Haagse theatersector kampt met groot tekort aan technici

De theatersector kampt met een groot tekort aan technici. Soms kunnen daardoor voorstellingen niet doorgaan. “Dat doet pijn.”

Door

Het lijkt een groot mengpaneel. Knoppen, schermen, lampjes, maar ook joysticks. Eén vrouw bedient vanaf deze plek achter de schermen de 120 ‘hijsmiddelen’ van de Theaterzaal van cultuurhuis Amare. Manon van den Nouland drukt op een knop en hoog in de toneeltoren boven het reusachtige podium begint een zwart scherm te zakken. “Je bent hier met z’n allen iets moois aan het neerzetten. Dat geeft een kick,” zegt de theatertechnicus terwijl ze de schermen geen moment uit het oog verliest. Alles lijkt klaar voor de voorstelling ‘Now here, now always’ van NDT 2, die de dansers van het Nederlands Dans Theater deze donderdagavond op de planken zullen brengen.

Deze voorstelling kan doorgaan, want ook de andere technici zijn present, zoals mensen voor het licht en het geluid en een toneelmeester. Maar de gelederen zijn dusdanig geslonken dat Amare en ook andere theaters in het land niet op volle kracht kunnen draaien. “Twee voorstellingen tegelijk, bijvoorbeeld één in de Concertzaal en één in de theaterzaal, lukt nu niet,” zegt Amare-directeur Jan Zoet.

“We hebben 22 technische mensen nodig, maar komen er nu acht tekort. We hadden bijvoorbeeld eerder dit jaar makkelijk een tweede concert van de Dolly Dots kunnen uitverkopen, maar door een gebrek aan technici is dat niet doorgegaan. Dat doet pijn. We laten mogelijkheden onbenut. Het laatste wat je wilt, is niet spelen.”

Zonnepanelen

Het tekort is volgens Zoet en andere directeuren voor een deel het gevolg van de coronalockdowns. Veel theaterpersoneel is elders aan de slag gegaan, bijvoorbeeld in de windmolensector of als installateur van zonnepanelen. “Die heb je niet zomaar terug. Maar we zijn wel heel hard op zoek en aan het werven.”

[Tekst gaat verder onder afbeelding.]

Theatertechnici Steve de Groot, Manon van den Nouland en Hugo van Hulst geven uitleg over de theatertechniek in Amare. | Foto: DHC/Elise Fluijt

Op de site van de cultuurtempel aan het Spuiplein domineren de technici inderdaad onder het kopje ‘vacatures’. Een ‘Toneelmeester’, een ‘Specialist podiumtechniek met specialisatie hijs- en heftechniek’, idem maar dan met specialisatie ‘licht’ en dat zijn er nog maar een paar.

Theatersector

Het probleem is dat de concurrentie ook op zoek is. Het Nationale Theater bijvoorbeeld zoekt technici voor zijn ‘veelzijdige organisatie met een hele leuke en gezellige afdeling techniek’, aldus de site. En wie weet, ga je dan werken met ‘artiesten als Peter Pannekoek, Rundfunk, Theater Oostpool, Claudia de Breij, Urland en Jawad Es Soufi’. Bij Internationaal Theater Amsterdam, dat onder meer de Stadsschouwburg exploiteert, hetzelfde verhaal. ‘Per direct’ worden mensen gezocht voor ‘ons technische team’ dat opereert in een ‘bruisende en inspirerende omgeving’.

Er is natuurlijk nog iets dat het werk als theatertechnicus bijzonder maakt en dat is de onregelmatigheid. “Inderdaad, het is niet van negen tot vijf,” zegt toneelmeester Steve de Groot, even later op een van de zijtonelen. “Het is een way of life. Je maakt samen mooie dingen en dat kost soms lange werkdagen. Soms werk je drie dagen twaalf uur, maar dan heb je daarna wel vier dagen vrij. Ook wel lekker.”

Topniveau

Hoofd techniek Hugo van Hulst noemt zijn werk zelfs ‘een van de mooiste banen die er is’. Zelf heeft hij lang in Amsterdam gewerkt, in de Stadsschouwburg. “Ik wilde na zeventien jaar een keer iets anders en toen diende Amare zich aan. De techniek is hier van topniveau, dus dat is een extra kwaliteit van het werk. En de afwisseling is ook fijn. De ene avond zit je in de Concertzaal bij The Zombies, de andere in de theaterzaal bij de stadsopera ‘Maduro’.”

Net zo min als Jan Zoet heeft Van Hulst een panklare oplossing voor het tekort, maar hij kan toch zelf iets doen. “Van de bestaande opleidingen komen te weinig mensen af. Daarom willen we nu zelf mensen gaan opleiden. Maar dat kost ook weer mankracht en het duurt een tijdje voor je er profijt van hebt. Dus we hebben toch ook nieuwe kandidaten van buiten nodig.”

In de zaal klinkt de ‘Altrapsodie’ van Brahms, de muziek bij een van de NDT-stukken. In het ‘geluidseiland’ bij het mengpaneel playbackt een technicus de zang heel verdienstelijk, tot hilariteit van zijn collega’s. Van Hulst lacht. “Theater maken is zó leuk!”

Onze redactie biedt dit artikel uit de Den Haag Centraal (DHC) van donderdag 22 december gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de papieren editie van de krant Den Haag Centraal. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van