Vreugdevuren ontbranden dag eerder op het strand

Vanwege slechte weersverwachtingen met oud en nieuw zijn de vreugdevuren van Duindorp en Scheveningen vrijdagavond al aangestoken. De vuurwerkshow op de Hofvijver en de vreugdevuren in Escamp en Laak gaan niet door.

Door

Onder grote belangstelling ontbrandden de vuurstapels op het strand vrijdagavond om 23.00 uur. Op last van de burgemeester moesten de organisatoren een dag eerder hun vreugdevuren aansteken. Beide evenementen verliepen vlekkeloos.

Na drie stille jaren keerden de traditionele vuren terug in Den Haag. In de nasleep van de escalatie op Scheveningen in 2018/2019 en het strenge oordeel van de Onderzoeksraad voor Veiligheid ging de daaropvolgende viering niet door. De twee edities daarna gooide corona roet in het eten.

Foto: Dick Teske

Ditmaal stonden alle seinen op groen voor de vier Haagse vreugdevuren, weliswaar in kleinere vorm. Op de valreep verstoren weersvoorspellingen alsnog het feestje. Het KNMI voorspelt windkracht 6 à 7 vanuit het zuidwesten. ‘Dat geeft een te groot risico voor omwonenden, toeschouwers en bebouwing,’ zegt de gemeente in een persbericht. Een ‘domper’, aldus burgemeester Jan van Zanen, maar ‘de veiligheid staat voorop’.

 

Wij verlangen naar een traditie zonder te veel poespas
Bestuur vreugdevuur Escamp

 

Op Scheveningen en Duindorp, waar ze daags na kerst begonnen waren met de bouw van de vreugdevuren, mocht op vrijdagavond de fik erin. De twee kleinere vuren in Escamp en Laak hebben pech. Zij zouden hun vuurstapels pas op oudejaarsdag gaan opbouwen, maar mogen dat niet meer van de gemeente. ‘Voor de bouwers van Escamp en Laak is dit erg jammer,’ aldus Van Zanen in het persbericht.

Verslagenheid

Het bestuur van de organisatie in Escamp is uit protest opgestapt. ‘Wij verlangen naar een traditie zonder te veel poespas zoals afgelopen jaren altijd mogelijk was,’ schrijven ze op Facebook. ‘Maar sinds de nieuwe regels als zijnde evenement wordt deze traditie vrijwel onmogelijk gemaakt.’ Ook in Laak heerst verslagenheid. ‘Treurig en uitzichtloos’, vat organisator Mark Beij het op Facebook samen.

Vanwege de weersomstandigheden gaat eveneens een streep door de vuurwerkshow op de Hofvijver. Het Nationaal Aftelmoment van de NOS vindt nu plaats in Amsterdam en Hilversum.

Standaardportret
Bekijk meer van