Opruimcoach Rosanne Gonçalves-Prins: ‘Door opruimen kun je beter andere beslissingen nemen’
Opruimen is een trend, want de overtuiging dat je huis een spiegel van je ziel is, wordt steeds meer gemeengoed. Maar hoe begin je? Bel een opruimcoach. Rosanne Gonçalves-Prins, de Marie Kondo uit Voorburg: “En als je basis eenmaal goed is, kun je meer aan.”
Hanneke (40) voelt zich vaak overgenomen door de ‘zooi’. Omdat ze laat moeder is geworden, krijgt ze van zowel familie als vrienden die al uit de kinderen zijn kleertjes, speelgoed en andere spullen die hun kroost zijn ontgroeid. Een luxepositie, want ze hoeft nooit iets te kopen, met een keerzijde: ze durft geen ‘nee’ te zeggen. “Ik heb nu bijvoorbeeld het fietsje van het zoontje van een vriendin gekregen, terwijl mijn kind al een fietsje heeft. Omdat het zo’n dierbaar fietsje is, durf ik het niet te weigeren, maar ik durf het ook niet weg te doen. Ondertussen denk ik: wat erg dat ik nou twee fietsjes heb!”
Opruimcoach Rosanne Gonçalves-Prins van ViaRosa uit Voorburg legt tijdens het leegtrekken van de kast van Hannekes zoontje uit dat een wel of niet opgeruimd huis vaak gepaard gaat met gedragspatronen die dieper liggen dan aan de inhoud van een kast valt af te lezen. In Hannekes geval: geen grenzen durven aangeven uit de angst er een ander mee te kwetsen. Want ook al ontdoet Hanneke zich nu van alle zooi, hoe voorkomt ze dat haar huis weer dichtslibt? “Nee zeggen kan ook op een vriendelijke manier. Je kunt zeggen: ‘O, wat fijn dat je dat aan mij wilt geven, maar kan ik er nog even over nadenken?’ Of je vraagt wat de gever wil dat je ermee doet wanneer je het niet meer nodig hebt. Zo geef je het signaal af dat je bewust bent van de ruimte die spullen innemen.”
Hanneke, opgewekt: “Dat is een goeie!” Terwijl ze de kleertjes sorteren op maat en seizoen – er mag alleen terug in de kast wat daar hoort, dus mutsjes moeten naar de gang – vertelt opruimcoach Gonçalves-Prins wat haar stelregel is: een kast mag voor 75 procent vol zijn. Anders verlies je het overzicht en zie je niet wat je hebt. Geen geprop dus. Eerst ontspullen, dan organiseren en dan bijhouden.
[Tekst gaat verder onder afbeelding.]
Gonçalves-Prins: “Draagt hij pyjama’s? Ik heb hier een hele stapel pyjama’s.”
Hanneke, schuldbewust: “Nee, hij slaapt eigenlijk altijd in zijn slaapzakje.”
Weg ermee.
Weggeven
Om schuldgevoel tegen te gaan, adviseert Gonçalves-Prins om goed na te denken hoe je de spullen die je niet meer nodig hebt, een tweede of derde leven kunt geven. “Op krijgdekleertjes.nl kun je ze bijvoorbeeld weggeven aan iemand uit de buurt die specifiek dat nodig heeft. Dan zijn er nog de speelgoedbeurs van de voedselbank, Marktplaats, de Kringloop. Kinderen maakt het niet uit of ze iets nieuw krijgen of dat het al van een ander kind is geweest, als ze er maar mee kunnen spelen. Maar ouders willen graag het beste voor hun kind en denken dan dat ze alles nieuw moeten kopen. Of er zijn opa’s en oma’s die bijvoorbeeld graag een kinderstoel geven.”
De spullen die de klant wegdoet, neemt opruimcoach Gonçalves-Prins mee, als service. Ze werkt naast de vuilniszak namelijk altijd met twee bakken: één bak voor spullen die elders in het huis horen – ‘zo voorkom je dat mensen gaan zigzaggen: voor elk dingetje een wandeling om het op de juiste plek te leggen, dat kost ontzettend veel tijd’ – en een bak voor afgedankte spullen. Aan het eind van iedere sessie zorgt Gonçalves-Prins wel dat de eerste bak leeg is en alles op de goede plek ligt.
Opruimcoach brengt structuur
Opruimcoach Rosanne Gonçalves-Prins startte haar bedrijf ViaRosa drie jaar geleden toen ze, met haar natuurlijke aanleg voor structuur, merkte dat ze steeds meer mensen in haar kring tips begon te geven en dacht: hé, hier kan ik geld mee verdienen. “Als ik ergens op bezoek kwam, begon ik vanzelf op te ruimen: even de keuken aan kant. Samen maakten we plannen hoe het zo te houden. Ik ben van huis uit sociaal werker en hier komt alles samen.”
Marie Kondo, de bekende Japanse opruimgoeroe, plaveide voor haar de weg. Daarnaast waren tijdens corona mensen gedwongen veel tijd in huis door te brengen, waardoor de noodzaak van het opruimen toenam. Continu in je eigen troep zitten, is tenslotte best wel confronterend en afleidend. Ook Hanneke heeft meer behoefte aan een opgeruimd huis sinds Covid. Opruimen is een trend, want de overtuiging dat je huis een spiegel van je ziel is, wordt steeds meer gemeengoed.
Gonçalves-Prins: “Als je beslissingen kunt nemen over spullen, kun je ook beter andere beslissingen nemen. Het is een spier die je traint. Mensen die mij bellen, zijn vaak de grip op hun leven kwijt. Het helpt dan om eerst de dagelijkse dingen op orde te krijgen. Ik ben ervan overtuigd dat als je basis goed is, je meer aankunt. Veel klanten die zich tot mij wenden, hebben bijvoorbeeld net iets heftigs meegemaakt, zijn toe aan een nieuwe levensfase of veranderen van richting. Er is iets gebeurd waardoor ze het overzicht kwijt zijn.”
Dit is een deel uit het interview dat Judit Eykelenboom had met Annerieke Simeone had met opruimcoach Rosanne Gonçalves-Prins. Wilt u het volledige verhaal lezen? Koop dan nu de kerstspecial van de krant Den Haag Centraal (DHC) bij een van de verkooppunten. Wilt u meer foto’s zien? Neem dan eens een kijkje op onze Instagram-pagina.