mee over de profielschets voor een nieuwe burgemeester. Ze schrijft een open brief aan het presidium.

Door

Geacht presidium,

 

Graag wil ik meedenken over de profielschets voor een nieuwe burgemeester voor onze stad. Ik begrijp uit deze krant dat u zelf al een kort eerste schetsje hebt gemaakt. Niet alles aan de burgers overlaten, tenslotte. Ik ga er dan ook van uit dat wat wij, burgers, naar voren brengen door u naar eigen goeddunken wordt gebruikt. U hoort ons wel, dat hoort immers zo, maar of u ook naar ons luistert, dat maakt u zelf wel uit. Maar als wij burgers niet van ons laten horen, hebben we onze kans op enige inspraak helemaal verkeken. Vandaar toch dit schrijven.

Ik begin graag met een compliment. Het deed me deugd te lezen dat u in die profiel-opzet niet repte over flexibel zijn of een visie hebben. Dat weten we nu wel. Dat zijn inmiddels van die loze kreten geworden. U durft daarentegen van een nieuwe burgemeester standvastig en consistent optreden te vragen. Voorwaar, u zet een nieuwe trend. Totdat ook dat weer nikszeggende taal is geworden natuurlijk. Maar dat is zorg voor later, nu bent u vernieuwend bezig.

Nieuwe burgemeester moet humor hebben

U wilt ook dat onze nieuwe burgemeester humor heeft. Daar heb ik een tijdje op lopen kauwen. Dat klinkt natuurlijk leuk, maar over humor kun je ongelooflijk van mening verschillen. Wat de een grappig vindt, kan de ander als belediging ervaren. Ik voorzie hoog oplaaiende meningsverschillen hierover. Of bedoelt u de humor van Haagse Harry? Dan vraag ik me angstig af of dit valt onder discriminatie? Want kun je als niet-Hagenaar wel ooit aan die eis voldoen?

Dat u in de profielschets meent op te moeten schrijven dat de nieuwe burgemeester een betrokken inwoner van de stad moet zijn of worden, is een gotspe. Een burgemeester van buiten is verplicht te verhuizen naar de stad waarvan hij of zij de ambtsketen mag gaan dragen. En als de betrokkenheid er niet is of komt, dan zou Haagse Harry op z’n plat Haags zeggen: ‘Pleurt op.’

M/V

Dan nog even over dat M/V. Ik begrijp daaruit dat u het niet meer aandurft expliciet de voorkeur uit te spreken voor een vrouw. Daar zou ik in kunnen lezen dat u het vertrek van Pauline Krikke ziet als het falen ten gevolge van haar vrouw-zijn.

In het andere Den Haag zijn de afgelopen jaren al een aantal bewindspersonen opgestapt, ik noem Menno Snel en Halbe Zijlstra. Dan denkt u vast niet: dat ligt aan hun man-zijn. Terwijl daar best argumenten voor te bedenken zijn. Zijlstra stond als een man te pochen over zijn fake-bezoek aan de datsja van de Russische president Poetin. En staatssecretaris Snel was als een man niet in staat zich in te leven in de wanhoop van de slachtoffers van de kinderopvangtoeslag-fraudeaanpak. Waarmee ik maar wil zeggen: het mag best weer een vrouw zijn.

Vriendelijke groet,

Aukje van Roessel

Wilt u meer weten over Den Haag Centraal of meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Kijk op onze Instagram-pagina voor meer foto’s en video’s. 

Standaardportret
Bekijk meer van