Gemeente vraagt Hagenaars om inbreng voor keuze nieuwe burgemeester

De gemeente vraagt Hagenaars om hun inbreng voor de keuze van een nieuwe burgemeester. Inwoners kunnen deze maand ideeën insturen voor de profielschets of inspreken in de gemeenteraad.

Door

De raad stelt de komende twee maanden de profielschets op voor de nieuwe burgemeester. Het presidium vraagt hierbij inwoners van de stad om hun inbreng. Op de vraag ‘Waar moet de nieuwe burgemeester aan voldoen?’ kunnen Hagenaars tot donderdag 16 januari hun ideeën insturen. Wie liever mondeling zijn of haar inzichten met de raad deelt, kan inspreken tijdens de commissievergadering van woensdag 29 januari. Hier wordt de concept-profielschets besproken.

Het presidium heeft alvast een ‘samenvattend’ profielschetsje opgesteld. Daarin staat dat de gemeente een burgemeester zoekt ‘die problemen niet verdoezelt’, ‘over de nodige diplomatie’ beschikt, ‘humor heeft’ en ‘boven de partijen staat’. Daarnaast moet de kandidaat zich ‘op grond van ervaring’ betrokken voelen bij openbare orde en veiligheid, ‘en daarbij standvastig en consistent optreden’. Oud-burgemeester Pauline Krikke stapte in oktober op na een streng onderzoeksrapport over de geëscaleerde vreugdevuren.

Nieuwe burgemeester: een betrokken inwoner?

‘De gemeente beseft dat er veel van onze nieuwe burgemeester wordt gevraagd. En natuurlijk ook dat de nieuwe burgemeester een betrokken inwoner van onze stad is of wordt,’ schrijft het presidium. Anders dan drie jaar geleden spreekt de raad niet expliciet de voorkeur voor een vrouwelijke kandidaat uit.

De sollicitatiebrieven belanden op het bureau van de commissaris van de koning van Zuid-Holland, die een eerste schifting zal maken. Pas daarna krijgt de vertrouwenscommissie, bestaande uit gemeenteraadsleden, een selectie van kandidaten te zien. Daaruit kiest de commissie twee gegadigden, die vervolgens in een besloten raadsvergadering worden besproken. De favoriete kandidaat wordt voorgedragen aan de minister van Binnenlandse Zaken, die de nieuwe burgemeester benoemt. Johan Remkes neemt de honneurs waar tot 1 juli.

U kunt t/m 16 januari uw ideeën mailen naar burgemeester2020@denhaag.nl. Aanmelden als inspreker voor de commissievergadering kan tot 09.30 uur 29 januari. Meer informatie: www.denhaag.nl

Standaardportret
Bekijk meer van