Meer geld voor Bevrijdingsfestival, niet voor Varend Corso
Het stadsbestuur kent 1,75 miljoen euro toe aan vijftien grote publieksevenementen in 2023. De grootste financiële bijdrage (325.000 euro) is voor het Bevrijdingsfestival op het Malieveld. Dit evenement krijgt een ton meer dan vorig jaar.
Naast het Bevrijdingsfestival kan ook The Life I Live uitkijken naar een hoge gemeentelijke subsidie (320.000 euro). Dit bedrag is lager dan in 2022, toen het festival op Koningsnacht 420.000 euro tegemoet kon zien.
De gemeente reserveert voor 2023 verder een hoge bijdrage voor de Royal Christmas Fair (175.000 euro), het Vuurwerkfestival in Scheveningen (150.000 euro), de halve marathon CPC Loop (125.000 euro) en Vlaggetjesdag Scheveningen (120.000 euro).
“Met deze bijdragen streven we naar een zo divers mogelijk aanbod het gehele jaar door,” aldus wethouder Saskia Bruines (D66, economie). “Tegelijkertijd zien we dat veel organisatoren het moeilijk hebben door de inflatie en de energiecrisis. Daardoor is er meer subsidie aangevraagd. Helaas is ons evenementenbudget niet toereikend om deze hogere kosten op te vangen. Daarom is er bij de beoordeling rekening gehouden met de absolute noodzaak voor een subsidie.”
Varend Corso
Het Varend Corso, een bloemencorso dat traditioneel door het Westland trekt, valt buiten de boot. Op 26 juni 2023 zou de route ook Rijswijk en Den Haag aandoen, maar dat is nu dus hoogst onzeker. Ook het Caribisch muziekfestival Pal Mundo en Milan Summer Festival (beide in het Zuiderpark) krijgen vooralsnog geen bijdrage uit het IJspaleis. Er is overigens nog wel hoop voor deze evenementen, zij kunnen nog een aanvraag doen onder de noemer ‘Promotiefonds Kleinschalige Publieksevenementen’.
Den Haag reserveert namelijk ook 300.000 euro voor kleinere evenementen en festivals. Zo wil de gemeente deze ‘de kans geven om door te groeien naar grootschalig’. Ongeveer de helft van dit geld is al toegezegd aan Rewire (25.000 euro), Grauzone (10.000 euro), St. Patrick’s Day (10.000 euro), het Bierproeffestival (10.000 euro) en de Nationale Kinderherdenking (10.000 euro). De andere helft verdeelt het stadsbestuur later.
Huurverhoging
De huurstijging van gemeentelijke panden blijft dit jaar beperkt tot 5,7 procent. Dat heeft het college van B en W besloten om de culturele instellingen en andere huurders niet verder in de problemen te brengen. De stad had op grond van de gebruikelijke verhoging, die de inflatie volgt, de huur met 14,5 procent kunnen verhogen.
Aangezien de gemeentelijke subsidies stijgen met ongeveer 5,7 procent wordt voor veel instellingen de huurstijging gecompenseerd. Dat wil niet zeggen dat daarmee alle problemen zijn opgelost, want de extreem gestegen energiekosten brengen instellingen als Het Nationale Theater en het Kunstmuseum alsnog in de problemen.
Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.