Meerderheid gemeenteraad: vreugdevuren kunnen niet doorgaan

Een meerderheid in de gemeenteraad vindt dat de vreugdevuren op Scheveningen en Duindorp dit jaar niet kunnen doorgaan. De gemeente moet niet geforceerd vergunningen gaan afgeven, stellen de partijen.

Door

Dit bleek tijdens het raadsdebat van donderdagavond. De partijen baseren hun oordeel op de brief die burgemeester Johan Remkes dinsdag naar de gemeenteraad stuurde. Daarin komt het college van B en W na een opsomming van gebreken in de vergunningsaanvragen tot de slotsom dat de doorgang van de vreugdevuren dit jaar ‘zeer twijfelachtig’ is.

Het besluit is niet aan de gemeenteraad, maar aan het college. Dinsdag hakken de burgemeester en de wethouders definitief de knoop door.

 

We moeten niet eerst achter de bevindingen van de OvV staan, om vervolgens te gaan marchanderen
Hanneke van der Werf, D66

 

Volgens D66, GroenLinks, CDA, Haagse Stadspartij, PvdA, Partij voor de Dieren, SP en Nida is het einde verhaal voor de vreugdevuren dit jaar. “Iedereen die de brief van het college leest, moet vaststellen dat het dit jaar niet kan doorgaan,” zei GroenLinks-fractievoorzitter Arjen Kapteijns. D66-leider Hanneke van der Werf hekelde de opstelling van sommige partijen, die, de straffe brief van Remkes ten spijt, er nog in geloven. “We moeten niet eerst achter de bevindingen van de OvV staan, om vervolgens te gaan marchanderen.”

Koste wat kost

Hart voor Den Haag/Groep de Mos wil dat de vreugdevuren koste wat kost doorgaan.

Raadslid Arjen Dubbelaar beriep zich op het Unesco-verdrag (de vreugdevuren zijn immaterieel cultureel erfgoed) en putte uit een beheerplan van het Westduinpark om te betogen dat er ‘geen stikstofprobleem’ is. Volgens Dubbelaar zijn de bezwaren van de politie en brandweer oplosbaar voor volgende week dinsdag.

Kleinere vreugdevuren

Daarnaast pleitte Hart voor Den Haag voor behoud van de kleinere vreugdevuren in Escamp en Laak, die al eerder zijn gesneuveld in het vergunningsproces. “Dat zijn volgens de brandweer blusbare vuren,” aldus Dubbelaar. Hij diende een motie in om die vreugdevuren zónder vergunning te laten doorgaan. “Daarmee gaat u in tegen de aanbeveling van het OvV-rapport,” schamperde PvdA-fractievoorzitter Martijn Balster.

 

We dreigen regelfetisjisten van het ergste soort te worden
Pieter Grinwis, ChristenUnie

 

Ook de ChristenUnie en de PVV klampen zich vast aan vreugdevuren dit jaar. Er is sprake van een ‘typisch Nederlands tafereeltje’, zei Pieter Grinwis (ChristenUnie). “Eerst gedogen we een evenement met alle onverantwoorde risico’s van dien tot het bittere end. Vervolgens slaat de pendule de andere kant uit en dreigen we regelfetisjisten van het ergste soort te worden.” De PVV viel vooral over de milieu-eisen die aan de vreugdevuren worden gesteld. “Die hebben niks te maken met waar het vorig jaar misging: de veiligheid,” zei fractievoorzitter Sebastian Kruis.

Muizengaatje

De VVD hoopt op een ‘muizengaatje’ waardoor het papierwerk voor dinsdag nog op orde kan komen. Tegelijk betoonde fractievoorzitter Frans de Graaf zich somber over de kansen van de vreugdevuren dit jaar. De politie en de brandweer hebben immers geen positief advies gegeven. “Veiligheid gaat boven alles.”

Burgemeester Johan Remkes tijdens het raadsdebat van donderdagavond. | Foto: Erwin van der Lem

Burgemeester Remkes beklemtoonde nogmaals dat de uitzichten slecht zijn. “Laat ik volstrekt helder zijn: er wordt geen evenementenvergunning afgegeven als er geen positief advies is van de hulpdiensten. Ik wil geen verwachtingen wekken. We hebben gezien hoe moeilijk het proces de afgelopen tijd is geweest en er resteert weinig tijd.” De bal ligt ‘primair’ bij de vreugdevuurorganisaties om het papierwerk rond te krijgen, aldus Remkes. “Het is een heel klein muizengaatje.”

 

De overheid mag zich niet laten chanteren door ongeregeldheden uit het verleden
Johan Remkes, burgemeester

 

Behalve een evenementenvergunningen moeten de bouwers ook een natuurbeschermingsvergunning  van  de provincie hebben, nodig voor de uitstoot van stikstof. Sinds mei heeft het provinciehuis vanwege de stikstofcrisis geen vergunning meer afgegeven. Remkes: “Het is ondenkbaar dat het college de vreugdevuren laat doorgaan als er geen natuurbeschermingsvergunning ligt.”

Nu de vreugdevuren zo goed als zeker niet doorgaan, vrezen veel raadsleden voor een terugkeer van de relletjes en illegale straatbranden uit de jaren tachtig. Remkes weegt die zorgen niet mee in zijn oordeel, zei hij stellig. “De overheid mag zich niet laten chanteren door ongeregeldheden uit het verleden.”

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop op donderdag de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van