‘Here We Live And Now’ in Korzo Theater: kennismaken met danstalent van de toekomst
‘Here We Live And Now’ is een van de langstlopende series van het Korzo Theater in de Prinsestraat. Korzo en het Nederlands Dans Theater presenteren ook dit jaar drie nieuwe makers. “Als publiek weet je: dit wordt spannend en goed.”
Korzo en het Nederlands Dans Theater (NDT) nodigen ieder jaar drie creatieve makers uit om vanuit volledige vrijheid een korte voorstelling te maken. “Het is een serie over actualiteit. We willen iets presenteren op dít moment, in déze stad,” zegt Korzo-directeur Gemma Jelier. “Ik zeg altijd: Den Haag is stad van vrede en recht én dans. NDT en Korzo werken samen. NDT zoekt altijd nieuwe makers voor mogelijke toekomstige opdrachten. Korzo heeft als taak nieuwe makers te begeleiden naar een beroepspraktijk. Het Haagse publiek kent beide namen, dus die weten: dit wordt spannend en goed.”
Om de programma’s samen te stellen spreekt Jelier ruim een halfjaar van tevoren af met artistiek directeur Emily Molnar van NDT. “We kijken welke makers in het programma zouden passen. Idealiter hebben ze een connectie met Den Haag, maar niet altijd. We kijken naar hun onderwerpen en perspectieven en ook welke makers nu het meest geholpen zouden zijn met een opdracht. Korzo organiseert vervolgens de praktische kant. De makers worden niet in het diepe gegooid, ze krijgen elk artistieke begeleiding vanuit ofwel NDT, ofwel Korzo.”
‘Switch!’
Voor ‘Here We Live And Now’ 2022 zijn Spencer Dickhaus, Paxton Ricketts en Faizah Grootens geselecteerd. Ricketts is en Dickhaus was verbonden aan het Nederlands Dans Theater. “Paxton heeft vorig jaar iets kleins gemaakt voor de NDT-avond ‘Switch!’, Spencer is al een keer bij ons in het programma geweest en hem wilden we graag een stap verder helpen,” verklaart Jelier. “Faizahs verhaal is anders, zij werkt altijd vanuit de bewegende ruggengraat, die altijd aanwezig is in de Caribische dans, en de verschillende mogelijkheden van bewegen die we hebben.”
Want alle eigen wensen op het gebied van talentscouting daargelaten is Here We Live And Now vooral bedoeld om dans te delen met het publiek, benadrukt Jelier. “Het moet een mooie avond zijn die een breedte op dansgebied laat zien. Het publiek kan kennismaken met het talent van de toekomst.”
Muziek en identiteit
Voor het werk van Faizah Grootens maakt Michael Lampe de muziek – onder zijn pseudoniem ‘Flying Park’. Lampe, geboren en getogen op Aruba en afgestudeerd in muziekcompositie en -productie aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, werkt graag samen met andere disciplines, waaronder dans. “Ik heb mijn hele leven muziek gemaakt,” vertelt hij. “Van huis uit kreeg ik de traditionele kant van Antilliaanse muziek mee, zelf experimenteerde ik met elektronische muziek, pop en dance. Ik ben altijd op zoek naar mijn muzikale identiteit: als Nederlander, als Caribisch Nederlander, als Latijns-Amerikaan. Dat heeft mooie collaboraties opgeleverd, ook met grote namen.”
Met documentairemaker Selwyn de Wind werkte Lampe aan een videoproductie bij Alida Dors’ ‘Staat van de Dans’. “Selwyn tipte Faizah eens met mij te praten. Ze heeft me gebeld en we voelden meteen een klik.”
Dienstbaar
Lampe ziet zichzelf als componist in een dienstbare rol. “De choreografie is leidend. Ik denk: hoe kan muziek dit ondersteunen of versterken? In het begin ga je brainstormen over de verhaallijn. Ik observeer en houd rekening met Faizahs invloeden en eigen muzikale ideeën. Dan ga ik sketches maken, dat gaat heel organisch. Ik kijk mee bij de repetities. Wat lichten ze extra uit als ze bezig zijn? Daar ga ik mee aan de slag. Alles in overleg natuurlijk.”
Grootens’ stuk gaat over de relatie tussen synchroniciteit en individualiteit van twee mensen die een persoonlijke ruimte delen met een vanzelfsprekende connectie. “Daar heb ik een soundscape bij gemaakt, beginnend vanuit het kloppen van een hart. Dat hoor je niet herkenbaar, maar je voelt het. Dat bouwt op via meer harmonie en melodie in de lyrische gedeelten tot spanningsmomenten – het komt tot leven en dan wordt het ook weer klein en intiem. Een van de instrumenten die ik gebruik, is de benta, van oorsprong Afrikaans, een soort mondharp bestaande uit een tak en een snaar. Daarmee wil ik een subtiel origin-gevoel meegeven, ik denk dat dat in Faizahs werk past.”
‘Here We Live And Now’, met werken van Spencer Dickhaus, Paxton Ricketts en Faizah Grootens, première vrijdag 16 december, 20.00 uur, Korzo Theater. Meer speeldata tot en met 23 december. Meer informatie: www.korzo.nl
Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.