Wethouders De Mos en Guernaoui verdacht van corruptie

Wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui (Hart voor Den Haag) worden verdacht van ambtelijke corruptie, omkoping en schending van het ambtsgeheim. De rijksrecherche heeft dinsdag hun werkkamers en woningen doorzocht.

Door

Naast de wethouders De Mos en Guernaoui verdenkt de rijksrecherche nóg een raadslid van Hart voor Den Haag (voorheen Groep de Mos) van betrokkenheid bij ambtelijke corruptie. Ook worden drie Haagse ondernemers verdacht van omkoping – hun woningen zijn eveneens doorzocht – en heeft de rijksrecherche de werkplekken van enkele ambtenaren op het stadhuis doorzocht. Het Openbaar Ministerie (OM) meldde de actie dinsdagochtend.

De Mos en Guernaoui, respectievelijk wethouder economie en financiën, worden onder meer verdacht van ‘het tegen betaling regelen van vergunningen’. De Mos is meermaals in opspraak geweest omdat hij lobbyde voor de belangen van partijsponsoren.

Als raadslid pleitte hij voor langere openingstijden van Zalencentrum Opera aan de Fruitweg, dat de partij financieel steunt. Raadsleden hadden ook hun bedenkingen bij de kortingspas waarmee partijleden korting kregen bij sponsoren van (toen nog) Groep de Mos, waaronder Opera. De kortingspas is na de verkiezingszege van vorig jaar geschrapt, mede op verzoek van de coalitiepartners. Andere partijen in de gemeenteraad hebben De Mos destijds cliëntelisme aangewreven.

Dancefeesten

Dat was mei dit jaar andermaal het geval, toen De Mos als wethouder extra nachtontheffingen in het leven riep. Maximaal vijf horecabedrijven buiten de uitgaanskernen komen in aanmerking voor een ontheffing om het hele jaar door (dance)feesten tot diep in de nacht te organiseren. Daags na de aankondiging ontving de gemeente twee aanvragen van Opera. Ook Zalencentrum Kristal (Sun Palace) was er snel bij met zijn aanvraag.

Een deel van de oppositie vond dat met de opzet van de vergunningaanvraag de wethouder zijn sponsoren bevoordeelde. De Mos heeft de verwijten altijd afgedaan als ‘prietpraat’ en politieke aanvallen op zijn persoon.

Een van de verdachte ondernemers stond op de kieslijst van Hart voor Den Haag, schrijft het OM. ‘Hij zou deze partij financieel hebben gesteund in ruil voor gunsten, waaronder vertrouwelijke informatie uit het stadsbestuur.’ Mogelijk gaat het om de eigenaar van Opera.

Wilt u meer lezen of meer weten over de krant DHC? Kijk hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Standaardportret
Bekijk meer van