Nieuw restaurant Buona Terra: klassiek Italiaans op moderne wijze  

Op het Noordeinde huist sinds deze maand restaurant Buona Terra. Goed, klassiek Italiaans eten staat er op één, maar er is ook ruimte voor kunst en muziek.

Door

Vraag je chef Renato Conti naar zijn eten, dan beginnen zijn ogen te twinkelen en vertelt hij met liefde over goede olijfolie, verse broden en Siciliaanse patisserie. “Eten is mijn passie sinds ik zeven jaar oud ben,” lacht hij, zittend aan een tafeltje in zijn fonkelnieuwe restaurant Buona Terra aan het Noordeinde. “Mijn moeder was een topchef en ik heb altijd met haar meegekeken en -gekookt.” De lessen van vroeger vormen nog altijd de basis van zijn kookkunst.

Conti groeide op op Sicilië, waar hij vanaf zijn twaalfde werkte in professionele keukens. Op zijn zestiende kwam hij naar Den Haag en begon hij bij het beroemde Marco Polo in de Kettingstraat. Later maakte hij jarenlang de dienst uit bij Tanta Roba in de Zeestraat. Na de pandemie besloten hij en zijn Venezolaanse partner Gabriella Barillas dat het tijd was voor een eigen zaak.

Buona Terra (‘goed land’) is volledig gerenoveerd en biedt plaats aan veertig gasten. Barillas, voorheen werkzaam in de toerismesector, richtte het interieur in. “We hebben alles zelf gedaan, van het vervangen van de vloer tot het schilderen van de muren.” Ze lacht: “Ik had nooit eerder zoiets gedaan, maar ben heel blij met het resultaat. Alles wat je nu hier ziet heeft betekenis, van de zwart-witgeblokte tegels op de vloer tot het olijfblad in ons logo. Ons hart zit in de zaak.”

Muziek en kunst bij Buona Terra

Het wemelt in de buurt van de Italiaanse restaurants, maar de concurrentie maakt het stel niet nerveus. Barillas: “Er is voor iedereen plek, en wij doen net weer iets anders.” Barillas en Conti willen hun gasten namelijk een hele avond vermaken. Naast het eten van drie, vier of vijf gangen kunnen de gasten muziek verwachten, vanaf het podium in de hoek van de zaak. Daar staat een piano, schuin ertegenover een kleine wijnbar. “En misschien zie je af en toe een schilder in een hoekje van de zaak die tijdens het diner een kunstwerk maakt,” zegt Barillas. In de zaak staan twee ezels met schilderijen opgesteld.

Ze serveren traditioneel Italiaans eten, gepresenteerd op strakke, moderne wijze, vertelt Conti. Op het menu van deze week staan bijvoorbeeld truffelrisotto, verse ravioli met salieboter en Parmezaanse kaas, en gegrilde zeebaars. Conti maakt alles zelf en is van plan het menu wekelijks aan te passen. Hij lacht: “Ik moet veel doen, anders wordt het saai.” Ook de chef zal af en toe het podium betreden, om vanaf daar voor het oog van zijn gasten te koken.

Geen werk, maar passie

Conti gaat voor naar de keuken en haalt uit de koelcel een glanzende moot tonijn, rondom bedekt met witte en zwarte sesamzaadjes. “Dat wordt een mooie antipasto vanavond.” Iets verderop ligt een stapel gegrilde aubergines, voor de melanzane alle parmigiana. Voor morgen, want de porties voor vandaag staan al keurig geportioneerd in de koelcel. “À la minute is ook goed, maar geeft echt minder smaak. Dat is dé tip van mijn moeder: laat het een dag staan, dan trekt de smaak erin en wordt het nog lekkerder.”

Conti is blij dat hij weer in de keuken kan staan. “Ik miste het zo erg tijdens de verbouwing! Ik kook al dertig jaar en ben nooit gestopt. Anderen staan misschien in de keuken voor hun werk, voor mij is het passie.” Dan schudt hij ons de hand en drukt ons op het hart snel te komen eten. “De prosecco staat koud!”

Buona Terra, Noordeinde 111, open woensdag t/m maandag, 17.00 tot 23.00 uur. Telefoon: 070-3695085. Geen afhaal of bezorging.

Onze redactie biedt dit verhaal uit de Den Haag Centraal (DHC) van donderdag 27 oktober gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de papieren editie van de krant Den Haag Centraal. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

 

Standaardportret
Bekijk meer van