Tom de Bruijn (D66) moet politieke impasse in Den Haag doorbreken

Oud-wethouder Tom de Bruijn moet de bestuurlijke crisis in Den Haag oplossen. Hij gaat ‘de mogelijkheden voor een nieuwe Haagse coalitie’ verkennen. Dat hebben VVD, D66 en GroenLinks vrijdagmiddag bekendgemaakt.

Door

D66’er Tom de Bruijn treedt als ‘verkenner’ aan op verzoek van VVD-voorman (en wethouder) Boudewijn Revis. Deze heeft hierover alle fractievoorzitters geraadpleegd. ‘De verkennende gesprekken beginnen maandag 7 oktober’, aldus een vrijdagmiddag uitgegeven verklaring. Daarin staat verder: ‘De opdracht die De Bruijn meekrijgt is om na te gaan wat de beste basis is voor een stabiel stadsbestuur, dat kan rekenen op een  meerderheid in de gemeenteraad. Continuïteit van bestuur is daarbij een belangrijke voorwaarde’. Dat wil zeggen dat de andere wethouders, van VVD, D66 en GroenLinks op hun post blijven en bovendien dat de inmiddels opgestelde begroting voor 2020 één van de leidende documenten is. En daar zit meteen het probleem, want alle andere partijen die tot het college zouden kunnen toetreden, hebben grote moeite met die begroting en de bezuinigingsvoorstellen die erin staan. Dat geldt dus ook voor de twee partijen die tot nu toe het meeste worden genoemd: CDA en PvdA.

Beminnelijk en kundig

Waarom oudgediende De Bruijn? De partijen: ‘De keuze voor De Bruijn als verkenner is gestoeld op het gegeven dat hij op basis van zijn ervaringen als wethouder de stad Den Haag goed kent. Hij is goed ingevoerd in de gemeentefinanciën, was formateur in 2014 en geniet breed vertrouwen’. Tom de Bruijn (70) was van 2014 tot 2018 wethouder van verkeer en financiën. Daarvoor was hij diplomaat. De uit Brabant afkomstige maar in de Haagse regio woonachtige De Bruijn geldt als een beminnelijk mens en kundig bestuurder.

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van