Johan Remkes wordt waarnemend burgemeester Den Haag

Oud-minister Johan Remkes (68) wordt waarnemend burgemeester van Den Haag. Samen met oud-wethouder Tom de Bruijn (71) moet hij orde op zaken stellen in het stadhuis.

Door

De VVD’er Johan Remkes is naar voren geschoven door commissaris van de Koning Jaap Smit. De meeste partijen lijken tevreden te zijn met de benoeming. “Een hele vertrouwenwekkende figuur. Ik denk niet dat iemand hem durft tegen te spreken,” zegt een D66-lid.

Geheime opname

De benoeming werd woensdag overschaduwd door het uitlekken van de inhoud van een overleg tussen Jaap Smit en de fractievoorzitters maandagavond. Een van de aanwezigen heeft daar een geluidsopname van gemaakt en die toegespeeld aan Omroep West.

Op de opname is onder meer te horen dat Smit kritisch is over de debatcultuur in de gemeenteraad. De woede over dit mogelijk strafbare feit is groot. ‘Beschamend, ongehoord en ongekend. Schrik me kapot van dit bericht. Zo gaan we niet met elkaar en met vertrouwelijke informatie om. Kan echt niet,’ schreef PvdA-fractievoorzitter Martijn Balster op Twitter.

 

 

Het presidium van de gemeenteraad heeft aangifte gedaan. Voorzitter Chris van de Helm in een persverklaring: ‘Het is werkelijk afschuwelijk wat hier is gebeurd en is absoluut onacceptabel. Dit schaadt op zeer ernstige wijze het onderlinge vertrouwen en de afspraken die zijn gemaakt met de commissaris van de Koning. Ook de integriteit van de gemeenteraad staat hiermee op het spel, juist nu dit onderwerp actueler is dan ooit.’

Johan Remkes heeft een lange staat van dienst

De diensten van Remkes zijn nodig, omdat burgemeester Pauline Krikke zondag is afgetreden. Zij deed dat in reactie op de vernietigende conclusies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) over haar aanpak van de vreugdevuren op Scheveningen. Remkes blijft in functie tot er een nieuwe burgemeester wordt benoemd.

Dat gaat mogelijk een jaar of langer duren, omdat de procedure naar verwachting pas in het voorjaar begint. Johan Remkes heeft een lange staat van dienst. Hij was minister van Binnenlandse Zaken in de kabinetten-Balkenende I, II en III. In 2010 werd hij benoemd tot commissaris van de Koningin in Noord-Holland, een functie die hij tot eind vorig jaar bekleedde. Hij is op dit moment nog voorzitter van de Onderzoekscommissie Stikstofproblematiek, die nog nieuwe rapporten in voorbereiding heeft.

Verkenner

Vrijdag werd al bekend dat oud-D66-wethouder Tom de Bruijn als ‘verkenner’ is aangesteld. Hij moet de politieke impasse doorbreken. De Bruijn, die maandag aan de slag is gegaan, moet onderzoeken welke partijen willen toetreden tot het college van B en W. In het college zijn nu twee ‘vacatures’ door het terugtreden van de wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui (Hart voor Den Haag). Dit tweetal staat onder verdenking van ambtsmisbruik en corruptie.

Standaardportret
Bekijk meer van