Beste interviews van 2022: van ADO-trainer tot model via brandweercommandant

Geen beter moment om terug te kijken dan in de donkere dagen rond kerst en oud en nieuw. Den Haag Centraal (DHC) interviewde het afgelopen jaar tientallen Hagenaars. Politici, sporters, schrijvers, ondernemers, artiesten, vele stadsgenoten kregen in 2022 een podium in DHC, zowel in de papieren versie van de krant als in de online versie.

Door

Maar wat waren nu de meest aansprekende gesprekken? De redactie boog zich erover en koos twaalf hoogtepunten, in chronologische volgorde. Wij bieden u deze interviews nu volledig gratis aan. Leesvoer voor onder de kerstboom, met een oliebol in de hand.

Maaike van Charante, publiciste (12 januari)

De politieke elite heeft de Schilderswijk afgepakt van de autochtone Hagenaar. Dat is de strekking van een omstreden boek van Maaike van Charante, die er opgroeide. ‘De elite maakt zich druk over zeehondjes, maar laat de onderklasse in de steek,’ stelt ze.

Lees meer

Maaike van Charante. (Foto: Robert van Stuijvenberg)

Ruud Brood, voetbalcoach (3 februari)

Inmiddels is ADO Den Haag alweer drie hoofdtrainers verder, maar begin van dit jaar zwaaide Ruud Brood toch echt de scepter bij de voetbalclub. Het gesprek met DHC was pikant, nog geen maand later werd Brood ontslagen. Zijn betoog over de roerige tijden bij ADO snijdt – zeker met de kennis van nu – dus veel hout.

Lees meer

Ruud Brood

Ruud Brood. (Foto: Laurens Lindhout/Soccrates)

Ton Heukels, internationaal model (10 februari)

Internationaal model Ton Heukels uit Den Haag reist de hele wereld over, met heimwee in zijn koffer. Hij werd bij toeval ontdekt. ‘Niemand zag het als een loopbaan, we deden er in het begin vooral lacherig over.’

Lees meer

Ton Heukels

Ton Heukels. (Foto: Piet Gispen Photography)

Otto Gooiker, vertaler (14 april)

De 92-jarige Otto Gooiker heeft het druk. Eigenlijk té druk. Zijn vertaalbureau Sloezjba slokt al zijn tijd op. Hij is beëdigd vertaler van het Russisch en, een zeldzaamheid, het Oekraïens. De oorlog levert hem veel werk op.

Lees meer

Otto Gooiker

Otto Gooiker. (Foto: Piet Gispen Photography)

Abdalla Ajaj (19 mei)

Hij won ‘Project Rembrandt’ net niet, en tegelijk ook wel. Hagenaar Abdalla Ajaj werd begin dit jaar de publiekslieveling van tv-kijkend Nederland en staat nu aan het begin van zijn professionele schilderscarrière. “Dit voelde als de laatste kans om iets van mijn leven te maken.”

Lees meer

Abdalla Ajaj

Abdalla Ajaj. (Foto: Piet Gispen Photography)

 

Onno Sinke, historicus (2 juni)

Bijna driekwart eeuw na de gebeurtenissen werpt een nieuwe generatie historici zich op het gewelddadige afscheid van ‘ons Indië’. Hagenaar Onno Sinke onderzocht de voor velen traumatische periode die volgde op de Japanse capitulatie, de ‘bersiap’. Deze zomer verscheen zijn boek.

Lees meer

Onno Sinke

Onno Sinke. (Foto: Robert van Stuijvenberg)

Hülya de Bruine, ondernemer (14 juli)

Van businessconsulent tot creatieve ondernemer met de hoogste Chanel-opleiding, Hülya de Bruine geníét. Ze verrijkt Nieuw Kijkduin sinds deze zomer met een luxueuze woon- en lifestylewinkel: Crafthouse. ‘In Nederland kom je dit niveau niet tegen.’

Lees meer

Van businessconsultant tot creatieve ondernemer met de hoogste Chanel-opleiding, Hülya de Bruine geníét. Ze verrijkt Nieuw Kijkduin nu met een luxe woon- en lifestylewinkel: Crafthouse.

Hülya de Bruine. (Foto: Brian Mul)

Tlalit Packer, chocolatier en ex-topadvocaat (8 september)

Toen haar man in Brussel een baan kreeg aangeboden, liet de New Yorkse topadvocate Tlalit Packer zich omscholen tot chocolatier. Sinds september maakt ze verfijnde bonbons in haar winkel ADEA aan de Laan van Meerdervoort. ‘Seriously, I just love chocolate.’

Lees meer

Chocoladewinkel ADEA

Tlalit Packer. (Foto: Anniek Molle)

 

Tim ’S Jongers, directeur Wiardi Beckman Stichting (15 september)

Tussen de denkwereld van de overheid en de leefwereld van mensen in armoede gaapt een kloof, ziet Tim ’S Jongers, die in 2022 aantrad als directeur van het wetenschappelijk bureau van de PvdA. ‘In de ministerietorens leer je niet hoe het is om in armoede te leven.’

Lees meer

Tim ’S Jongers

Tim ’S Jongers. (Foto: Piet Gispen)

 

Roos Englebert, actrice (1 december)

Zonder acteerervaring stapte de Haagse Roos Englebert vorig jaar de set van ‘Piece of My Heart’ op. Begin december ging deze dansfilm in première in Pathé, met Englebert in de hoofdrol. ‘Het ging eigenlijk té makkelijk.’

Lees meer

Roos Englebert. (Foto: Elise Fluijt)

Esther Lieben, brandweercommandant (1 december)

Ze waakt over de brandveiligheid van stad en regio en is daarmee een van de machtigste vrouwen van Den Haag. Brandweercommandant Esther Lieben zit 35 jaar in het vak. Ze vertelt over hinderlijke regeltjes, de vuurstorm op Scheveningen en die keer dat ze werd belaagd.

Lees meer

Esther Lieben

Esther Lieben. (Foto: Piet Gispen Photography)

 

Marcel van Eeden, kunstenaar (22 december)

Marcel van Eeden werd door het Van Gogh Museum benaderd om ‘iets’ met de gedreven schilder te doen. Hij koos een tekening van de Haagse gasfabriek, die de jonge Vincent van Gogh in 1882 maakte, als uitgangspunt. ‘Ik wilde ook boeken lezen, koffiedrinken en sigaretten roken.’

Lees meer

Marcel van Eeden

Marcel van Eeden. (Foto: hndrk)

Wilt u ook in 2023 openhartige interviews met markante Hagenaars lezen? Neem dan nu een (proef)abonnement op de papieren editie van de krant Den Haag Centraal. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van