Lunchroom Appeltje Eitje kiest voor Vruchtenbuurt

Naast zijn twee al goedlopende zaken opent Nigel Croes deze week een derde Appeltje Eitje aan de Vlierboomstraat in de Vruchtenbuurt. De voornaamste reden? “Een ‘vegan friendly’ concept is hier nog niet.”

Door

“Lepels? Check. Messen? Ja, ook genoeg. Bekers?” De dag voordat de nieuwe vestiging van Appeltje Eitje aan de Vlierboomstraat opengaat, nemen eigenaar Nigel Croes en medewerker Danielle Bigot de laatste zaken door aan tafel. Net als op de andere twee locaties (Prins Hendrikstraat en Keizerstraat) staat hier het recept van hun appeltaart beschreven op de muur. Terwijl de vaklui even uitrusten, stelt Croes voor om bij de buren koffie te drinken.

De 36-jarige, half-Indonesische Croes kreeg zes jaar geleden de kans om de twee lunchrooms van Appeltje Eitje over te nemen. “Het liep niet meer zo lekker als in 2010, toen we in het Zeeheldenkwartier van start gingen.” Hij zegt ‘we’, want Croes was erbij sinds het eerste uur. “Ik hielp toen in de keuken.” Ook in de jaren erna bleef hij contact houden met Bigot, destijds mede-eigenaar. “Zij vroeg op een gegeven moment of ik de kar wilde trekken, nu is ze mijn rechterhand.” Onderwijl dacht hij na hoe hij zich kon onderscheiden in de wildgroei aan lunchzaken, vooral in het Zeeheldenkwartier. Het eurekamoment kwam toen hij afsprak met ‘vegan vrienden’. “Voor mij was er keuze genoeg, maar zij moesten het stellen met een zielig broodje geitenkaas met honing. Eigenlijk was er toen heel weinig voor vegetarische of vegan eters.”

Vegan friendly concept

Croes paste direct de menukaart aan. Voortaan bestond die voor vijftig procent uit plantaardige opties. En die formule sloeg aan. Ook in coronatijd liepen de zaken uitstekend. Hij klopt af op de tafel. “In de Prins Hendrikstraat kunnen we de drukte bijna niet meer aan. Daar moeten we eigenlijk een nieuwe keuken in zetten. Maar ja, je kunt je geld maar één keer uitgeven.” Hij wijst naar het naastgelegen pand. “En dat geld zit nu daarin.” En waarom eigenlijk de keuze voor de Vruchtenbuurt?

Croes: “De sfeer hier is goed, veel van onze gasten wonen hier. Ik zou hier zelf wel willen wonen. Wat ook meespeelde: het is een mooi, licht hoekpand met ruimte voor een terras. En, niet onbelangrijk: een ‘vegan friendly’ concept is hier nog niet.”

Binnenkort komt er een nieuwe kaart voor alle vestigingen, vertelt Croes terwijl hij op zijn mobiel door de gerechten scrolt. “Die introduceren we eerst hier in de Vlierboomstraat. Eens even kijken, vega is bijvoorbeeld de pita met panko-kerriebloemkool, gekonfijte venkel, zwarte olijven, uienpickles en srirachamayonaise. Voor de vleeseter zijn er ook birria queso taco’s met een beefstoof, cheddar en koriander.” Samen met Bigot, inmiddels vier dagen per week in dienst, bedenkt Croes zelf de gerechten. “Ja, waar halen we inspiratie vandaan? YouTube, Instagram, kookboeken. Danielle en ik maken het eerst zelf en als het bevalt, schrijven we het uit voor de koks. Alles wordt elke dag vers gemaakt.”

Diner bij Appeltje Eitje

De eerste gasten kunnen vanaf deze week terecht in het nieuwe hoekpand. “We zijn dagelijks open van half negen tot vijf uur. Er komt ook een vette avondkaart aan,” glundert Croes vanachter zijn dikke, zwarte brilmontuur. “Maar daarvoor wachten we eerst nog op een alcoholvergunning. Voor de zomer willen we open voor het diner.” Croes staat de komende tijd zelf in de keuken van zijn nieuwe zaak om te zorgen dat alles goed verloopt. Nadat we van tafel gaan, loopt hij met de twee koffiekopjes naar de bar van de buren. “Wel zo netjes, toch?!”, glimlacht de horecaman.

Appeltje Eitje, Vlierboomstraat 509. Meer informatie: www.appeltjeeitjedenhaag.nl

Onze redactie biedt dit verhaal uit de Den Haag Centraal (DHC) van donderdag 10 november gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de papieren editie van de krant Den Haag Centraal. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Bekijk meer van