Streep door Parkpop 2023: geld is (voorlopig) op

Het gratis popfestival Parkpop gaat komend jaar niet door. “Het doel is Parkpop te behouden, maar dat vereist even een pas op de plaats.”

Door

De veertigste editie van Parkpop was in juni van dit jaar een doorslaand succes. Het gratis festival vond voor het eerst plaats op het Malieveld in plaats van in het Zuiderpark. Met een flinke opkomst, grote artiesten als Maan, Di-rect en UB40 én tevreden bezoekers was het een jubileum om niet snel te vergeten.

Dat het zomaar de laatste editie geweest kan zijn, viel toen nog niet te voorspellen. Maar Parkpop gaat komend jaar in ieder geval niet door: de kas is leeg en partner en geldschieter Mojo Concerts heeft zich teruggetrokken.

[Tekst gaat verder onder afbeelding.]

Zangers Maan op Parkpop 2022. | Foto: Danny Verbaan

En dat terwijl de laatste editie ook commercieel geslaagd leek. De verhuizing van het Zuiderpark naar het Malieveld zorgde ervoor dat het festival toegankelijker werd voor publiek van buiten Den Haag. De bezoekers die nu op Parkpop afkwamen, waren gemiddeld jonger dan bij de Zuiderparkse edities, en gaven ook meer geld uit. Meer, maar niet genoeg: opnieuw leed Parkpop tonnen verlies.

Reden voor Mojo Concerts om zich terug te trekken. De grote concertorganisator (onder meer bekend van Lowlands en Down The Rabbithole) stond het festival sinds 2018 financieel bij. De hoop was dat de verliezen zouden afnemen, maar nu dat ook de laatste editie niet is gebeurd, houdt Mojo het voor gezien.

Toekomst Parkpop

Parkpop-directeur Guus Dutrieux zet na een jaar pauze in op een doorstart voor het festival: “Wij slaan een jaar over om goed te kunnen onderzoeken hoe wij de toekomst van Parkpop veilig kunnen stellen. Het doel is Parkpop te behouden, maar dat vereist even een pas op de plaats.”

Hart voor Den Haag heeft intussen een spoeddebat aangevraagd. Na berichtgeving van het AD dat ook de houdbaarheid van andere gratis festivals onder druk staat, wil de partij dat het stadsbestuur met een financieel reddingsplan komt.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van