The American Dream van ADO-keepster Maaike van Klink

Maaike van Klink is een kind van de jeugdopleiding van ADO Den Haag. Het afgelopen seizoen moest ze genoegen nemen met een rol als reservekeepster. Nu maakt ze een ‘droomtransfer’ naar Amerika. “Loslaten voelt raar, maar ik wil voetballen.”

Door

Hoewel ze zelf nog niet door de gangen van de Florida International University (FIU) heeft gelopen, heeft Maaike van Klink (22) al een goed beeld van deze campus in Miami (VS). “Ik heb een virtuele rondleiding gehad,” lacht de vertrekkende keepster van ADO Den Haag. “Als je de campuszaal binnenstapt, zie je de vlaggen van alle landen waar de studenten vandaan komen. Dat zijn er misschien wel honderd, een indrukwekkend gezicht.”

De Voorschotense kan niet wachten om deze zomer neer te strijken in Miami, om de master ‘Global Affairs’ te volgen én – misschien wel belangrijker – om eerste keepster te worden van de FIU Panthers, het vrouwenvoetbalteam van de lokale universiteit. Dit team speelt in de Division 1 College Soccer, de hoogst aangeschreven universiteiten- en niet-professionele competitie van Amerika.

“Ik sprak de hoofdcoach van het team ook online. Hij vertelde uitgebreid over het type spel van de club, aanvallend met een verzorgde opbouw van achteruit. Ze willen daarom graag een meevoetballende keepster, een doelvrouw die goed is met een bal aan de voeten. Zij hebben videobanden van mij bekeken en vinden dat ik goed pas in hun speltype. Een mooi compliment.”

Lastig

In juli steekt Van Klink de Atlantische Oceaan over en komt er een einde aan een lustrum voetbal in Den Haag. In de coulissen van het ADO-stadion vertelt ze in een wit shirt, achter een bureautje en met een bekertje water in haar hand, over ‘university soccer’. “Je kunt alleen voor een universiteitsteam uitkomen als je daadwerkelijk aan die school studeert. Mijn master duurt twee jaar, daarna moet ik weer elders voetballen, haha. Dat klinkt raar, maar het heeft voordelen,” vertelt Van Klink.

[Tekst gaat verder onder afbeelding.]

Foto: DHC/Anniek Molle

“Kijk, in Nederland is het soms lastig om sport en studie te combineren. Je hebt bij wijze van spreken op vrijdag een tentamen en een dag later een wedstrijd tegen Ajax. Dat breekt de wedstrijdvoorbereiding. Bovendien hebben alle meiden een andere agenda. Werk, studie, het verschilt per persoon. Dat is in Amerika geen zorg. Voetbal en de studie worden naadloos op elkaar afgestemd. Dus geen tentamens rond grote wedstrijden. Zo ligt de focus het eerste halfjaar op voetbal, vanaf februari, als de competitie is afgelopen, zijn de colleges en examens belangrijker.”

“En weet je wat mij ook aanspreekt?”, vervolgt ze. “De betrokkenheid is groot. Zo heeft de universiteit ook een basketbalteam en een volleybalteam. En deze ploegen zitten altijd bij elkaars wedstrijden op de tribune. Rond wedstrijden is er altijd veel sfeer, in volle stadions.” Het zegt volgens Van Klink iets over hoe vrouwenvoetbal leeft in de Verenigde Staten. “De Amerikaanse vrouwen zijn wereldkampioen, de sport is daar heel groot. Dat werkt door op universiteitsniveau. Zo zijn de faciliteiten op de sportcampus hypermodern. En er kijken veel scouts van de profclubs bij de universiteiten,” lacht ze. “Dit is voor mij een droomtransfer.”

Debuut Maaike van Klink tegen Ajax

Toch valt het vertrek bij ADO haar niet makkelijk. “Het vrouwenvoetbal maakte hier de laatste jaren een geweldige ontwikkeling door, meer fans op de tribune, meer wedstrijden op tv. Dat proces maakte ik van dichtbij mee, en om dat nu los te laten en er afstand van te nemen voelt raar. Bovendien heb ik bij ADO in vijf jaar vriendinnen voor het leven gemaakt. Ik zag mijn ploeggenoten vaker dan mijn broertje en zusje.”

 

Ik ga ervoor, spelen in de beste universiteitencompetitie van de VS is iets om keihard voor te knokken.
Maaike van Klink

 

In 2017 maakte Van Klink de overstap van Voorschoten’97 (‘waar ik nog in jongenselftallen speelde’) naar de ADO-beloften. In 2020 tekende ze een contract en sloot ze aan bij het eerste elftal van trainer Sjaak Polak. Later dat seizoen maakte ze haar eredivisiedebuut, tegen Ajax, in Amsterdam. “Ik mocht zo’n twintig minuten voor tijd invallen door een blessure van Barbara (Lorsheijd, de eerste keepster van ADO, red.). De spanning gierde eerst door mijn lichaam, maar eenmaal in het veld voelde ik mij gek genoeg heel rustig. Ondanks de 2-0 nederlaag is het een van mijn hoogtepunten bij ADO.”

Bewust

Het bleef bij deze twintig eredivisieminuten. Lorsheijd was de afgelopen seizoenen de onbetwiste eerste keuze en Van Klink moest genoegen nemen met de reservebank.

“Kijk, als veldspeler heb je de kans in te vallen, maar als reservekeeper nauwelijks, eigenlijk alleen als de eerste keuze geblesseerd raakt. Daar was ik mij voorafgaand van het seizoen al van bewust, al was het soms balen. Uiteindelijk haalde ik genoeg voldoening uit plezier op de trainingen, de minuten bij de beloften en de gemoedelijke sfeer op de club. Maar ik ben een sporter, en ik wil voetballen. Daarom ga ik naar Amerika. Dit is hét moment. Ik heb mijn studie (Internationale Politicologie aan de Universiteit Leiden, red.) afgerond en kan nu een master doen. Een start bij een andere club past daar perfect bij. Ik sprak verschillende universiteiten in de VS, en bij FIU had ik het beste gevoel, de coach van het voetbalelftal wilde mij écht graag hebben.”

Gaf hij Van Klink de garantie eerste keepster te worden? “Hij beloofde mij speeltijd, maar honderd procent zekerheid krijg je nooit. Ik moet mij bewijzen. Ik ga ervoor, spelen in de beste universiteitencompetitie van de VS is iets om keihard voor te knokken.”

Onze redactie biedt u dit verhaal uit de Den Haag Centraal van donderdag 30 juni 2022 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van