Commentaar: Remkes en De Bruijn aan de slag in door schandalen geplaagd IJspaleis

Een geluk bij vele ongelukken: Johan Remkes en Tom de Bruijn, twee ervaren bestuurders, schieten Den Haag te hulp. Dat is hard nodig want de hofstad is de risee van Nederland aan het worden, vindt hoofdredacteur Herman Rosenberg.

Door

Twee wethouders weg en nu ook nog de burgemeester. En een rompcoalitie die geen meerderheid meer heeft in de gemeenteraad. Den Haag maakt de grootste bestuurlijke crisis door sinds 1940, toen de Duitsers de burgemeester ontsloegen en de gemeenteraad – net als in andere gemeenten – naar huis stuurden. Twee oud-gedienden, Johan Remkes en Tom de Bruijn, beiden rond de zeventig, moeten terwijl het ene na het andere schandaal het stadhuis teistert, het stadsbestuur weer op de rails zien te krijgen. Dat is keihard nodig want Den Haag is de risee van Nederland aan het worden.

College en raad hebben zeker het afgelopen jaar niet goed gefunctioneerd. Burgemeester Pauline Krikke heeft nooit vat gekregen op het echte werk, de openbare orde en veiligheid. Met als dieptepunt uiteraard het ‘vliegvuur op Scheveningen’. Bovendien is zij binnen het college niet scherp genoeg geweest toen er signalen kwamen dat de lijntjes tussen twee wethouders en bepaalde horecaondernemers wel erg kort waren. Ook de andere wethouders en de coalitiefracties zijn te meegaand geweest. Zij hebben, achteraf gezien, het leerstuk van het ‘collegiaal bestuur’ iets te letterlijk genomen.

Wrang, maar wel begrijpelijk

De twee betrokken wethouders, Richard de Mos en Rachid Guernaoui, zeggen niets verkeerds te hebben gedaan. In strikte zin misschien niet, hoewel justitie daar vooralsnog anders over denkt. Maar de schijn is gewekt en dat is in de politiek gevaarlijk, zo niet dodelijk. De twee konden niet door. Dat de andere collegepartijen vervolgens meteen Hart voor Den Haag volledig in de ban deden, is wrang, maar wel begrijpelijk. Een wethouder dient bestuurder te zijn van de stad en moet ervoor waken belangenbehartiger te zijn van bepaalde groepen.

Intussen moeten ‘we’ wel door. Oud-D66-wethouder Tom de Bruijn gaat als ‘verkenner’ kijken hoe het college kan worden gereconstrueerd. Een goede keuze van locoburgemeester Boudewijn Revis en de fractievoorzitters. De beminnelijke D66’er en oud-diplomaat is zo ongeveer de minst politieke politicus van Nederland. Hij kan de rust brengen die nu nodig is.

Ernst van de situatie

En dan Johan Remkes. Dat hij is aangezocht, geeft er blijk van dat commissaris van de Koning Jaap Smit zich bewust is van de ernst van de situatie. Dat de fractievoorzitters de voordracht (waarschijnlijk) hebben geaccepteerd, maakt duidelijk hoe groot de behoefte aan leiding is op het stadhuis. Remkes is immers een bestuurlijke zwaargewicht, maar ook een regent van de oude stempel. Die is kennelijk nodig.

Beide oud-gedienden wacht een zware taak, maar Remkes wordt echt meteen in het diepe gegooid. De vreugdevuren gloeien voort en de reputatie van de raad kreeg een nieuwe klap door het uitlekken (via Omroep West) van informatie over twee vertrouwelijke overlegrondes met de commissaris op het provinciehuis over de burgemeesterskwestie.

Er is zelfs een geluidsopname uitgelekt. Degene die dit heeft gedaan, heeft de reputatie van de Haagse gemeenteraad te grabbel gegooid en de bestaande crisis verder opgestookt. In die chaos is Tom de Bruijn aan het ‘informeren’. Hij moet twee partijen zien over te halen zich aan te sluiten bij het gehandicapte college.

Ervaring van Remkes en De Bruijn

Geluk bij alle ongelukken is, dat De Bruijn en Remkes bereid zijn hun ervaring en gezag ten dienste te stellen van onze stad. De vraag is wel of straks de kandidaten in de rij zullen staan om de ambtsketen van Remkes over te nemen.

Wilt u meer lezen of meer weten over de krant DHC? Kijk hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Standaardportret
Bekijk meer van