Alsnog deels verbod: helft Den Haag volgend jaar vuurwerkvrij

De gemeente zal bij de jaarwisseling van 2023-2024 de helft van de stad tot vuurwerkvrije zone uitroepen. In de rest van de stad mogen inwoners dan nog wel vuurwerk afsteken.

Door

Dit voorstel van de Partij voor de Dieren kreeg donderdagmiddag steun van een nipte meerderheid in de gemeenteraad. De motie draagt burgemeester Jan van Zanen op om minimaal de helft van de stad volgend jaar tot vuurwerkvrije zone te verklaren, mocht een landelijk afsteekverbod uitblijven.

De stemuitslag werd in de raadzaal gevierd met geroffel op de tafels. Voor de voorstanders van een vuurwerkverbod is dit een grote overwinning. Een dag eerder verwierp de raad nog een motie voor een lokaal afsteekverbod zoals Amsterdam, Rotterdam en tien andere gemeenten dit jaar al hanteren.

 

Opgeblazen handen en ogen horen niet bij een jaarwisseling
Robin Smit, Partij voor de Dieren

 

De Haagse politiek is sterk verdeeld. Een paar weken geleden ‘staakten’ de stemmen over een lokaal vuurwerkverbod (21 vóór, 21 tegen). Ook woensdag waren voor- en tegenstanders precies in evenwicht, maar doordat een GroenLinks-raadslid per ongeluk tegenstemde, werd de motie verworpen. Voor de uitkomst maakte die vergissing niet uit: als een stemming ook de tweede keer onbeslist blijft, wordt het voorstel verworpen.

Steun van SP

De aangenomen motie van donderdag reikt minder ver, omdat afsteken van vuurwerk niet in z’n geheel wordt verboden. Reden voor de SP om dit voorstel wél te steunen. Genoeg voor een minimale meerderheid (23 vóór, 21 tegen).

‘We moeten af van het idee dat het normaal is dat opgeblazen handen en ogen bij een jaarwisseling horen,’ zegt raadslid Robin Smit (Partij voor de Dieren), indiener van de motie. ‘Tradities zijn waardevol, maar het gaat te ver als mensen of dieren eronder lijden. Daarom moet er zo snel mogelijk een verbod op vuurwerk komen. Het liefst landelijk, maar tot die tijd lokaal.’

Zeker twaalf andere gemeenten hanteren dit jaar een afsteekverbod, peilde de NOS in november. Onder meer Amsterdam en Rotterdam staan alleen nog professionele vuurwerkshows toe. Arnhem en Eindhoven volgen een jaar later met een lokaal verbod. Zo’n 60 procent van de Nederlanders steunt een algeheel vuurwerkverbod, aldus opiniepeilingen. In Den Haag ligt dat iets anders. Anderhalf jaar geleden zei 48 procent van de ondervraagden in een enquête vóór een verbod te zijn, tegenover 41 procent tegen.

Burgemeester Jan van Zanen is geen voorstander van een lokaal verbod. Via de Algemene plaatselijke verordening (APV) kan de gemeente alleen het afsteken verbieden, niet de verkoop van vuurwerk. Dat bemoeilijkt de handhaving, schreef hij in oktober aan de raad. Een landelijk verbod noemt hij daarom ‘efficiënter’. Afgelopen zomer was daar in de Tweede Kamer echter geen meerderheid voor.

Illegaal

Een verbod lost evenmin het probleem van illegaal vuurwerk op. Vorige maand nog trof de politie bijna 80 kilo mortierbommen, cobra’s, nitraten en ander illegale knallers aan in een kelderbox in de Schilderswijk. De vangst is kinderspel vergeleken met de 250.000 kilo vuurwerk die dinsdag in een Duitse bunker werd gevonden. Een Hagenaar is opgepakt.

Het sentiment rond vuurwerk verandert, ook in de Haagse gemeenteraad. De afgelopen jaren is vaker een lokaal verbod voorgesteld, maar dat was altijd kansloos. Met de bekering van D66, de tweede partij van de stad, naderen de voorstanders een meerderheid. Sommige partijen wachten af hoe het verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen uitpakt.

Dit bericht is donderdagmiddag geüpdatet met de uitslag van de motie over een gedeeltelijk vuurwerkverbod.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van