Jaarwisseling krijgt tragische nabrander
De brandweer draaide overuren, maar tijdens de jaarwisseling bleven grote rellen uit. De opluchting was van korte duur. Op nieuwjaarsdag volgde alsnog een ramp.
Het was topdrukte voor de Haagse hulpdiensten. Terwijl vuurpijlen en toosten met bubbels het nieuwe jaar inluidden, rukte de brandweer meer dan zeshonderd keer uit in de stad. Met oud en nieuw is het altijd spitsuur in de kazerne, maar deze jaarwisseling was het uitzonderlijk druk. Ter vergelijking: tijdens de vorige editie – met het geëscaleerde vreugdevuur op Scheveningen – werd de brandweer 455 maal ingezet. Het jaar daarvoor was dat, mede vanwege het hondenweer, ‘maar’ 333 keer. In de gehele regio Haaglanden telde de brandweer 942 incidenten, (ruim) meer dan tijdens de vijf voorgaande nieuwjaarsvieringen.
‘We kunnen de ogen niet sluiten voor het feit dat er ook dit jaar weer een ongekend beslag gelegd is op de totale capaciteit van zowel de politie, brandweer als schoonmaakdiensten in onze regio om wat toch een feestje is in goede banen te leiden,’ stelt burgemeester Johan Remkes in een persbericht. ‘Dat daarbij in een aantal gevallen ook nog sprake is geweest van geweld en bedreiging richting hulpverleners en vertegenwoordigers van de media, is onacceptabel.’
Autobranden tijdens jaarwisseling
De politieke verontwaardiging is bijna net zo traditioneel als het vandalisme dat de jaarwisseling ontsiert. De politie telde dit jaar 178 meldingen, vooral van vuurwerk, vernieling en mishandeling, en hield 44 mensen aan. Bij de brandweer kwamen zo’n 60 meldingen van voertuigbranden binnen. Vooralsnog houdt de gemeente het op 33 autobranden tijdens oud en nieuw, vijf meer dan vorig jaar. En ook ditmaal waren de hulpdiensten soms het mikpunt van relschoppers. Zo werden brandweerlieden en fotografen van nieuwssite Regio15 bekogeld in de Scheepmakersstraat in de Rivierenbuurt, waar op dat moment drie auto’s in lichterlaaie stonden.
Zonder georganiseerde vreugdevuren lichtten vooral vuurkorven, vuurtonnen en straatbrandjes op in de volkswijken. Bij een onschuldig vuurtje is het lang niet altijd gebleven, blijkt wel uit de brandweercijfers. Zoals in de Damasstraat in Laak, waar autobanden en een glijbaan van de speeltuin op het vuur gingen. Opdat de brandweer kon blussen, zette de Mobiele Eenheid (ME) de straat tijdelijk af. ’s Nachts kwam de ME ook in actie tegen een groepje jongeren in de Pachtersdreef in Bouwlust-Vrederust. In Scheveningen voorkwam de politie een geïmproviseerd vreugdevuur van pallets en kerstbomen.
Opluchting
Toch heerste na het optrekken van de kruitdampen opluchting. Vooraf werd rekening gehouden met grote, georganiseerde ongeregeldheden, als klapstuk van een roerige decembermaand. Sinds de burgemeester de vreugdevuren afblies, gingen talloze containers en auto’s in de fik.
Dat sprake is geweest van geweld en bedreiging richting hulpverleners en vertegenwoordigers van de media, is onacceptabel.
In Duindorp en Escamp verrichtte de politie tientallen arrestaties wegens agitatie en vernielingen. Op oudejaarsdag onderstreepten relschoppers hun roekeloosheid door zelfgemaakte kraaienpoten voor een brandweerkazerne te leggen. De scherpen punten kunnen uitrukkende brandweerwagens een lekke band bezorgen. Dus timmerden enkele winkeliers in Laak uit voorzorg hun etalages dicht, haalde de gemeente preventief parkeermeters weg uit Duindorp en waren de afvalwagens van Haagse Milieu Services, die tijdens nieuwjaarsnacht de straten schoonveegden, speciaal uitgedost met tralies tegen de voorruit.
Veel ogen waren gericht op Duindorp. De jaarwisseling verliep daar feestelijk en gemoedelijk, klonk het opgetogen op nieuwjaarsdag. De politie, die rond middernacht de wijk even afsloot om rotzooitrappers van buiten te weren, is ‘blij met het verloop’. Wel zijn twee persfotografen met vuurwerk bekogeld, nadat een dag eerder al een 51-jarige man werd opgepakt voor het belagen van persfotografen. En in een deel van de Pluvierstraat zijn tijdens de jaarwisseling lantaarnpalen neergehaald.
Ramp
‘Er vonden gelukkig geen ernstige incidenten plaats,’ stelde burgemeester Remkes vast op nieuwjaarsdag. Maar het venijn zat hem in de staart. Een paar uur later volgde de ramp alsnog, toen bij een flat aan de Laan van Wateringse Veld een grote brand uitbrak. Twaalf bewoners belandden in het ziekenhuis, van wie drie zwaargewond. In de deels overkapte parkeerruimte onder de flat stonden zeven auto’s en een paar scooters, fietsen en scootmobielen in brand, met enorme rookontwikkeling tot gevolg. Bewoners zaten vast: de rook sneed de vluchtroute af. Ze werden geëvacueerd met hoogwerkers. De politie vermoedt brandstichting en roept getuigen op zich te melden.
“Wij zien dit als een incident dat losstaat van de jaarwisseling,” zegt de woordvoerder van Remkes. De burgemeester houdt zijn constatering – dat de jaarwisseling zonder ernstige incidenten verliep – overeind. “Het zal niet worden meegenomen in de evaluatie van de jaarwisseling. Dat maakt het natuurlijk niet minder erg voor de getroffen bewoners.”
Na wederom veel overlast, vernielingen, beschadigde ogen en de fatale flatbrand in Arnhem klinkt de roep om een vuurwerkverbod. Als burgemeester was Pauline Krikke een uitgesproken voorstander van een landelijk verbod op consumentenvuurwerk. Zondag verklaarde haar opvolger zich ook voorstander van een gedeeltelijk verbod. In tv-programma ‘Buitenhof’ raadde Remkes de minister aan om het advies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) te volgen. Die stelde in 2018 voor om de verkoop van knalvuurwerk en vuurpijlen te verbieden.
Dit artikel uit de krant van 3 januari 2020 wordt u gratis aangeboden. Wilt u meer weten over Den Haag Centraal of meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Kijk op onze Instagram-pagina voor meer foto’s en video’s.